Στην καρδιά της Ζακύνθου
Τα ρίχτερ «τραυμάτισαν» το ρολόι του Αγίου Μάρκου-Μετατόπισαν τις καμπάνες
Εκκλησία
05/11/2018 | 11:37

Ούτε το δημοτικό ρολόι που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του Μουσείου Σολωμού στην ιστορική Πλατεία του Αγίου Μάρκου, δίπλα στην ομώνυμη καθολική εκκλησία δεν κατάφερε να γλιτώσει από το “χτύπημα” των ρίχτερ προκαλώντας του σημαντικές ζημιές σε κτίρια, επιχειρήσεις, εκκλησίες, καμπαναριά και μνημεία.
Αυτό έδειξε η αυτοψία που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών, διαπιστώνοντας οριζόντια μετατόπιση της επάνω καμπάνας και κλίση της μεταλλικής κατασκευής ανάρτησής της προς το εσωτερικό του αύλειου χώρου που οδηγεί στο Μουσείο. Επίσης διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις της θέσης στήριξης της τριγωνικής μεταλλικής κατασκευής ανάρτησης της καμπάνας επί του κωδωνοστασίου. Ως εκ τούτου γνωμάτευσε την απαγόρευση της πρόσβασης κάτω από το Ρολόι επί της πλατείας Αγίου Μάρκου. Πρόκειται για την κύρια είσοδο στο Μουσείο Σολωμού και η απαγόρευση διέλευσης δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του. Από τις φωτογραφίες διαπιστώνει κανείς τη μετατόπιση της πάνω καμπάνας προς τα δεξιά και πως πλέον δεν έχουν πια το ίδιο κέντρο. Αν, λοιπόν, δεν επιδιορθωθεί άμεσα θα πρέπει να κατέβουν οι καμπάνες του ρολογιού προς αποφυγή κάποιου ατυχήματος.
Για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος του Μουσείου Σολωμού Δικηγόρος κ. Ιωάννης Στεφ. Παπαδάτος απέστειλε εξαιρετικά επείγον έγγραφο προς το Δήμαρχο Ζακύνθου, το οποίο κοινοποιεί στον πρώην Υπουργό και Βουλευτή Σταυρο Κοντονή και τον Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Νιοτόπουλο. Εκείνο που παρακαλούν τον κ. Κολοκοτσά είναι να μεριμνήσει για την άμεση αποκατάσταση της στήριξης του κωδωνοστασίου ή να φροντίσει να απομακρυνθούν οι καμπάνες από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Καμπαναριά και Εκκλησίες
Πολλές, ωστόσο, είναι οι ζημιές που έχουν καταγραφεί σε καμπαναριά και Εκκλησίες του νησιού όπως ο Ιερός Ναός της Βιγλατσούρας στην Αγριλιά υπέστη σοβαρές ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό και με βάση τον έλεγχο από το κλιμάκιο των μηχανικών που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, το κτήριο της Εκκλησίας κρίθηκε ακατάλληλο για χρήση και επομένως παραμένει κλειστή για τους πιστούς. Ανάλογες είναι ζημιές μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης που έχουν καταγραφεί στη Υπεραγία Θεοτόκος στην Καλλιθέ, τον Άγιο Πέτρο στο Μουζάκι και της Σπηλούλας στο Καλλιπάδο. Σημαντικές οι φθορές και στα καμπαναιά των εκκλησιών στο Σκουλικάδο, τον Αγαλά, αλλά την Μπόχαλη. Την έκταση της ζημιάς θα πρέπει να αποτυπώσει και το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού που αναμένεται στο νησί το επόμενο διάστημα για να εξετάσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται όλα τα αρχαιολογικά Μνημεία.

Πηγή: imerazante.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ