Στο ύψος της Κοζάνης εγκαταλείψαμε την εντυπωσιακή Εγνατία Οδό και πήραμε το δρόμο προς βορρά. Δεκαπέντε περίπου λεπτά αργότερα περάσαμε έξω από την Πτολεμαΐδα, το αστικό κέντρο της περιοχής – πρωτεύουσα της επαρχίας Εορδαίας.
Η αρχαία πόλη Εορδαία σήμαινε «αγαπημένη» και πήρε το όνομά της από την αρχαία θεά «Εόρδα», δηλαδή «Μητέρα Γη».
Το πρώτο πράγμα που «τραβάει» το μάτι σου είναι τα τεράστια εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Γιγάντιες καμινάδες δεσπόζουν της περιοχής.
Η βιομηχανική ανάπτυξη της Πτολεμαΐδας ξεκίνησε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως μετά το 1952 οπότε και εγκαταστάθηκε στην περιοχή η πρώτη μονάδα παραγωγής θερμοηλεκτρικής ενέργειας αφού στην πεδιάδα, που απλώνεται γύρω από την πόλη, υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα λιγνίτη.
Σήμερα ο δήμος της Πτολεμαΐδας αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας.
Η ονομασία της πόλης προέρχεται από το όνομα του στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πτολεμαίου, που κατάγονταν από την αρχαία Εορδαία.
Οι αρχαιολόγοι σήμερα δέχονται ότι στη Δυτική Μακεδονία κατοικούσαν Αιολείς και Αρκάδες πριν το 2200 π.Χ. Η Εορδαία ανήκε στο κράτος των αρχαίων Ορεστών – Ελμιωτών.Με το πέρασμα των αιώνων η περιοχή εντάχθηκε τελικά στο κράτος των αρχαίων Μακεδόνων από την εποχή του Φιλίππου του Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλέξανδρου.
Στην περίοδο της τουρκοκρατίας η πόλη ονομάζονταν Καϊλάρια και ήταν αξιόλογο διοικητικό και εμπορικό κέντρο. Άρχισε να αναπτύσσεται μετά το 1922, οπότε εγκαταστάθηκαν στην περιοχή πολλοί πρόσφυγες από την Μ. Ασία, που ασχολήθηκαν κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Είναι μια πόλη σύγχρονη, με πολύ καλή ρυμοτομία και πολλούς πνεύμονες πρασίνου.
Συνεχίσαμε το ταξίδι μας προς τα Λουτρά Λουτρακίου Αριδαίας. Η διαδρομή πανέμορφη. Το πράσινο της φύσης οργιάζει αφού η περιοχή έχει πολλά νερά.
Και εκεί που ήταν όλα όμορφα και ωραία, σε ένα σημείο που ο δρόμος περνούσε ανάμεσα σε ψηλούς λόφους, ο ουρανός, εντελώς ξαφνικά, σκοτείνιασε και άρχισε να ρίχνει πυκνό χαλάζι που περιόρισε την ορατότητα στα 4-5 μέτρα! Ευτυχώς που το μέγεθός του ήταν μικρό και τη γλίτωσε το αυτοκίνητο. Σταματήσαμε μέχρι να περάσει το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο. Το ίδιο είχαν κάνει και όλοι σχεδόν οι οδηγοί.
Δέκα λεπτά αργότερα συνεχίζαμε το ταξίδι μας για τη γραφική Έδεσσα των γάργαρων νερών και των εντυπωσιακών καταρρακτών.
Η ώρα είχε ήδη περάσει. Σταματήσαμε στην Έδεσσα για να γεμίσουμε βενζίνη το διψασμένο αυτοκίνητο και ξαναπήραμε το δρόμο για τα Λουτρά, 35 περίπου χιλιόμετρα βορειότερα, πολύ κοντά στα βόρεια σύνορα της πατρίδας μας.
Πλησιάζοντας τα Λουτρά, με τις πρώτες ματιές καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μια αναπτυγμένη τουριστικά περιοχή. Όπως μού είπαν λίγο αργότερα στο ξενοδοχείο μας ο αριθμός των τουριστών ξεπερνά το ένα εκατομμύριο το χρόνο.
ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ
Τα Λουτρά Πόζαρ,με τα θερμά και ιαματικά νερά, βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα από την κωμόπολη της Αριδαίας του Νομού Πέλλας, σε μία υπέροχη έκταση 72 στρεμμάτων.
Το νερό αναβλύζει σε θερμοκρασία 37°C και είναι πόσιμο. Η λέξη Πόζαρ σημαίνει «Κάτω από τη φωτιά». Το ιαματικό νερό των Λουτρών ενδείκνυται για λουτροθεραπεία και χαλάρωση. Προσφέρει ευεξία αλλά και συμπληρωματική προστασία σε διάφορες παθήσεις, όπως αναφέρουν τα σχετικά φυλλάδια.
Οι πηγές των Λουτρών Πόζαρ βρίσκονται σε υψόμετρο 360-390 μέτρων και είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Δημιουργούνται από το νερό της βροχής που ποτίζει το έδαφος. Στη συνέχεια το νερό φτάνει σε μεγάλο βάθος όπου θερμαίνεται και μετά επιστρέφει στην επιφάνεια. Στην πορεία του αυτή εμπλουτίζεται με πολύτιμα μέταλλα και άλλα ευεργετικά συστατικά.
Αυτά για σήμερα. Η συνέχεια του οδοιπορικού μας, την ερχόμενη εβδομάδα.
Να περνάτε καλά.
Γιώργος Μεσσάρης
ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:Α. Τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα. Β. Πανοραμική άποψη της πανέμορφης Έδεσσας.
Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com
Μία από τις τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www.omegadocumentaries.comή επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην προαναφερόμενη ηλεκτρονική διεύθυνση.