Τάσος Βαλλιανάτος: Μια διαφορετική προσέγγιση για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου
Πολιτική
14/01/2023 | 17:20

Γράφει ο Τάσος Βαλλιανάτος

 

 

 

 

 

Με το θάνατο του Τέως βασιλέως των Ελλήνων, της τελευταίας ιστορικής προσωπικότητας που βρισκόταν εν ζωή από την δυσκολη χρονικη περίοδο για τη χώρα μας 1964-1974 δηλαδή από την περίοδο που προηγήθηκε της Δικτατορίας εως τη Μεταπολίτευση ξύπνησαν παλαιά πολιτικά πάθη και Συμπάθειες ή Αντιπάθειες στο πρόσωπο του Τέως καθώς και μία απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης μιας κηδείας από όλες τις παρατάξεις!

Το γεγονός και μόνο, αυτό δείχνει οτι η Κοινωνία μας δεν εχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε μετά από τόσες δεκαετίες να μην προκαλείται τόσος θόρυβος από μία κηδεία έστω και αν ο αποθανών είναι ο Τέως βασιλεύς!

Σίγουρα άσχετα με τις απόψεις που έχουν ακουστεί για τα υπέρ και τα κατά της Βασιλικής θητείας κατά το παρελθόν είναι αδιαμφισβήτητο ότι.ο Θάνατος του Τέως σφραγίζει το τέλος μιας Δύσκολης εποχής που έχει περάσει πια στην Ιστορία.!Επίσης είναι ολοφάνερο ότι η στάση της χώρας μας στο θάνατο ενός πρώην ανώτατου Άρχοντα της είναι καθρέφτης του πολιτικού πολιτισμού της, καθώς και της Διεθνούς εικόνας της αφού ο Αποθανών είχε φιλίες και Συγγένειες σε πολλά σημερινά Βασίλεια της Ευρώπης!

Ας μου επιτραπεί λίγο μια ιστορική αναφορά στο συγκεκριμένο σημείο πριν πάω στο Νομικό και πιο ψυχρό κομμάτι.! Το Παρωχημένο μοντέλο της βασιλείας στη σημερινή εποχή,που στα μάτια του πολύ κόσμου δικαίως φαίνεται περιττό Δαπανηρό και βαθύτατα ταξικό..δεν πρέπει να μας μπερδεύει στην Ιστορική του σημασία…Το 1864 οταν ο Γεωργιος Α έγινε Συνταγματικός Βασιλιάς με την Ψήφο της Ελληνικής βουλής και επειδη τοτε η Μοναρχια ως θεσμός ειχε αλλο ρόλο και ισχυ..,.είχαμε τις εξης Συνεπειες!..Ενώθηκαν τα Επτάνησα με τη Μητέρα Ελλαδα και κυρίως η Ελλάδα ως κράτος..έγινε Ομοτράπεζη με τις Υπερδυνάμεις της εποχής αφου η αδερφή του ήταν Τσαρίνα της Ρωσσιας,η αλλη αδερφη του, η Αλεξανδρα ηταν βασιλισσα της Αγγλίας και ο Αδερφος του ηταν βασιλιάς της Δανίας..! Καθε φορα δηλαδη που στο Τατοι ερχοταν ο Τσαρος Ρωσσίας και ο βασιλιας της Αγγλιας,ειχαμε σύνοδο Υπερδυνάμεων..Αρκεί να φανταστούμε σήμερα η κ.Σακκελαροπουλου να βγαινει για καφε με τον Πουτιν και τον Μπαιντεν στο Σύνταγμα τηρουμένων των σύγχρονων αναλογιών!

Συνεπώς η Μοναρχία είχε τότε αλλο κύρος και φυσικα μετα στην πάροδο της Ιστορίας είχε καλές (Βαλκανικοι πολεμοι,1940 ΄Ένωση Δωδεκανήσων 1947)και πολύ κακές στιγμές(.Εθνικος.Διχασμος Εμφύλιος και Χουντα)!Κατά συνέπεια είναι λογικό να υπάρχουν αντιτιθέμενες απόψεις στο θεμα της απόδοσης τιμών στον Τεως βασιλιά,Εκεινο που δεν ειναι ,λογικο ειναι να γινεται αυτο με παθος,ένταση..και για πολιτική εκμετάλλευση!..Αυτή ειναι η ιστορία μας και πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτήν!
Θα πάω τώρα καθαρά στο ΝΟΜΙΚΟ Κομμάτι που με αφορά και θα ήταν κατά τη γνώμη μου, ο καλύτερος τρόπος για να λυθεί το θέμα αυτο.!..Δυστυχώς όμως αυτό δεν συνέβη..για πολιτικούς παλι λογους! Το πρόβλημα ειναι οτι αλλο το πρόσκαιρο κομματικό συμφέρον και άλλο τι θα μείνει στην ιστορία.!.Αυτό θα πρεπε να ειναι το κριτήριο που θα συλλογίζονται οι ηγέτες μας..αλλά δυστυχώς δεν το κάνουν σχεδόν ποτέ.,΄Όλοι τους!

Ως ΄προς το Νομικο κομμάτι..

Υπάρχουν παλι δυο απόψεις..!Η μια λεει οτι αφου ο Τεως ξέπεσε του αξιώματος και δεν ολοκληρώθηκε η θητεία δεν μπορεί να εχει τιμές Αρχηγού κράτους..Η άλλη άποψη λέει οτι εφόσον σαν Βασιλιάς ήταν Νόμιμος Συνταγματικός Μονάρχης. .Τότε, δηλαδή το 1964 ,θα πρέπει να του αποδοθούν τιμές Πρώην Αρχηγού κράτους!

Θα πρέπει να σταθούμε σε μία σημαντική ΝΟΜΙΚΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ λεπτομέρεια ο Τέως δεν καταδικάστηκε πότε για Εσχατη προδοσία..όπως οι Απριλιανοι Χουντικοι Δικτάκτορες..Η Καθαίρεση του ήταν αποτέλεσμα Δημοψηφίσματος αλλά ΄ΟΧΙ καταδίκης σε Εσχάτη Προδοσία.Ο τέως Όρκισε μεν κακώς τη χούντα αλλά ποτέ δεν κατηγορήθηκε ή καταδικάστηκε για Συμμετοχή στο Πραξικόπημα!

Κατά Συνέπεια δεν μπορεί η καθαίρεση να εχει αναδρομικές συνέπειες με αφαίρεση τιτλων και τιμών..Πχ ο Παπαδόπουλος καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία και κανείς δεν αναφέρεται σε αυτόν ως πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. ,.εκτός ίσως μερικών φανατικών Υποστηρικτών του, χωρίς καμία όμως ουσιαστική επίπτωση στη δημόσια Ζωή..,!
Στη Συγκεκριμένη όμως περίπτωση έχουμε έναν πρώην ανώτατο άρχοντα που έφυγε χωρίς κάποια καταδίκη για προδοσία, Νομικά ,άσχετα αν πολλοί συμπολίτες μας μπορεί να τον θεωρούν “προδότη”. .Νομικά,το τονίζω ουδέποτε τέθηκε ζήτημα εξ όσων γνωρίζω για καταδίκη του σε Εσχάτη προδοσία.!

Μόνον τότε σε τετοια περίπτωση καταδικης δε θα ειχε δικαιωμα ταφης με τιμες Αρχηγου Κράτους και απορώ μεμερικούς γνωστούς Συνταγματολόγους που δε λένε το προφανές και θυσιάζουν την Επιστημονική τους ιδιότητα στον κομματικό φανατισμό τους..!

Ο Απλός Πολίτης έχει δικαίωμα να μη γνωρίζει.  O Συνταγματολόγος, ομως σαν επιστήμονας δεν έχει δικαίωμα να ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ιστορικα και Νομικά! Το Νομικό κομμάτι είναι τόσο απλό ,ώστε να το δει και ΄ένας πρωτοετής φοιτητής ,όχι ένας Συνταγματολόγος! Εδω σε άλλες περιπτώσεις είχαμε καταδίκη σε εσχάτη προδοσία πχ Γούναρης και εχουμε και Λεωφόρους. σήμερα.με το όνομα του,όπου με την πάροδο του χρόνου θεωρείται πρώην πρωθυπουργός με ποτραίτο στη Βουλή ,άρα,πόσω μάλλον εδώ που δεν είχαμε ποτέ καν Δικη του Τέως,όχι καταδίκη!

Σε κάθε περίπτωση..

Eδώ ανάλυσα το Νομικό κομμάτι. .της ταφής! Σήμερα καλώς έχουμε προεδρευόμενη Δημοκρατία , ο Ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει τον Τέως βασιλιά οπως και τους συμπρωταγωνιστές του εκείνη την Περίοδο! Όμως μία χώρα που έχει μέλλον πρέπει να παθιάζεται και να φανατίζεται για το Μέλλον αυτό και απλώς να Διδάσκεται από το παρελθόν !..Αν φανατιζόμαστε και σκοτωνόμαστε. για το παρελθόν ,αυτό δεν είναι Δείγμα ιστορικής γνώσης και Μνήμης αλλά Σύμπτωμα μεγάλης Παρακμής!

Ο Τάσος Βαλλιανάτος είναι Νομικός

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer