Έτσι, για να ξεχάσουμε λίγο τον κορονοϊό…
Τα Πουλάτα μέσα από τα μάτια της τέχνης!
Πολιτισμός
24/03/2020 | 19:54

Ο Αιθίοπας επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αμτανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες «We’ re not just fighting an epidemic. We’ re fighting an infodemic» που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση ότι δεν πολεμάμε μόνο μια επιδημία, αλλά και την υπερβολική ροή πληροφοριών.

Πραγματικά… Η ροή είναι τόσο μεγάλη και ουσιαστικά ανεξέλεγκτη, που καθιστά τον διαχωρισμό της αληθινής πληροφορίας από τις ψευδείς ειδήσεις, την παραπληροφόρηση ή τις υπερβολές, εξαιρετικά δύσκολο.

Προκειμένου να ξεφύγουμε από τον πειρασμό μετάδοσης νέων πληροφοριών για τον αόρατο εχθρό της ανθρωπότητας, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα το πράξουμε αν χρειαστεί, κάνουμε ένα διάλειμμα επιστρέφοντας στην συνήθη θεματολογία μας που δεν είναι άλλη από την προβολή του τόπου μας. Αυτή τη φορά μέσα από τα μάτια της τέχνης…

Είναι γεγονός λοιπόν, ότι τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και η ζωή στην ύπαιθρο, με ή χωρίς επιδημικές νόσους, κατέχουν σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική έμπνευση και δημιουργία. Αναρίθμητοι ζωγράφοι μέσα από τη διαφορετικότητα των υλικών και της τεχνοτροπίας τους, έχουν αποτυπώσει στον καμβά εικόνες που μας ταξιδεύουν νοερά στον χώρο και τον χρόνο. Και τα Πουλάτα με την απαράμιλλη φυσική τους ομορφιά αλλά και τα ενδιαφέροντα αξιοθέατά τους, δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Εντοπίσαμε λοιπόν δυο έργα ζωγραφικής με θέματα εμπνευσμένα από το χωριό μας.

Το πρώτο είναι δια χειρός της αείμνηστης Ντιάνας Αντωνακάτου. Πρόκειται για μια τοπιογραφία, χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς της Αντωνακάτου, η οποία προσπαθεί επηρεασμένη και από τον δάσκαλό της Κωνσταντίνο Παρθένη, να αποτυπώσει την εκκλησιά του Αγίου Σπυρίδωνα με μια σχεδόν ιμπρεσιονιστική λειτουργία των έντονων χρωμάτων που χρησιμοποιεί. Ο πραγματικά υπέροχος πίνακας της κορυφαίας Κεφαλλονίτισσας ζωγράφου και εικαστικού, κοσμεί ιδιωτική συλλογή στη Νέα Υόρκη και τον αλιεύσαμε από πρόσφατη στη σελίδα της ομάδας «Κομπόγιο Ιστορίας Κεφαλλονιάς & Ιθάκης».

Το δεύτερο έργο παραπέμπει επίσης στο έντονο θρησκευτικό συναίσθημα που μας χαρακτηρίζει. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το καμπαναριό του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το εντοπίσαμε στις σελίδες της ποιητικής συλλογής «Ο πραματευτής» του Βαγγέλη Φλωράτου. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στα χωριά της προσεισμικής Κεφαλλονιάς μέσα από σατιρικά ποιήματα, που εκδόθηκε το 2005. Δυστυχώς στο βιβλίο δεν αναγράφεται το όνομα του δημιουργού. Ωστόσο είναι μια τοπιογραφία με λιτές, καθαρές γραμμές και απαλά χρώματα που αποδίδουν με αρκετό ρεαλισμό τον εξωτερικό χώρο του Κοιμητηρίου του χωριού μας, αλλά και μέρος των Ναών του Αγίου Παντελεήμονα και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ελπίζουμε να καταφέρουμε στο μέλλον να εντοπίσουμε και άλλες καλλιτεχνικές δημιουργίες με εμπνευσμένη από το χωριό μας θεματολογία!

Πηγή: poulatakefalonias.gr

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ