Θεοπεφτάτου: Μετά τα Μνημόνια μπορούμε να εφαρμόσουμε πολιτικές πιο κοντά στις κοινωνικές ανάγκες
Πολιτική
24/07/2018 | 14:02

“Η έξοδος από τα Μνημόνια δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να εφαρμόσει πολιτικές πιο κοντά στις κοινωνικές ανάγκες, με βάση το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης”, τονίζει στην “Αυγή” η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Κεφαλλονιάς και Ιθάκης επισημαίνει ότι “η επιστροφή στην κανονικότητα χρειάζεται χρόνο και δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή”, υπογραμμίζει όμως ότι “το σημαντικό και επιδιωκόμενο είναι να καταστεί απτή στους πολίτες η σταδιακή αντιστροφή και βελτίωση της καθημερινότητάς τους με ορατή την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς”.

Με βάση τους βαθμούς ελευθερίας που προσφέρει στην κυβέρνηση το τέλος των Μνημονίων, η Αφρ. Θεοπεφτάτου εκτιμά ότι πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα η βελτίωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και των δομών του κράτους. Σχετικά με την περιφερειακή ανάπτυξη η Αφρ. Θεοπεφτάτου επισημαίνει ότι “για πρώτη φορά εντάσσονται και τα Ιόνια Νησιά σε μέτρα νησιωτικής πολιτικής, όπως είναι η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και η τοποθέτηση οπλιτών γιατρών στις μονάδες υγείας”.

Σχετικά με τη συνταγματικά αναθεώρηση, η Αφρ. Θεοπεφτάτου σημειώνει ότι “η κυβέρνησή μας δεν εκλέχτηκε μόνο για να κάνει μια οικονομική διαχείριση της εξόδου από τα Μνημόνια, αλλά και για να χτίσει ένα κοινωνικά δίκαιο κράτος με εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών” αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αλλαγή του άρθρου 86 του συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών.

* Ένα μήνα πριν την τυπική λήξη των Μνημονίων, η κυβέρνηση σχεδιάζει ήδη την “επόμενη μέρα”. Ποιες θα πρέπει να είναι οι πρώτες κυβερνητικές πρωτοβουλίες της μεταμνημονιακής περιόδου;

Η έξοδος από τα Μνημόνια δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να εφαρμόσει πολιτικές πιο κοντά στις κοινωνικές ανάγκες, με βάση το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Προτεραιότητα αποτελεί η προστασία του κόσμου της εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ο περιορισμός της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Επιδιώκουμε την περαιτέρω ενίσχυση της ολοένα αναπτυσσόμενης ελληνικής οικονομίας στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, των εξαγωγών και των επενδύσεων. Στοχεύουμε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ένα υψηλής ποιότητας δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης, να πάρουμε μέτρα για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, προκειμένου να ανακουφιστούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες και να ενισχυθούν οι δομές του κοινωνικού κράτους.

* Σε ποιους τομείς της καθημερινότητας του πολίτη η κυβέρνηση έχει πλέον μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας για παρεμβάσεις; Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν, κατά τη γνώμη σας;

Το τέλος των Μνημονίων και της επιτροπείας δεν είναι μια τυπική υπόθεση, αλλά αποτελεί σημαντική τομή, δίνοντάς μας την ελευθερία να δουλέψουμε πάνω σε προβλήματα που δυσκολεύουν τη ζωή του πολίτη εδώ και δεκαετίες. Σε προτεραιότητα βλέπω δυο σημαντικές παρεμβάσεις: Πρώτον, τη βελτίωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα, με άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και της πολυνομίας, που δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες και αφήνουν χώρο για μικρότερη ή μεγαλύτερη διαπλοκή. Δεύτερον, τη βελτίωση των δομών του κράτους προς την κατεύθυνση της πλήρους ψηφιοποίησής τους, με στόχο να διευκολυνθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στις καθημερινές τους συναλλαγές, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη διαφάνεια, την παραγωγική διαδικασία και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Η επιστροφή στην κανονικότητα χρειάζεται χρόνο και δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή που θα αποκαταστήσει τις πληγές που άφησε η μακροχρόνια κρίση από τη μια μέρα στην άλλη. Το σημαντικό και επιδιωκόμενο όμως είναι να καταστεί απτή στους πολίτες η σταδιακή αντιστροφή και βελτίωση της καθημερινότητάς τους με ορατή την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς.

* Όπως φαίνεται, τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ποιες αλλαγές εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνουν στο σύνταγμα;

Καταρχάς, θεωρώ τη συνταγματική αναθεώρηση απαραίτητη διαδικασία για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που οραματιζόμαστε. Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνησή μας δεν εκλέχτηκε μόνο για να κάνει μια οικονομική διαχείριση της εξόδου από τα Μνημόνια, αλλά και για να χτίσει ένα κοινωνικά δίκαιο κράτος με εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών.

Για να το πετύχουμε αυτό, δεν αρκεί απλώς να χτίσουμε πάνω στο ισχύον συνταγματικό πλαίσιο, αλλά και να αναθεωρήσουμε τα προβληματικά στοιχεία λειτουργίας των θεσμών και του πολιτικού συστήματος που είχαν ισχύ προ κρίσης. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι, κατά τη γνώμη μου, το άρθρο 86 του συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, που προβλέπει «προνομιακή» διαδικασία δίωξης και κυρίως σύντομη παραγραφή των αδικημάτων.

* Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη. Ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της ανάπτυξης νησιών όπως η Κεφαλλονιά και η Ιθάκη;

Ως νησιωτική Περιφέρεια, τα βασικά προβλήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις είναι αυτά που πηγάζουν από την αναγνώριση του μειονεκτήματος της νησιωτικότητας, καθώς και των προβλημάτων που απορρέουν από αυτήν, όπως η στελέχωση σχολείων, νοσοκομείων και δημοσίων υπηρεσιών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως για πρώτη φορά εντάσσονται και τα Ιόνια Νησιά σε μέτρα νησιωτικής πολιτικής, όπως είναι η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και η τοποθέτηση οπλιτών γιατρών στις μονάδες υγείας.

Τα νησιά μας έχουν την ευτυχία εξαιτίας του σπάνιου γεωμορφολογικού τους ανάγλυφου να έχουν απεριόριστες δυνατότητες στην ανάδειξη τοπικών πλεονεκτημάτων και ιδιαιτεροτήτων και στην αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα και τη σύνδεσή του με τον τουρισμό, με την προβολή των τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας. Επίσης, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πλούσια πολιτιστική και μουσική μας παράδοση αναδεικνύοντας τις φιλαρμονικές σχολές, τις χορωδίες και το θέατρο, στελεχώνοντας και οργανώνοντας τους αρχαιολογικούς μας χώρους και αναστηλώνοντας τα σεισμόπληκτα ιστορικά μνημεία.

Ήταν καθοριστικής σημασίας το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων, όπου κατατέθηκε ένας «οδικός χάρτης» για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση, εστιασμένος στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών μας.

Πηγή: avgi.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ