ΟΠΑΤΙΣ! ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ, ΛΕΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ!!!
Γράφει ο Νίκος Παπαδάτος
Οικονομολόγος – συνταξιούχος τραπεζικός
Ο πρώην υπουργός Αλέκος Καλαφάτης μεταμφιέστηκε (πλησιάζουν βλέπετε και οι απόκριες!) από …σοσιαλιστής σε σκληρός νεοφιλελεύθερος! Σε πρόσφατο άρθρο του στα τοπικά ΜΜΕ, προτείνει ως «μπούσουλα» ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας και κατ’ επέκταση της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, την «περίφημη» άκρως νεοφιλελεύθερη «Εκθεση Πισσαρίδη», την οποία το ίδιο του το κόμμα, το ΚΙΝΑΛ, την έριξε στο καλάθι των αχρήστων!
Κι αυτό γιατί «Εκθέσεις» «τύπου Πισσαρίδη», δεν εξυπηρετούν τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, την κοινωνία, τη πατρίδα και το έθνος, αλλά τα συμφέροντα των οικονομικών ελίτ!
Παράλληλα, στο ίδιο άρθρο ο Αλ. Καλαφάτης απευθύνει παραινέσεις σε τοπικούς άρχοντες (!) για το πώς θα πρέπει να οραματίζονται την Κεφαλονιά και την Ιθάκη του …20500 μ.Χ.!
Παρόλο που ο Αλ. Καλαφάτης έχει μεγάλη πολιτική πείρα (έχει υπάρξει δήμαρχος, βουλευτής, υπουργός κ.λπ.) δεν έχει καταλάβει ότι πολιτική με συμβουλές και παραινέσεις δεν γίνεται!
Τόχε πει άλλωστε και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής στον Κώστα Καραμανλή, όταν ο τελευταίος, ως νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός (2004), τον είχε επισκεφθεί στο σπίτι του στην Εκάλη, ζητώντας του συμβουλές για το πώς θα κυβερνήσει καλύτερα τη χώρα.
Και τότε, ο πρεσβύτερος Κ.Κ. του λέει, κτυπώντας τον στη πλάτη:
– Κοίταξε να δεις Κώστα! Πολιτική με συμβουλές και παραινέσεις δεν γίνεται!
Εν συντομία: Η πολιτική, λοιπόν, δεν χρειάζεται παραινέσεις! Αλλά: Ηγέτες με φιλοσοφικό υπόβαθρο (να έχουν δηλαδή επαρκείς γνώσεις και κρίση οξυτάτη, ώστε να αξιολογούν σωστά τα τρέχοντα πολιτικά γεγονότα και παράλληλα να προβλέπουν σωστά τις μελλοντικές εξελίξεις, το «προοράν» που λέει και ο Θουκυδίδης κ.λπ. κ.λπ.).
Επίσης: Μία αναπτυξιακή πολιτική χρειάζεται χάραξη υψηλής στρατηγικής, χρειάζεται σύγχρονη τεχνολογία, χρειάζεται πόρους, χρειάζεται εκπαιδευμένο προσωπικό, χρειάζεται επιχειρηματίες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο που θα αποβλέπουν στο «ευ επιχειρείν» και όχι στις αρπαχτές, «δανεικά κι αγύριστα» από το τραπεζικό σύστημα, και άλλα τέτοια παρεμφερή.
Επίσης χρειάζεται οι επιχειρηματίες να επανεπενδύουν τα κέρδη τους (= οικονομικό πλεόνασμα) για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεών τους – ώστε να διευρύνεται η παραγωγική βάση της χώρας – και όχι να τα μεταφέρουν στις γερμανικές και ελβετικές τράπεζες!
Και προ πάντων, μία σύγχρονη πολιτική, ένας σύγχρονος αναπτυξιακός σχεδιασμός, πρέπει να έχει ως «κεντρικό άξονα» τη ρήση του Γεράσιμου Αρσένη: Πως:
«Καμία χώρα δεν προόδευσε με την εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων»!
Το αυτό επισημαίνει και ο Αντώνης Σαμαράς σε άρθρο του στην εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ 23/12/2007 στο οποίο κάνει λόγο για «διάχυση της ανάπτυξης» σε όλο το λαό» πράγμα που σημαίνει πως μία αναπτυξιακή διαδικασία πρέπει να δημιουργεί πλούτο, να δημιουργεί δηλ. επιπρόσθετο Εισόδημα, που όμως πρέπει να διαχέεται στη τσέπη του κάθε πολίτη!
Καθότι τελικός σκοπός της όποιας ανάπτυξης είναι και πρέπει να είναι η κοινωνική ευημερία και μέσω αυτής η πολιτιστική άνθιση!
Η Μελίνα Μερκούρη τόχε πει: «Ο Πολιτισμός είναι η περιουσία μας»!
Αυτά!
ΥΓ 1: Κάποιοι τοπικοί «κύκλοι» γράφουν απαξιωτικά για το ότι η πρώην βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου ήρθε δεύτερη στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Οσοι τα γράφουν αυτά δείχνουν ότι έχουν άγρια μεσάνυκτα για το τι είναι η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ. Ούτε έχουν διαβάσει ποτέ Ηράκλειτο που συνεχώς και ακαταπαύστως δεν παύει να μας θυμίζει πως «Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’ αυτό μένειν…»
Με άλλα λόγια δεν μπορούν να καταλάβουν πως και η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου έκανε τον «κύκλο» της!..
ΥΓ2: Διαλεκτική συνοπτικά σημαίνει πως όλα διαρκώς αλλάζουν! Η αλλαγή γίνεται από μία θέση στην αντίθεσή της, για να καταλήξει στη σύνθεση, που αποτελεί νέα θέση για την επόμενη φάση της εξελικτικής διαδικασίας. Αθροιζόμενη μία ποσοτική αλλαγή καταλήγει ξαφνικά σε ποιοτική αλλαγή κ.λπ. κ.λπ.
ΥΓ3: Ολο και πιο κοντά, πιο κοντά, πιο κοντά στο Κυριάκο Μητσοτάκη, όλο και πιο κοντά στη Ν.Δ., ο άνθρωπος του «συστήματος Σημίτη» στη Κεφαλονιά, ο …σοσιαλιστής «σύντροφος» Αλέκος Καλαφάτης!
Ως φαίνεται ακολουθεί κι αυτός το δρόμο που χάραξαν η Διαμαντοπούλου (τη στέλνει ο Μητσοτάκης στον ΟΟΣΑ!), ο Παπουτσής (τον θυμάστε αυτόν τον τύπο; Που τον διόρισε ο Σαμαράς στην Παγκόσμια Τράπεζα;), ο Αλέκος Παπαδόπουλος (έκανε κόμμα και πάτωσε κυριολεκτικά – …δεν βρήκε ούτε τη ψήφο του! ), ο Χρυσοχοϊδης (είναι υπουργός είτε κυβερνάει η Ν.Δ. είτε το ΠΑΣΟΚ!), η Μιλένα Αποστολάκη (τη θυμάστε; Που όταν άρχιζε να μιλάει περί πολιτικής Τέχνης …ξεχνούσε να σταματήσει;), o Τάσος ο Μαντέλης «Αχ πού ‘σαι νιότη πού ‘δειχνες πως θα γινόμουν άλλος»!.. Και τώρα ο Λοβέρδος, που κι αυτός «γλυκοκοιτάζει» προς τη Ν.Δ… Ολοι αυτοί οι «τύποι» είναι σκληροί νεοφιλελεύθεροι, αλλά το «έπαιζαν» …ΠΑΣΟΚτζήδες του γλυκού νερού ακριβώς για να θολώνουν τα νερά!!!
Δικαίωμά του βέβαια του Αλέκου Καλαφάτη να κάνει τις όποιες πολιτικές επιλογές θέλει… Ομως το να βγαίνεις και να λες ότι η Εκθεση Πισσαρίδη είναι το Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Ελλάδα του αύριο είναι τουλάχιστον προκλητικό!…
ΥΓ4: Κι ένα τελευταίο: Δεν υπάρχουν «τοπικοί άρχοντες» (!) σύντροφε Καλαφάτη! Αλλά εκλεγμένοι τοπικοί «υπηρέτες» του λαού! Και ο βουλευτής, και ο Περιφερειάρχης, και ο αντιΠεριφερειάρχης και ο δήμαρχος και ο κοινοτάρχης είναι «Υπηρέτες» όλων μας!
Και «δύο γραμμές» σε στυλ «tet a tet”: Αλέκο μου, αγαπητέ μου Αλέκο, απόλαυσε εκεί στη Λάσση τώρα το Χειμώνα, με θέα τους Βαρδιάνους, τις ωραίες σου μοσχαρίσιες μπριζόλες γάλακτος συνοδευόμενες με κρασάκι Special παραγωγής σου, και το καλοκαίρι τους γευστικότατους αστακούς σου με τις ανάλογες αστακομακαρονάδες, τους ορφούς και τις σφυρίδες, αφού είσαι και δεινός ψαροτουφεκάς, και άσε, η κοινωνία θα βρει το δρόμο της!… Α, και κάπου – κάπου διάβαζε και Λαϊμπνιτς και …Ράμφο για να εμπλουτίζεις έτι περαιτέρω τους φιλοσοφικούς στοχασμούς σου!..
(Ως γνωστόν, οι γαστρονομικές απολαύσεις και οι φιλοσοφικές αναζητήσεις πάνε πάντα μαζί! Βλέπε και Συμπόσια των αρχαίων Ελλήνων).
Πέραν τούτων: Αν σήμερα οι Τούρκοι «σουλατσάρουν» στο Αιγαίο μας, τεράστιες οι ευθύνες του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Κι αυτό δεν πρέπει ΠΟΤΕ να το ξεχνάμε! Είναι κι αυτό ένα καυτό ζήτημα – η επαίσχυντη «συμφωνία της Μαδρίτης» κ.λπ. – που πρέπει κάποτε να απασχολήσει σοβαρά την ελληνική κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις, γιατί και αυτό το θέμα σχετίζεται με το αύριο του Τόπου!
Απλά να προσθέσω εδώ ότι τη «συμφωνία της Μαδρίτης» έγραψε με τα χεράκια της η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ η αλήστου μνήμης Μαντλίν Ουλμπράϊτ, η οποία συμφωνία αναγνώριζε «ζωτικά και νόμιμα συμφέροντα τῆς Τουρκίας στο Αιγαίο»!!!
Και την συμφωνία αυτή υπέγραψε «απνευστί», άνευ δηλαδή καμίας αντιρρήσεως (!) η τότε κυβέρνηση Σημίτη, όπως επισημαίνει σε πρόσφατο άρθρο του ο έγκριτος δημοσιογράφος Μανόλης Κοττάκης…
Προφανώς, η τότε κυβέρνηση Σημίτη, την υπέγραψε – μετά τα γνωστά / άγνωστα γεγονότα στα Ιμια – για να παραμείνει στην εξουσία με τη στήριξη των ΗΠΑ!!! Οπως και παρέμεινε για οκτώ συναπτά έτη!.. Κατά τη διάρκεια των οποίων και σύμφωνα με τη τότε δήλωση του Θόδωρου Πάγκαλου, «Διαλύθηκε η χώρα»!
Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε!..