Ο καιρός της Μόσχας πρέπει να είναι… φιλέλληνας ή τουλάχιστον… «φιλομεσσάρης». Έκανε λίγο κρύο, παρότι Οκτώβριος, όταν το αεροπλάνο μας προσγειώθηκε στις 3 τα ξημερώματα και χιόνισε λίγο, μια μέρα πριν εγκαταλείψουμε τη ρωσική πρωτεύουσα για να επιστρέψουμε στην ηλιόλουστη Ελλάδα. Όλες τις υπόλοιπες μέρες ο ρωσικός καιρός ήταν χαρά θεού δίνοντάς μας τη δυνατότητα να κινούμεθα χωρίς ομπρέλες και βαριά παλτά. Ήταν, για την εποχή, τόσο καλός ο καιρός που φίλοι Ρώσοι το απέδιδαν στη δική μας… παρουσία. «Μας φέρατε τον καιρό της Ελλάδας» μας έλεγαν αστειευόμενοι! «Ο καιρός της Ελλάδας προσφέρεται δωρεάν και δεν συμπεριλαμβάνεται στις… κυρώσεις. Να έρθετε να πάρετε όσο θέλετε» τους απαντούσα.
Μετά το κουραστικό νυκτερινό ταξίδι, λίγη απαραίτητη ξεκούραση και αμέσως εξορμήσεις σεαξιοθέατα της απέραντης ρωσικής πρωτεύουσας.
Όπου και να ταξιδέψεις σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο (και η Ρωσία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση) βλέπεις τις έντονες επιρροές του ελληνικού πολιτισμού. Στα γράμματα, στις τέχνες, στον τρόπο σκέψης. Ιδιαίτερα στην αρχιτεκτονική, τα κτίρια στη Ρωσία έχουν έντονο ελληνικό χρώμα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα παλιά κτίρια. Σε όλες τις νέες και επιβλητικές κατασκευές οι διακοσμήσεις θυμίζουν Ελλάδα. Ο μαίανδρος, οι διάφοροι αρχαίοι κίονες και άλλα στοιχεία της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής βρίσκονται στην… ημερησία διάταξη.
Εκείνο δε που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι το γεγονός ότι δεν θα δεις γκράφιτι πουθενά! Όλα τα κτίρια είναι πεντακάθαρα όχι γιατί δεν υπάρχουν Ρώσοι βάνδαλοι αλλά γιατί παντού υπάρχουν κάμερες ασφάλειας και οι παραβάτες τιμωρούνται. Πόση μεγάλη αλήθεια αντίθεση με τα όσα θλιβερά γίνονται στην Ελλάδα. Περπατάς αίφνης σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην κόλαση της ασχήμιας. Τρανό παράδειγμα η Πατησίων ιδιαίτερα από το Πολυτεχνείο μέχρι το ύψος της Ομόνοιας. Δεν υπάρχει κτίριο που να μην έχει υποστεί τις βάναυσες συνέπειες του βανδαλισμού! Αλλά θα μου πείτε εδώ δεν τολμάει η αστυνομία να μπει στα γειτονικά Εξάρχεια (αν είναι δυνατόν!) ο γκράφιτι θα μας απασχολήσει; Αστεία πράγματα!
Επίσης στα ρωσικά κέρματα το ελληνικό στοιχείο είναι παρόν. Τα αργυρά έχουν στη μια πλευρά τους το βυζαντινό δικέφαλο αετό ενώ στα χάλκινα τον Άγιο Γεώργιο που είναι προστάτης της Μόσχας!
Οι συγκρίσεις πάντα με πληγώνουν –για να θυμηθούμε και τα λόγια του ποιητή. Οι Έλληνες δώσαμε τα φώτα του πολιτισμού στον κόσμο και δεν κρατήσαμε, δυστυχώς, ούτε ένα… κερίγια μας!!!
Εκείνο, εξάλλου, που κάνει αίσθηση στη Μόσχα και τις άλλες ρωσικές μεγαλουπόλεις είναι η οικοδομική δραστηριότητα και τα έργα αναβάθμισης.
Όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου θα δεις νέες κατασκευές. Ο ορίζοντας της πόλης είναι γεμάτος πανύψηλους γερανούς.
Τεράστιες νέες πολυκατοικίες παντού ενώ σχεδιάζεται η ανακαίνιση και ανακατασκευή των παλιών πολυκατοικιών της σοβιετικής εποχής.
Υπάρχει, όμως, και κάτι που «ρίχνουμε στα αυτιά» στους Ρώσους. Είναι τα εστιατόρια όχι σε ότι αφορά την πολυτέλεια ή την ποικιλία αλλά τις μερίδες! Στην Ελλάδα οι μερίδες είναι ευπρεπείς. Με ένα ορεκτικούλι και μια μερίδα ντερλικώνεις. Στη Ρωσία οι μερίδες είναι τοσοδούλες. Θυμίζουν… αντίδωρο! Δεν είναι λοιπόν παράξενο που όταν οι Ρώσοι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα και βλέπουν τις μερίδες στις ταβέρνες και τα εστιατόριάμας μένουν, αρχικά, με το στόμα ανοικτό για να το βάλουν στη συνέχεια σε… υπερωρίες…
Εκεί που στα εστιατόρια και τους άλλους κλειστούς χώρους «μας βάζουν τα γυαλιά» οι Ρώσοι (αλλά και κάθε άλλος πολιτισμένος λαός) είναι η απαγόρευση του καπνίσματος. Είναι αδιανόητο για το Ρώσο να καπνίσει εκεί που ο νόμος το απαγορεύει. Οι γνωστές απαγορευτικές πινακίδες με τον κόκκινο κύκλο, πέραν από το γνωστό «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ» αναφέρουν και κάτι που εμείς γράφουμε στα παλιά μας υποδήματα: «ΓΙΑΤΙ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ»…
Αυτά για σήμερα. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα φροντίστε να περνάτε όσο καλύτερα μπορείτε πριν οι άρχοντες τούτου του κόσμου απαγορεύσουν και την… καλοπέραση!
Γιώργος Μεσσάρης
ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1. Άποψη τουΑ ρμπάτ. Είναι ένας από τους εμπορικούς πεζόδρομους της Μόσχας. Αριστερά (πάνω από τις γλάστρες με τα δενδρύλλια) διακρίνεται η ουκρανική σημαία έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο της Ουκρανίας στη Μόσχα.Ο πολιτισμός γκρεμίζει τα τείχη των διαφορών. 2. Ένα από τα πιο φημισμένα θέατρα του κόσμου, το επιβλητικό Μπολσόϊ στη Μόσχα, υπέροχα φωτισμένο. Η διακόσμησή του έχει έντονα ελληνικά στοιχεία.
- Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση georgemessaris@gmail.com και εγώ θα το μεταβιβάσω.
- Μία από τις τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www.omegadocumentaries.comή επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην προαναφερόμενη ηλεκτρονική διεύθυνση.