Στο νέο εκλογικό νόμο
Θεοδωρικάκος: Η διάταξη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού πρέπει να εγκριθεί με 300 ψήφους
 Ομογένεια
28/07/2019 | 18:00

«Περιμένω ότι η διάταξη (στον νέο εκλογικό νόμο) που αφορά το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τις χώρες στις οποίες ζουν θα πρέπει να εγκριθεί με 300 ψήφους», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής»

Υπενθυμίζεται ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονή τους, έχει τεθεί, όσο ποτέ άλλοτε, τόσο επιτακτικά από μία κυβέρνηση.

Στις προγραμματικές δηλώσεις, μίλησαν γι αυτό το θέμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας πήρε θέση, σημειώνοντας ότι υπάρχει, με πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης, συγκεκριμένη πρόταση από την επιτροπή που συστάθηκε γι αυτό τον σκοπό.

«Και τέλος σε ό,τι αφορά στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, με νομοθετική πρωτοβουλία της δικής μας κυβέρνησης, είχε οριστεί επιτροπή που είχε καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση. Η επιτροπή αυτή ήταν με σοβαρότατους επιστήμονες. Φέρτε την πρόταση αυτή, ως βάση συζήτησης, την πρόταση αυτή όμως, θα είμαστε εδώ να συζητήσουμε», είπε ο κ. Τσίπρας.

Η συνέντευξη κ. Θεοδωρικάκου

Για τον εκλογικό νόμο των εθνικών εκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διάλογο με τα κόμματα «για να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και τη συναίνεση στην αλλαγή του», καθώς όπως τονίζει «η απλή αναλογική όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλά μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα κυβερνησιμότητας στη χώρα».

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για την επίτευξη της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, που θα περιλαμβάνονται σε διυπουργικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει πως «δεν θα αφήσουμε ακυβέρνητους δήμους και περιφέρειες».

Όπως αναφέρει, με την προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία θα ενθαρρύνεται η συνεργασία δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, υπό την προϋπόθεση της συμμετοχής στη συνεργασία της παράταξης του δημάρχου και του περιφερειάρχη. Θα δίνεται επίσης η δυνατότητα στον δήμαρχο και στον περιφερειάρχη να έχουν την πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και στα νομικά πρόσωπα που υπάγονται στον δήμο. Διαβεβαιώνει, πάντως, ότι δεν πρόκειται να μετατραπούν οι επιτροπές αυτές σε υπερ-όργανα που θα παρακάμπτουν τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer