τι αναφέρει το υπουργείου Οικονομικών
Τέλη κυκλοφορίας: Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης για μια εβδομάδα
Οικονομία
31/12/2018 | 10:19

Πιστή στην παράδοση που θέλει την παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας και την κατάθεση των πινακίδων να ανακοινώνεται λίγες ώρες πριν το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ θα αποδειχθεί και φέτος η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση για παράταση της τάξεως της μιας εβδομάδας έχει ήδη ληφθεί και το μόνο που μένει είναι να γίνει η σχετική ανακοίνωση. Οι πληρωμές που είχαν γίνει μέχρι και την Παρασκευή, κρίνεται ότι δεν ήταν αρκετές για να δικαιολογήσουν το κλείσιμο της διαδικασίας καθώς κάτι τέτοιο θα έφερνε πολλές δεκάδες χιλιάδες οδηγούς της τελευταίας στιγμής αντιμέτωπους με πολύ υψηλά πρόστιμα.

Από ώρα σε ώρα, αναμένεται η ενεργοποίηση και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι μεγάλο καθώς οι πρώτοι… πιστοί που θα προσέλθουν, θα έχουν την ευτυχία να εισπράξουν το αυξημένο ποσό μέσα στον Φεβρουάριο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πάρουν επίδομα θέρμανσης με τον υδράργυρο να έχει φτάσει πάνω από του 30 βαθμούς Κελσίου.

Kυριολεκτικά την τελευταία στιγμή θα ξεκαθαρίσει και του θέμα του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου. Οι ελπίδες των κατοίκων της Λέρου, της Λέσβου, της Κω της Σάμου και της Χίου, αναπτερώθηκαν μετά τις δηλώσεις Βίτσα στις 21/12. Έτσι, οι επιχειρήσεις των νησιών και οι λογιστές τους, θα περιμένουν μέχρι τις τελευταίες ώρες του χρόνου για να μάθουν αν θα παραταθεί το ειδικό καθεστώς για ακόμη μερικούς μήνες (σ.σ απαιτείται πράξη νομοθετικού περιεχομένου) ή αν θα πρέπει να τροποποιηθούν όλες οι ταμειακές μηχανές προκειμένου ο χαμηλός συντελεστής από το 9% να αυξηθεί στο 13% και ο κανονικός συντελεστής να ανέβει από το 17% στο 24%.

Εκτός από τα τρία μέτωπα που χρίζουν αποσαφηνίσεων και ανακοινώσεων υπάρχουν και οι εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής που απαιτούν… χρήμα και χρόνο. Κυριαρχεί η 4η και προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ την οποία αναμένεται να αφήσουν απλήρωτη τουλάχιστον οι 35 στους 100, η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων (την οποία θα πληρώσουν τουλάχιστον οι 80 στις 100 επιχειρήσεις παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου κυρίως λόγω του Δώρου Χριστουγέννων) αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σε διαδικαστικό επίπεδο, ο χρόνος κλείνει με τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από όσους εισέπραξαν αναδρομικά μέσα στο 2017 (σ.σ πρέπει να δηλωθούν μέχρι σήμερα για να μην καταβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ) τις δωρεές χρηματικών ποσών για την κάλυψη των τεκμηρίων και τις μεταβιβάσεις ακινήτων από όσους ιδιοκτήτες σπεύδουν να προλάβουν να μεταβιβάσουν με τις χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ