Θεοπεφτάτου: Η έξοδος από την επιτροπεία δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη
Πολιτική
22/07/2017 | 18:34

Για ομαλοποίηση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία και κατ΄ επέκταση και στην ελληνική κοινωνία, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, κάνει λόγο με συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Κεφαλονιάς- Ιθάκης Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Η χώρα βγαίνει βήμα- βήμα από τα μνημόνια και τη χρεοκοπία που την έβαλαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζει.

Η κ. Θεοπεφτάτου εκφράζει την πεποίθηση πως το καλοκαίρι του 2018 μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την περίοδο της επιτροπείας και των μνημονίων, ενώ σημειώνει πως η διαδρομή μέχρι την τελική έξοδο δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε εύκολη.

«Μπορούμε όμως να τα καταφέρνουμε σε δύσκολες συνθήκες, η διαδρομή μας ως εδώ το έχει αποδείξει πολλές φορές».

«Είναι στόχος ρεαλιστικός, εφικτός και το θέλουν οι περισσότεροι στην Ευρώπη και διεθνώς», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζει αντιΣΥΡιΙΖΑ ντελίριο στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για τα θέματα ασφαλείας, αλλά και σε κάποια media τα οποία επιλέγουν να τα φέρνουν στο προσκήνιο.

Ερωτηθείσα για την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού στους τελευταίους δυο φονικούς σεισμούς σε Λέσβο και Κω, τονίζει πως παρά τις αγκυλώσεις που παρατηρούνται στη δημόσια διοίκηση υπήρξε ταχύτατη αντιμετώπιση.

Η κ. Θεοπεφτατου πάντως υπογραμμίζει πως η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών περνάει και από το έργο που πρέπει να γίνει και σε αυτούς τους τομείς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπληρώνει ότι η σταθεροποίηση του εδάφους στην οικονομία επιβάλλει την περαιτέρω ενασχόληση όλων με τα ζητήματα της καθημερινότητας, με το γκρέμισμα παθογενειών δεκαετιών που ταλαιπωρούν τους πολίτες, με την δημιουργία δομών απλούστευσης και επίλυσης ζητημάτων και διαδικασιών.

«Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε σε όλα την πυρίτιδα», το χαρακτηριστικό της σχόλιο.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης- Δικαιοσύνης, με αφορμή και την απόφαση για την περίπτωση της Ηριάννας, είναι κατηγορηματικά αρνητική, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι «όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο κλίμα και να δυναμιτίσουν την κατάσταση δεν κάνουν κακό στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη δημοκρατία και στην ομαλότητα στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλουν στην απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών».

Αναλυτικά η συνέντευξης της γραμματέως της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτης Θεοπεφτάτου στην Αγγελική Λάζου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ: Η συμφωνία του Eurogroup δημιουργεί το πλαίσιο που καθιστά εφικτή την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων μέχρι το 2019;

Απ: Η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και οι θετικές ειδήσεις για τη χώρα στον διεθνή Τύπο και τις αγορές γκρέμισαν τα καταστροφικά σενάρια. Η κατάσταση δείχνει να ομαλοποιείται. Δεν ωραιοποιούμε την πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά δεν πρέπει να υποτιμούμε τα θετικά βήματα που γίνονται.

Η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της τάση και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο του 2017 ανήλθε σε 21,7% έναντι 23,6% τον Απρίλιο του 2016. Ας θυμηθούμε -Απρίλιος 2010: 11,9% (κυβέρνηση Παπανδρέου), -Απρίλιος 2012: 23,5% (κυβέρνηση Παπαδήμου), -Απρίλιος 2014: 27,2% (κυβέρνηση Σαμαρά) -Απρίλιος 2017: 21,7% (κυβέρνηση Τσίπρα).Το πρώτο εξάμηνο του 2016 έκλεισε με θετικό ισοζύγιο συστάσεων- διαγραφών επιχειρήσεων κατά 2.259 επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων.

Τα ομόλογα δανεισμού της χώρας υποχωρούν σε ιστορικά επίπεδα πριν το 2010, ιδιωτικές επιχειρήσεις δανείζονται πιο φτηνά είτε εκδίδοντας ομόλογο που υπερκαλύπτεται η ζήτησή τους, είτε δανειζόμενες με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο. Κάτι τέτοιο μόλις 90 μέρες πριν δεν φαινόταν στον ορίζοντα. Ο οίκος Moody’s, αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των ελληνικών τραπεζών.

Οι ρυθμοί μεγέθυνσης της οικονομίας είναι θετικοί, με προοπτική ακόμη μεγαλύτερης βελτίωσης. Η καταναλωτική δαπάνη την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 1,5% (νοικοκυριά κατά 1,7% και Δημόσιο κατά 1%), οι επενδύσεις σημείωσαν αύξηση κατά 11,2% και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,8%. Ο τουρισμός αναμένεται να καταγράψει ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 30 εκατομμύρια επισκεπτών για φέτος.

Η ελληνική οικονομία βγαίνει επιτέλους από το καθεστώς επιτήρησης λόγω υπερβολικού ελλείμματος, από έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009, 1,2% φέτος και πλεόνασμα 0,6% το 2018. Βήμα-βήμα βγαίνουμε από τη χρεοκοπία και τα μνημόνια που μας έβαλαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ερ: Από το 2010 ο ελληνικός λαός έχει υποστεί σκληρές θυσίες, και η χώρα κινείται σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Ο στόχος είναι η οριστική έξοδος της χώρας από την επιτροπεία το καλοκαίρι του 2018. Μπορεί αυτός να είναι ρεαλιστικός στόχος;

Απ: Δεν μπορούμε να μιλάμε με απόλυτες βεβαιότητες, αλλά όλα δείχνουν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και το καλοκαίρι του 2018 να αφήσουμε πίσω μας την περίοδο των μνημονίων και της επιτροπείας. Η διαδρομή μέχρι την τελική έξοδο δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε εύκολη, μπορούμε όμως να τα καταφέρνουμε σε δύσκολες συνθήκες, η διαδρομή μας ως εδώ το έχει αποδείξει πολλές φορές.

Είναι στόχος ρεαλιστικός, εφικτός και το θέλουν οι περισσότεροι στην Ευρώπη και διεθνώς. Πρέπει να κινηθούμε αποφεύγοντας τις τρικλοποδιές και με ειλικρίνεια απέναντι στον ελληνικό λαό για τις όποιες δυσκολίες προκύψουν.

Για να το πετύχουμε πρέπει να υπάρξει μια διατηρήσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις σε όλες τις εκφάνσεις του κράτους όπως αυτές διαμορφώνονται από τα νομοσχέδια που κατέθεσαν οι υπουργοί Πολιτισμού, Εσωτερικών, Υγείας, Παιδείας κ.ο.κ.

Ερ: Στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης η κυβέρνηση έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, τόσο σε θέματα ασφαλείας, όσο και σε θέματα φυσικών καταστροφών. Τις προηγούμενες ημέρες επισκεφτήκατε την εκλογική σας περιφέρεια, η οποία υπέστη πολλές καταστροφές από το πέρασμα του Εγκέλαδου. Ποια παράπονα σας μετέφεραν οι κάτοικοι του νησιού και ποιες αδυναμίες καταγράφηκαν από την πλευρά της κρατικής μηχανής;

Απ: Είναι δύο τα ζητήματα που θέτει το ερώτημά σας, θα μου επιτρέψετε να εστιάσω στο δεύτερο διότι αναφορικά με το πρώτο γίνεται ουσιαστικός διάλογος και από την πλευρά του κόμματος μου έχουν δοθεί απαντήσεις στην προσπάθεια επικοινωνιακού αντιπερισπασμού που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης και κάποια media που έχουν αντιΣΥΡΙΖΑ ντελίριο. Όπως γνωρίζετε, η Κεφαλονιά είναι η πλέον σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης και στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι θωρακισμένη αντισεισμικά.

Οι καθυστερήσεις που έχουν παρουσιαστεί στην αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων οφείλονται αφενός στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια της χώρας, αφετέρου στις αγκυλώσεις της Δημόσιας Διοίκησης και τη γραφειοκρατία. Έχουμε πολλή δουλειά σ΄ αυτόν τον τομέα, και επίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί θεσμικά το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο εθνικό και τοπικό έτσι, ώστε να αποτελεί πολιτική πρόληψης και όχι άμυνας. Σε κάθε περίπτωση τόσο εγώ όσο και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος συνομιλούμε με όλους τους πολίτες.

Ειδικά σε ό,τι με αφορά και λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας , είτε με τη φυσική μου παρουσία είτε με κάθε τρόπο επικοινωνίας, προσπαθώ και λύνω από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών- γιατί άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος μας, η κοινωνία.

Ερ: Κυρία Θεοπεφτατου, πού θα πρέπει να ρίξει το βάρος η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα; Και όταν ο πρωθυπουργός τονίζει την ανάγκη για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών τι εννοεί ;

Απ: Το σημαντικό είναι επιτέλους η διοίκηση, το κράτος, οι πολιτικοί να καταλάβουν τι εννοεί ο πολίτης ως προβλήματα καθημερινότητας, πώς τα βιώνει, ποιες δυνατότητες υπάρχουν να αντιμετωπιστούν.

Η σταθεροποίηση του εδάφους στην οικονομία επιβάλλει την περαιτέρω ενασχόληση όλων με τα ζητήματα της καθημερινότητας, με το γκρέμισμα παθογενειών δεκαετιών που ταλαιπωρούν τους πολίτες, με τη δημιουργία δομών απλούστευσης και επίλυσης ζητημάτων και διαδικασιών. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε σε όλα την πυρίτιδα. Υπάρχουν ζητήματα που σε άλλες χώρες της ΕΕ ή διεθνώς έχουν λυθεί, κι εδώ μας ταλαιπωρούν ακόμα.

Η υιοθέτηση πετυχημένων πρακτικών πρέπει να είναι η προτεραιότητα μας. Ο πρωθυπουργός ρίχνει μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της καθημερινότητας.

Η επίσκεψή του κάθε βδομάδα και σε ένα υπουργείο, κάνοντας τον αντίστοιχο απολογισμό και προγραμματισμό, είναι μια ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή διαδικασία, όπως έλεγαν οι αντίπαλοί μας. Η ολοκλήρωση του νομοθετικού κύκλου στις αρχές του φθινοπώρου θα έχει διαμορφώσει ένα νέο πεδίο που σιγά- σιγά θα αρχίσει να παράγει αποτελέσματα.

Ερ: Υπάρχει κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης- Δικαιοσύνης; Και θα ήθελα ένα σχόλιο σας για τη δικαστική απόφαση που αφορά στην υπόθεση της Ηριάννας.

Απ: Δεν υπάρχει καμία κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης- Δικαιοσύνης και όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο κλίμα και να δυναμιτίσουν την κατάσταση δεν κάνουν κακό στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην δημοκρατία και στην ομαλότητα στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλουν στην απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών, είτε αυτοί είναι τα κόμματα, η Βουλή, η Δικαιοσύνη κ.ο.κ. Διαβάστε τις μετρήσεις κοινής γνώμης διαχρονικά σε αυτά τα ζητήματα και θα το διαπιστώσετε.

Η κριτική σε μια δικαστική απόφαση είναι όχι μόνο εύλογη, αλλά αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα σε κάθε σύγχρονη και φιλελεύθερη δημοκρατία. Όσοι χαρακτηρίζουν αυτή την κριτική ως γενικευμένη επίθεση απέναντι στη Δικαιοσύνη προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Γιατί μέσα στη συνταγματική μας τάξη, που προβλέπει διάκριση των εξουσιών και σεβασμό και εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, οργανικό στοιχείο είναι ότι όλες οι εξουσίες -νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική- τελούν υπό την κρίση των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της Ηριάννας, είναι φανερό ότι καταγράφεται μια μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στο περί δικαίου αίσθημα και στη συγκεκριμένη κατά πλειοψηφία απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ