«Σκληρός» Κορσικανός από τη μητέρα του και «θεόκουρλος» Κεφαλονίτης από τον πατέρα του, ο Τεό Λοράντος, πρέπει να εμφύσησε και τα δύο γνωρίσματα των κατοίκων αυτών των νησιών στους παίκτες του στην εθνική Νέων Ανδρών. Κατακτιέται η κορυφή ποτέ χωρίς σκληρότητα και… λίγη ζούρλα; Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Βελιγράδι την περασμένη Κυριακή (13/8), μέσα σε μόλις 2,5 μήνες από τότε που ανέλαβε Ομοσπονδιακός προπονητής;
Αυτό που μετέδωσε σίγουρα στους νεαρούς παίκτες του για να στεφθούν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές ήταν η ικανότητα να αποφεύγουν τις συναισθηματικές αυξομειώσεις: ούτε υπερβολικός ενθουσιασμός στην επιτυχία, ούτε απογοήτευση στην αποτυχία, κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αυτό φάνηκε στον ημιτελικό με την οικοδέσποινα Σερβία, φάνηκε και στον τελικό με την Κροατία που κρίθηκε στα πέναλτι: δύο υπερδυνάμεις της υδατοσφαίρισης. Και τι λόγια είπε άραγε ο Τεό Λοράντος στα παιδιά του μετά την επίτευξη του στόχου, μετά την υπόκρουση του εθνικού ύμνου; «Από σήμερα θα πρέπει να συμπεριφέρεστε ως Παγκόσμιοι Πρωταθλητές στην αθλητική καριέρα σας!».
«Θα πρέπει, όμως και να αντιμετωπιστούν ως Παγκόσμιοι Πρωταθλητές,» στέλνει μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες μέσα από τη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ). Τι θα ζητούσε από την Πολιτεία; «Ένα προπονητικό κέντρο υγρού στίβου ή αν δεν είναι εφικτό λόγω των οικονομικών συνθηκών, να λειτουργήσει επιτέλους το Ολυμπιακό κολυμβητήριο στο Ζάππειο», λέει με ένταση για να μεταδώσει το πόσο επιτακτική ανάγκη είναι για τα νέα παιδιά που ασχολούνται με τα αθλήματα της πισίνας ο Τεό Λοράντος. Ο επίλογος της συνέντευξης, πάντως ανέδειξε τις ευαισθησίες του: Θέλησε να απονείμει τα εύσημα στους πυροσβέστες όλης της χώρας που δίνουν μάχη αυτές τις ημέρες σε όλα τα μέτωπα, ων αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος ο ίδιος, καθώς και να αφιερώσει το χρυσό μετάλλιο στη σύζυγό του, Όλγα!
Χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο, μία μεγάλη επιτυχία, η οποία εξέπληξε ευχάριστα αυτούς που δεν ασχολούνται με το πόλο. Εσείς περιμένατε πως θα οδηγούσατε την εθνική Νέων Ανδρών στην κορυφή του κόσμου όταν αναλάβατε;
«Κατ’ αρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΚΟΕ, Δημήτρη Διαθεσόπουλο, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου. Όταν ξεκίνησε η προετοιμασία και μιλώντας για πρώτη φορά με τα παιδιά, τους είπα ότι δεν ξέρω που ακριβώς θα φτάσουμε, αλλά εγώ είμαι εδώ για να πάω την ομάδα λίγο παραπάνω έχοντας ως στόχο να φτάσουμε στην κορυφή. Αρχής γενομένης από την έναρξη της προετοιμασίας, ο δικός μου βασικός στόχος ήταν να “χτίσω” την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία της ομάδας. Αυτά είναι δύο ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία! Δεν αναφέρομαι στην ψυχή που κοινότυπα χρησιμοποιείται: και οι άλλες ομάδες έχουν ψυχή και τα άλλα κράτη έχουν ψυχή, καθώς κι άλλοι αθλητές έχουν ψυχή! Αναφέρομαι στην αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία που είναι το “κλειδί” για την επιτυχία! Αυτό “χτίζεται” μέσα στην προπόνηση. Είτε λέγεται προπόνηση “καλού” όπως τη λέω εγώ, είτε λέγεται προπόνηση φυσικής κατάστασης ειδικών συνθηκών. Νομίζω πως αυτό αποτυπώθηκε στο δικό μας παιχνίδι, βρεθήκαμε δηλαδή πολλές φορές πίσω στο σκορ και η ομάδα έδειξε ότι η ψυχολογία της, ανεξαρτήτου αποτελέσματος, δεν είχε αυξομειώσεις. Oύτε υπερβολικός ενθουσιασμός όταν προηγούμασταν, αλλά ούτε και το να πέφτει ο μέσος όρος ψυχολογίας της ομάδας. Αυτό ήταν, θεωρώ, το “κλειδί” της επιτυχίας».
Ημιτελικός απέναντι στην οικοδέσποινα Σερβία μέσα στο Βελιγράδι και τελικός με την πανίσχυρη Κροατία: Θεωρείτε πως ήταν τα πιο δύσκολα και κρίσιμα παιχνίδια;
«Γνωρίζαμε από την κλήρωση, ότι στον ημιτελικό, αν φτάναμε, θα αντιμετωπίζαμε την οικοδέσποινα Σερβία. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, στην προπόνηση, πολλές φορές είχα αναφερθεί σε αυτό το παιχνίδι γιατί πραγματικά είναι πολύ σημαντικό να προετοιμαστείς από πριν ως προς το τι θα αντιμετωπίσεις στους νοκ άουτ αγώνες. Συν τοις άλλοις σε διοργανώσεις όπως τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, υπάρχουν ομάδες, όπως τις λέω εγώ “της πρώτης εβδομάδας” και “της δεύτερης εβδομάδας”: της “πρώτης εβδομάδας” είναι οι ομάδες που έχουν στόχο να κάνουν μια καλή πορεία και να πάνε καλά στο γκρουπ και βλέπουν, ενώ της “δεύτερης εβδομάδας” είναι ομάδες που εστιάζουν ακριβώς στα κρίσιμα παιχνίδια, τα νοκ άουτ. Ο δικός μου τρόπος προσέγγισης και η δική μου καθοδήγηση μέσω της προπόνησης ήταν να εστιάσω σε αυτά τα παιχνίδια. Και ως προς αυτό είμαι υπερήφανος για τα παιδιά, γιατί ανταποκρίθηκαν 100% και μάλιστα σε έναν τομέα που λόγω του νεαρού της ηλικίας τους δεν είναι εύκολος, δηλαδή να έχουν μία σταθερή απόδοση. Ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστη η ανταπόκριση που είχαν οι παίκτες σε αυτόν τον τομέα».
Η κατάκτηση της κορυφής είναι απόρροια σωστής δουλειάς σε υποδομές, τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο;
«Η διαφορά του δικού μας αθλήματος με τα άλλα αθλήματα, χωρίς να θέλω να μειώσω κάποιο άλλο άθλημα, είναι ότι γίνεται πολλή δουλειά στη βάση του αθλήματος, στην παραγωγική διαδικασία. Σαφώς και τα σωματεία που καλλιεργούν τις υποδομές έχουν τεράστιο μερίδιο σε αυτή την επιτυχία. Οι επιτυχίες προέρχονται μέσα από συνεργασία και συλλογικότητα. Είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει οδηγός και να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Για μένα τρία πράγματα είναι σημαντικά: Αυτή η επιτυχία να αναλυθεί, να αξιολογηθεί και μετά να αξιοποιηθεί».
Αυτή η ομάδα μπορεί να φέρει το πρώτο μετάλλιο σε ομαδικό άθλημα σε επίπεδο ανδρών για την Ελλάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες;
«Ο Ολυμπιακός κύκλος διαρκεί μία τετραετία. Είναι δηλαδή μία μεγάλη διαδρομή, η οποία περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες. Δεν ξέρεις δηλαδή τώρα ούτε ποιους παίκτες θα έχεις στη διάθεσή σου. Γι’ αυτό θα πρέπει, όπως σας είπα, όλα αυτά να αξιολογηθούν: να δούμε τι πρόβλημα έχει, σε ποιες θέσεις, σε ποιος τομείς πρέπει να αυξήσει το ποσοστό της, ώστε να έχει καλύτερα αποτελέσματα σε επίπεδο εθνικής ανδρών. Χαρά μου θα είναι να δω αυτά τα παιδιά να προχωρούν, αλλά τίποτα δεν χαρίζεται. Θα πρέπει να διεκδικήσουν και να αποδείξουν ότι είναι καλύτεροι από κάποιους άλλους. Ο ανταγωνισμός μόνο καλό φέρνει. Το μονοπώλιο είναι κακό. Αυτό που επίσης είπα στα παιδιά, μετά τον τελικό ήταν πως από εκείνη τη στιγμή και μετά θα πρέπει να συμπεριφέρονται ως Παγκόσμιοι Πρωταθλητές. Όταν είσαι Παγκόσμιος Πρωταθλητής πρέπει και να συμπεριφέρεσαι σαν Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Αναφέρομαι γενικά από εδώ και πέρα στην αθλητική τους καριέρα, αλλά το βασικότερο είναι πως από τη στιγμή που έχουμε απαιτήσεις θα πρέπει και να αντιμετωπιστούν ως Παγκόσμιοι Πρωταθλητές».
Τι θα ζητήσετε, λοιπόν από την Ομοσπονδία και τι από την Πολιτεία μετά την επιτυχία αυτή;
«Η Ομοσπονδία κατέβαλε πολύ μεγάλη προσπάθεια και η προετοιμασία ήταν υπέρ του δέοντος ικανοποιητική σε παροχές. Αυτό που πιστεύω πως χρειάζεται, και τώρα αναφέρομαι στην Πολιτεία, είναι κάποια στιγμή, ο ελληνικός υγρός στίβος, η υδατοσφαίριση, το κολύμπι, όλα αυτά, να αποκτήσουν ένα δικό τους κολυμβητικό κέντρο. Καταλαβαίνω πως μιλάμε για τον καιρό της κρίσης στη χώρα, αλλά θα πρέπει να δοθεί το ελάχιστο στην παραγωγική διαδικασία, στα νέα παιδιά, δηλαδή ένας χώρος όπου θα μπορούν να αναπτύξουν το ταλέντο τους, που στο τέλος θα έχει αντίκτυπο στη χώρα. Υπάρχει μία γενική τάση φυγής προς το εξωτερικό στα νέα παιδιά, άρα λοιπόν για να τα κρατήσεις εδώ θα πρέπει να τους δώσεις κάποιες παροχές. Αυτές είναι οι προτροπές προς την Πολιτεία, την εκάστοτε Πολιτεία και επειδή εμείς το βιώνουμε καθημερινά, πραγματικά θα πρέπει κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, αν είναι δυνατόν το επόμενο καλοκαίρι, να έχει χτιστεί ένας χώρος, ο οποίος θα είναι το προπονητικό κέντρο της υδατοσφαίρισης και του υγρού στίβου. Ευχής έργο για μένα, αφού δεν φαίνεται να μπορεί να γίνει άμεσα και να “χτιστεί” κάτι, να λειτουργήσει επιτέλους το Ολυμπιακό κολυμβητήριο στο Ζάππειο, το οποίο είναι ένα στολίδι! Είναι για μένα η ωραιότερη πισίνα αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Είναι συγκλονιστικό να κολυμπάς εκεί, με φόντο την Ακρόπολη. Είναι και ένα ιστορικό κολυμβητήριο. Δεν θέλω να επεκταθώ στο γιατί δεν λειτουργεί. Ανήκει στην Ολυμπιακή Επιτροπή; Δεν ανήκει στην Ολυμπιακή Επιτροπή; Δεν γνωρίζω. Η ουσία είναι ότι αφού λένε ότι όλοι είναι υπό ένα καθεστώς, δηλαδή κάτω από την ελληνική σημαία, όλοι με το ίδιο εθνόσημο αγωνιζόμαστε, για τον ίδιο σκοπό, Θα πρέπει να βρεθεί λύση… Άμεσα! Έγιναν τεράστιες προσπάθειες για την καλή προετοιμασία της εθνικής Νέων Ανδρών! Και από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ. Διαθεσόπουλο και από την Περιφέρεια. Από την Κέρκυρα και από τον κύριο Μίχα που θα ήθελα να τον ευχαριστήσω. Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που έχουν συμβάλει και βοηθήσει για να βρεθούν λύσεις και να είναι καλή η προετοιμασία μας. Θα μπορούσε, όμως να ήταν και καλύτερη, αλλά επαναλαμβάνω: Δεν μπορεί να μην υπάρχει ένα προπονητικό κέντρο!».
Ο Τεό Λοράντος είπε αμέσως μετά: «Σας παρακαλώ θα ήθελα να πω κάτι ακόμη! Γίνεται μία τεράστια προσπάθεια αυτή τη στιγμή από τους Πυροσβέστες όλης της χώρας, είμαι αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος και είναι τιμή μου που το υπηρετώ. Θα ήθελα να απονείμω τα εύσημα στους συναδέλφους μου, γιατί επιτελούν τεράστιο κοινωνικό έργο, καθώς αυτή τη στιγμή τα μέτωπα πυρκαγιών είναι πολλά. Θα ήθελα να τους ευχηθώ καλή δύναμη και ό,τι καλύτερο σε αυτούς και την οικογένειά τους: Από την ηγεσία μέχρι και τον τελευταίο πυροσβέστη που δίνει τη μάχη με τη φωτιά. Εμείς παίρνουμε δύναμη από αυτούς, τους ανώνυμους που δίνουν την πραγματική μάχη».
Αλήθεια, πού θα θέλατε να αφιερώσετε αυτό το μετάλλιο;
«Το αφιερώνω σε αυτούς τους ανθρώπους που θα ήταν δίπλα μου ακόμη κι αν είχαμε μείνει εκτός οκτάδας. Αναφέρομαι κυρίως στην οικογένειά μου και κυρίως στη γυναίκα μου, την Όλγα. Δεν της έχω αφιερώσει ποτέ τίποτα. Είναι πολύ σημαντικός άνθρωπος για εμένα».
Πηγή: protothema.gr