Θαλάσσιοι οργανισμοί της Κεφαλονιάς: Η θαλάσσια Ανεμώνη (Κηρίανθος)
Οικολογία
16/04/2019 | 16:09

Ο Κηρίανθος είναι μια ανεμώνη που ζει σε σωλήνα κρυμμένο στην λάσπη του βυθού, και παρά την άκακη και αθώα εικόνα που δίνει, αποτελεί ένα λαίμαργο, σαρκοφάγο αρπακτικό: τρέφεται με μικρά ψάρια ή πλαγκτονικούς οργανισμούς που παγιδεύει με τα περίπου 200 πλοκάμια του.

Το συγκεκριμένο είδος (επιστημονική ονομασία: “Cerianthus membranaceus”) είναι ενδημικό της Μεσογείου Θάλασσας (έχει αναπτυχθεί και ζει μόνο σε αυτήν την περιοχή του κόσμου), και συνήθως απαντάται σε αμμώδεις ή ιλυώδεις (λασπώδεις) βυθούς, σε ρηχά νερά.

Τα πλοκάμια της εξωτερικής σπείρας είναι μακρύτερα και φέρουν μικρές ακίδες με τις οποίες συλλαμβάνουν ναρκώνοντας την λεία τους, ενώ της εσωτερικής κοντύτερα και χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν την τροφή στο στόμα. Πρόκειται για ένα όμορφο ζώο της θάλασσας (και όχι φυτό), του οποίου τα πλοκάμια μπορεί να έχουν έντονα ή σκοτεινά χρώματα, λωρίδες ή και αντίθετα χρώματα μεταξύ των δύο σπειρών, ενώ λικνίζονται νωχελικά στον ρυθμό του θαλάσσιου ρεύματος.

Ένα μικρό σπίτι ..στην λάσπη του βυθού   

Ο Κηρίανθος εκκρίνει βλέννα στην οποία είναι ενσωματωμένα κάποια ινώδη κύτταρα που πλέκονται μεταξύ τους σχηματίζοντας μια στέρεη δομή. Σε αυτήν προσκολλάται άμμος και άλλα σωματίδια και τελικά δημιουργείται ένας προστατευτικός σωλήνας που μπορεί να φτάσει τα 40 εκατοστά σε μήκος. Έτσι η ανεμώνη δημιουργεί μια μικρή σήραγγα που εισχωρεί κάθετα στον αμμώδη/λασπώδη βυθό, το δικό της σπίτι. Αν ενοχληθεί από κάποιον άλλο κάτοικο του βυθού μπορεί να εγκαταλείψει το σωλήνα, να μετακινηθεί σε άλλο μέρος και να ξεκινήσει εκεί την κατασκευή ενός νέου.

Οι θάλασσες μας

Οι εικόνες προέρχονται από καταδύσεις στα νερά του Ιονίου και πιο συγκεκριμένα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Απεικονίζουν είδη που κατοικούν και εμπλουτίζουν τις δικές μας θάλασσες, εκείνες που βρίσκονται δίπλα μας και φιλοξενούν χειμώνα ή καλοκαίρι τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών μας.

Ο κρυφός πλούτος της θάλασσας δεν είναι άλλος από την βιοποικιλότητα της. Και είναι κρυφός όχι επειδή δεν έχει ανακαλυφθεί αλλά επειδή παραμένει άγνωστος στους περισσότερους, τόσο ώστε γενικά να θεωρείται μια αχανής έκταση κενή από κάθε ενδιαφέρον, ως και τόπος απόρριψης των αποβλήτων μας.

Η θάλασσα αποτελεί λίκνο για τη ζωή, τροφό για τον άνθρωπο και πνεύμονα για τον πλανήτη.

Όμως για να την προστατεύσουμε πρέπει πρώτα να την γνωρίσουμε!

Τηλέμαχος Μπεριάτος

Αυτοδύτης 3 αστέρων CMAS

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer