Θεοπεφτάτου: «Η επόμενη μέρα έχει συνεργασίες»
Πολιτική
10/09/2018 | 12:33

Συνέντευξη στον Γ. Συμεωνίδη
«Δεν θα υπάρχει πακέτο παροχών από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, αλλά εξαγγελίες, βασισμένες στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου η έξοδος της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής να αρχίσει να γίνεται αισθητή και στην κοινωνία», υπογραμμίζει, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Politik, η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτίνα Κεφαλονιάς και Ιθάκης, εξάλλου, σημειώνει με νόημα πως λόγω της απλής αναλογικής η επόμενη ημέρα έχει αναγκαστικώς συνεργασίες και μη αυτοδύναμες κυβερνήσεις, με τις συγκλίσεις να κρίνονται στα προγραμματικά. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζει πως η Αριστερά θα επιδιώξει να συνεχίσει τον πολιτικό διάλογο και τη σύγκλιση με τους όμορους χώρους προκειμένου να προωθήσει μια σειρά από προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Όσον αφορά στον ανασχηματισμό, η κυρία Θεοπεφτάτου κρίνει πως δεν είναι ούτε ισορροπιών ούτε φωτογραφία διευρύνσεων, αλλά ανασχηματισμός δουλειάς, ενώ επισημαίνει πως κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ για νομή της εξουσίας σε επίπεδο παρέας και γνωριμιών αυτοί που έχουν το βουλευτικό, το δημαρχιακό και το πρωθυπουργικό αξίωμα ως κληρονομικό δικαίωμα. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι το κόμμα οφείλει να δει τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του, πολιτικές κι οργανωτικές, και να προετοιμαστεί για τις πολιτικές μάχες του 2019, αν κι εκτιμά πως δικαίωσε τη βασική πολιτική εντολή που έλαβε το Σεπτέμβριο του 2015 από τον ελληνικό λαό, βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια.

Ερωτήματα σε Γεννηματά

 -Ο πρόσφατος ανασχηματισμός χαρακτηρίστηκε ανασχηματισμός ισορροπιών και υποστηρίχθηκε πως δεν περιείχε σημαντικές αλλαγές σε πρόσωπα και σε δομές. Πόσο αριστερό είναι το στίγμα που δίνει μια κυβέρνηση η οποία στελεχώνεται από παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην σημιτικούς, πρώην παπανδρεϊκούς και πρώην καραμανλικούς;

«Δεν είναι ανασχηματισμός ούτε ισορροπιών, ούτε φωτογραφία διευρύνσεων. Είναι ανασχηματισμός δουλειάς. Θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση για να πετύχει η χώρα. Η σύγκλιση και η δημιουργία ενός νέου προοδευτικού πόλου δεν εξαντλείται στα περιθώρια ενός ανασχηματισμού. Ο πολιτικός μετασχηματισμός στα χρόνια των μνημονίων διαμόρφωσε νέους συσχετισμούς αλλά και νέες συνειδήσεις στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. Η Αριστερά θα επιδιώξει να συνεχίσει τον πολιτικό διάλογο και τη σύγκλιση με τους όμορους χώρους προκειμένου να προωθήσει μια σειρά από προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, υπερασπιζόμενη αφενός την πολιτική της κοινωνικής δικαιοσύνης έναντι αυτής του νεοφιλελευθερισμού και αφετέρου αναχαιτίζοντας τις ακροδεξιές τάσεις που βρίσκουν όλο και περισσότερους υποστηρικτές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Πάνω σε αυτές τις βάσεις θα μπορούσε να συγκροτηθεί ένα νέο προοδευτικό μέτωπο».

-Από τη μία ζητάτε συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων κι από την άλλη κατηγορείτε το ΚΙΝΑΛ ως «δορυφόρο» της ΝΔ. Γιατί να συνεργαστεί μαζί σας η Φώφη Γεννηματά όταν στοχεύετε συνεχώς την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ κι έχετε στοχοποιήσει αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη;

«Για την περίοδο που κυβέρνησε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ τη χώρα έχει κάνει απολογισμό ο ελληνικός λαός. Το ΠΑΣΟΚ από το 45% πήγε στο 5% και η ΝΔ αντίστοιχα από το 40%-45% πήγε στο 25%. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το 3% στο 35%. Η επόμενη ημέρα έχει αναγκαστικά συνεργασίες. Έτσι είναι η απλή αναλογική, έτσι είναι οι μη αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Οι συγκλίσεις θα κριθούν στα προγραμματικά. Αν η κυρία Γεννηματά εξακολουθεί να υποκύπτει στις φωνές των στελεχών του ΚΙΝΑΛ τα οποία επιμένουν στην πολιτική σύμπλευση με τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη, ας επιλέξουν αυτό. Αυτή όμως δεν είναι η τοποθέτηση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη. Στα 44α γενέθλια του το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε μια καθαρά αντι-ΣΥΡΙΖΑ επίθεση μιλώντας ταυτόχρονα για ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Με ποιους θα συνεννοηθεί; Με ποιους θα απαντήσει στα μεγάλα πολιτικά ερωτήματα που θέτει η μεταμνημονιακή εποχή; Με ποιους θα συνεργαστεί για να υλοποιηθούν οι από καιρό ώριμες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις; Πως θα εξαλειφθεί η διαφθορά; Πως θα αναχαιτιστεί η ακροδεξιά; Ζητήματα για τα οποία τις απαντήσεις έχει η Αριστερά και για αυτό το λόγο πολλές και ψύχραιμες φωνές της παράταξής της την καλούν να εκκινήσει έναν πολιτικό και ιδεολογικό διάλογο».

«Όχι στην παροχολογία»

 -Ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη με ένα φημολογούμενο πακέτο παροχών. Θα πρόκειται για ένα νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», το οποίο δεν εφαρμόστηκε ποτέ και για το οποίο έχει λοιδορηθεί η κυβέρνηση;

«Δεν θα υπάρχει πακέτο παροχών από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, αλλά εξαγγελίες, βασισμένες στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου η έξοδος της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής να αρχίσει να γίνεται αισθητή και στην κοινωνία. Θα παρουσιαστεί ο συνολικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα, του οποίου οι προτεραιότητες αφορούν στη στήριξη του κόσμου της εργασίας, στην παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη ανάπτυξη και σε ενίσχυση των μέτρων ανακούφισης και κοινωνικής προστασίας. Αλίμονο εάν ακολουθούσαμε την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων με την παροχολογία που οδήγησε τη χώρα στην περίοδο των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας. Αφού υλοποιήθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στο λαό για έξοδο από τα μνημόνια, είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε ένα πολιτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού, που θα καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες της πλειονότητας των πολιτών».

-Η κυβέρνηση καταγγέλλεται για κατάληψη δημοσίων αξιωμάτων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή πρωθυπουργικούς και υπουργικούς φίλους δίχως εμπειρία, τα οποία καταλαμβάνουν θέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να καλυφθούν κι από τους Έλληνες επιστήμονες που έφυγαν από τη χώρα μεσούσης της κρίσης. Συμμερίζεστε αυτήν την κριτική;

«Όχι, σαφώς και δε τη συμμερίζομαι. Είναι μια κριτική ισοπεδωτική και άδικη. Υπάρχουν λαμπρά βιογραφικά σε θέσεις συνεργατών ή δημόσιων αξιωμάτων που ουδέποτε κάποιος από αυτούς που ασκούν αυτήν την κριτική και δηλητηριάζουν το δημόσιο διάλογο έχουν ασχοληθεί να τα μελετήσουν. Υπάρχουν βέβαια και πολλά πολιτικά στελέχη που κάνουν πραγματικά καλή δουλειά. Κατηγορούν εμάς για νομή της εξουσίας σε επίπεδο παρέας και γνωριμιών αυτοί που έχουν το βουλευτικό, το δημαρχιακό, το πρωθυπουργικό αξίωμα ως κληρονομικό δικαίωμα;»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε»

 -Ο ΣΥΡΙΖΑ των διψήφιων εκλογικών ποσοστών εκπροσωπείται στα κομματικά όργανα- κεντρικά και τοπικά- ή αυτά στελεχώνονται ως επί το πλείστον από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του 3%;

«Έχουν συντελεστεί αρκετές διεργασίες και ανακατατάξεις από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στο 3%. Το 2015 για παράδειγμα πολλά στελέχη της εποχής του 3% άφησαν το κόμμα. Η “καρδιά” του ΣΥΡΙΖΑ όμως κτυπά πάντα στο κόμμα και στις οργανώσεις μελών που τον συγκροτούν και η σπουδαιότητα που του αποδίδεται αποδεικνύεται έμπρακτα με την εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη στην ηγεσία του. Η στελέχωση και οι επόμενες ενέργειες που θα τονώσουν τις οργανώσεις, τα τμήματα, τη νεολαία του κόμματος, εκσυγχρονίζοντας τον τρόπο δράσης τους και φέρνοντάς το πιο κοντά στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, είναι διεργασίες που θα αποφασιστούν από τα συλλογικά μας όργανα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κομματικός και ο κοινωνικός, άντεξε σε τεράστιες πιέσεις παρόλο που πολλοί είχαν προεξοφλήσει τον αιφνίδιο πολιτικό του θάνατο και την εξαέρωση της κοινωνικής δυναμικής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις προχτές, μέσα σε μεγάλες δυσκολίες, δικαίωσε τη βασική πολιτική εντολή που έλαβε τον Σεπτέμβρη του 2015 από τον ελληνικό λαό βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ επομένως, οφείλει να δει τις αδυναμίες του και τις ελλείψεις του, πολιτικές και οργανωτικές, και να προετοιμαστεί για τις πολιτικές μάχες του 2019».

Πηγή: politik.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ