Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;
Τελικά πότε γιορτάζουν οι Γιώργηδες και οι Γεωργίες; Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου φέτος!
Εκκλησία
10/04/2018 | 09:25

Ως γνωστόν, η μνήμη του Αγίου Γεωργίου τιμάται στις 23 Απριλίου, όμως σε περίπτωση που η ημερομηνία αυτή τυγχάνει πριν από το Πάσχα, η εορτή του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται.

Για ποιο λόγο, όμως, συμβαίνει αυτό;

Οι εορτές που συμπίπτουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή την Μεγάλη Εβδομάδα, όπως για παράδειγμα η εορτή του Αγίου Γεωργίου ή του Αγίου Μάρκου, μετατίθενται στην Κυριακή πριν από αυτές ή την εβδομάδα της Διακαινησίμου, την εβδομάδα δηλαδή μετά την Κυριακή του Πάσχα. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά την περίοδο της Σαρακοστής από Κυριακή απόγευμα μέχρι Παρασκευή πρωί έχουμε πένθος. Δεν γίνονται, λοιπόν, πανηγυρικοί εορτασμοί.

Εφέτος, εορτάσαμε το Πάσχα στις 8 Απριλίου. Άρα η γιορτή του Αγίου Γεωργίου θα τιμηθεί κανονικά στις 23 Απριλίου. Συνεπώς, δεν ισχύει η θεωρία ότι ο Άγιος Γεώργιος τιμάται μετά το Πάσχα, διότι τα εκκλησιαστικά τροπάρια του Αγίου περιέχουν αναστάσιμα λόγια που δεν είναι δυνατό να τα ψάλουν πριν από την Ανάσταση. Άλλωστε, κάθε Κυριακή, είναι ημέρα αναστάσιμη. Απλώς, η ακολουθία του αγίου είχε γραφτεί πριν την αλλαγή του ημερολογίου και τότε η εορτή έπεφτε πάντα μετά το Πάσχα.

Η ζωή του Αγίου Γεωργίου

Ο Άγιος Γεώργιος, γνωστός και ως Μεγαλομάρτυρας ή Τροπαιοφόρος, γεννήθηκε γύρω στα 275 μ.Χ., δηλαδή την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, στην περιοχή της Καππαδοκίας.

Προερχόταν από πλούσια και εύπορη οικογένεια, ενώ και οι δυο γονείς του ήταν χριστιανοί. Μάλιστα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο πατέρας του Αγίου μαρτύρησε για χάρη του Χριστού όταν ο Άγιος Γεώργιος ήταν μόλις δέκα ετών.

Μετά την ενηλικίωση του, ο Γεώργιος κατατάχτηκε στο ρωμαϊκό στρατό και ήταν υπόδειγμα στρατιώτη.

Ο βίος του ήταν πλούσιος σε θαυματουργές πράξεις, ωστόσο, η πιο διάσημη είναι εκείνη κατά την οποία ο Άγιος καβάλα πάνω σε ένα λευκό άλογο σκοτώνει έναν δράκο. Αυτή μάλιστα είναι και η πιο γνωστή εικόνα του Αγίου Γεωργίου στην εκκλησία μας.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο δράκος αυτός φρουρούσε μια πηγή στην περιοχή της Λιβύης, μην αφήνοντας τους ντόπιους να εφοδιαστούν με νερό.

Μάλιστα οι κάτοικοι της περιοχής υποχρεώνονταν να θυσιάζουν τα παιδιά τους -ένα κάθε μέρα- για να εξευμενίσουν το θηρίο.

Μια μέρα ο Άγιος Γεώργιος που περνούσε από την περιοχή, σκότωσε με την βοήθεια του Θεού τον δράκο ελευθερώνοντας τους κατοίκους από την περίεργη αυτή ομηρία.

Ο Γεώργιος είχε μαρτυρικό θάνατο, ο οποίος οδήγησε στην αγιοποίηση του. Μετά από πολλά βασανιστήρια, από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ αποκεφαλισμού λόγω της πίστης του στον Θεό.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ