Tέλος τα μετρητά στην Ευρώπη; Ποιες χώρες είναι πιο προετοιμασμένες -Η θέση της Ελλάδας
Οικονομία
26/11/2024 | 14:35

Οι σκανδιναβικές χώρες της Ευρώπης είναι περισσότερο προετοιμασμένες για ένα μέλλον όπου τα μετρητά δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον στις συναλλαγές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση.

Η Finansplassen, ένας νορβηγικός ιστότοπος οικονομικών πληροφοριών, συγκέντρωσε στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα, τη Eurostat και άλλες τράπεζες δεδομένων που είναι διαθέσιμες στο κοινό για να εξετάσει πόσο προσαρμοσμένη ήταν κάθε ευρωπαϊκή χώρα στο να αφήσει τους ανθρώπους να πληρώνουν χωρίς μετρητά.

Αξιολόγησαν τον αριθμό των διαθέσιμων ΑΤΜ και τερματικών πληρωμών ανά 100.000 κατοίκους, το όριο που μπορούν να ξοδέψουν οι κάτοχοι καρτών κατά τις ανέπαφες αγορές και τον αριθμό των ατόμων που κάνουν ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές.

Λιγότερα ΑΤΜ σημαίνει ότι η χώρα εξαρτάται λιγότερο από τα μετρητά και ένας μεγαλύτερος αριθμός τερματικών πληρωμών σημαίνει ότι υπάρχει “μεγαλύτερη υποδομή,” για ηλεκτρονικές μεταφορές, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Finansplassen. Η ανάλυσή τους έδειξε ότι η Νορβηγία είναι η πιο προετοιμασμένη για ένα μέλλον χωρίς μετρητά: έχει έναν από τους χαμηλότερους αριθμούς ΑΤΜ και περίπου το 96% του πληθυσμού κάνει ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, σύμφωνα με την ανάλυση.

Η Φινλανδία και η Δανία έρχονται δεύτερες και τρίτες στην ανάλυση, επειδή διαθέτουν περισσότερα ΑΤΜ από τη Νορβηγία και ελαφρώς λιγότερα τερματικά πληρωμών, αλλά περίπου το ίδιο ποσοστό ανθρώπων που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τραπεζική.

Η Ολλανδία, η Σουηδία, η Ισλανδία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Κύπρος και η Ελβετία συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα της ανάλυσης, ενώ η Αρμενία, η Γεωργία και η Γερμανία είναι οι λιγότερο προσαρμοσμένες στα συστήματα χωρίς μετρητά. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η χώρα βρίσκεται στην 21η θέση με 64 ATM και 2.369 POS ανά 100.000 κατοίκους, ενώ σύμφωνα πάντα με τα διαθέσιμα στοιχεία το 52% των πολιτών χρησιμοποιεί internet banking.

Σύμφωνα με τη μελέτη, πέντε από τις 10 κορυφαίες χώρες χωρίς μετρητά είναι σκανδιναβικές. Οι χώρες αυτές βρίσκουν τα συστήματα χωρίς μετρητά «χρήσιμα» επειδή τα συστήματα αυτά βοηθούν να ξεπεραστούν κάποιες από τις προκλήσεις τους, όπως η αραιοκατοίκηση ή οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που καθιστούν τις παραδοσιακές πληρωμές λίγο πιο δύσκολες. Επίσης έχουν υψηλή εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς και μικρό πληθυσμό, γεγονός που διευκολύνει τη δοκιμή νέων πολιτικών.

Το 2016, η μεγαλύτερη τράπεζα της Νορβηγίας DNB ζήτησε να σταματήσει η χρήση μετρητών επειδή ανησυχούσε για παράνομες δραστηριότητες όπως το ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με τον Independent. Περίπου την ίδια εποχή, οι καταναλωτές συνέρρευσαν στο Vipps MobilePay, ένα “σκανδιναβικό πορτοφόλι για κινητά” που επιτρέπει στους πελάτες τους “να στέλνουν χρήματα τόσο εύκολα όσο η αποστολή ενός μηνύματος”, σύμφωνα με τον ιστότοπό τους.

Στη Δανία, οι πληρωμές με μετρητά θα αποτελούν μόνο το 8% του συνόλου των συναλλαγών στη χώρα το 2023, σύμφωνα με έγγραφο της εθνικής τράπεζας. Οι Δανοί είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων επειδή ο αγοραστής “έχει πάντα μαζί του το κινητό του” και μπορεί εύκολα να βρει το ακριβές ποσό που χρειάζεται για να πληρώσει, αναφέρει η έκθεση.

Η πανδημία COVID-19 αύξησε τις πληρωμές χωρίς μετρητά σε όλο τον κόσμο, ανεβαίνοντας από 91 κατά μέσο όρο πληρωμές χωρίς μετρητά ανά άτομο κάθε χρόνο το 2017 σε περίπου 135 το 2020, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διαπίστωσε παρόμοια τάση στην Ευρώπη. Μια έρευνα του 2023 έδειξε ότι το 59% των συναλλαγών το 2022 έγιναν με μετρητά, από 72% το 2019.

Η πλειονότητα των καταναλωτών στην Ευρώπη προτιμά να πληρώνει με κάρτες ή άλλους τρόπους πληρωμής χωρίς μετρητά, επειδή είναι πιο βολικό, συνεχίζει η έρευνα. Ωστόσο, το 60% των ερωτηθέντων εξακολουθούσαν να δηλώνουν ότι επιθυμούν έναν τρόπο πληρωμής με μετρητά.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ