Σίγουρα έχεις ακούσει πόσο σημαντικό είναι να φοράς αντηλιακό το καλοκαίρι. Έτσι ως γυναίκα που αγαπά και φροντίζει την υγεία και τον εαυτό της, δεν ξεχνάς να απλώσεις λίγη από την αντηλιακή σου κρέμα πριν ξαπλώσεις στην ξαπλώστρα της παραλίας για το επιθυμητό τροπικό σου μαύρισμα.
Είσαι σίγουρη όμως πως προστατεύεσαι αρκετά;
Διάβασε τα 10 συνηθέστερα λάθη που κάνεις και σχετίζονται με το αντηλιακό σου:
Το σνομπάρεις: Το πρώτο λάθος που κάνουν πολλές γυναίκες είναι πως επιλέγουν να μην φορέσουν αντηλιακό, ειδικά τώρα στους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες, που το δέρμα είναι περισσότερο ευαίσθητο.
Το έχεις από εκείνες τις διακοπές στην Αμοργό πριν 3 χρόνια: Μπορεί να νομίζεις πως το αντηλιακό σου δεν έχει ημερομηνία λήξης, όμως, όπως όλα μας τα καλλυντικά, έτσι έχει κι αυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα είναι πολύ σημαντικό να το ανανεώνεις τακτικά, αφού με τον καιρό χάνει τις προστατευτικές του ιδιότητες.
Το φυλάς σε μια τσάντα μπάνιου στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου σου: Αν δε φυλάς το αντηλιακό σου σε δροσερό μέρος, μειώνει και την προστασία που σου παρέχει και το χρόνο ζωής του.
Ο αντηλιακός δείκτης προστασίας του make-up σου δεν φτάνει: Σίγουρα είναι βολικό ένα make up που είναι και αντηλιακό μαζί, μα αυτό δε σημαίνει πως δουλεύει. Ακριβώς επειδή δεν θα βάλεις την ίδια ποσότητα make up που θα έβαζες αντηλιακού, πιθανότατα να μην είναι αρκετό για να σε προστατέψει. Χρησιμοποίησε το σαν extra προστασία, όχι σαν υποκατάστατο της αντηλιακής σου κρέμας.
Δεν βάζεις αρκετό: Στη περίπτωση του αντηλιακού δεν είναι μόνο η ποιότητα, είναι και η ποσότητα που μετράει. Θυμήσου να απλώνεις μια γενναία ποσότητα αντηλιακού σε όλο σου το σώμα προσεκτικά και να κάνεις μασάζ για να απλωθεί ομοιόμορφα.
Μία ίσον καμία: Αν βάζεις το αντηλιακό σου στην αρχή της ημέρας και μετά απλά ξεχνάς να το ανανεώσεις, σου έχω μερικά δυσάρεστα νέα. Η αντηλιακή σου κρέμα μετά τις 2 ώρες το πολύ, έχει χάσει την δραστικότητά της. Εκτός του ότι το σώμα σου στη πραγματικότητα την χρησιμοποιεί για να προστατευτεί, ο ιδρώτας και το κολύμπι, την ξεπλένουν σταδιακά.
Δεν είναι αρκετά αδιάβροχο για τα ατελείωτα μακροβούτια σου: Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει αδιάβροχο αντηλιακό. Μπορείς αντιθέτως να ψάξεις να βρεις στην αγορά κάποιο «ανθεκτικό στο νερό» (water resistant). Το συγκεκριμένο μπορεί να σε κρατήσει προστατευμένη για 40-80 λεπτά.
Το φοράς μόνο όταν έχει ήλιο: Μπορεί έξω να έχει συννεφιά, αλλά το ότι δεν βλέπεις την ηλιακή ακτινοβολία, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να σε βλάψει. Για την ακρίβεια η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να διαπεράσει μέχρι και γυαλί, πόσο μάλλον μερικά σύννεφα.
Η τιμή και ο δείκτης προστασίας δεν είναι ενδεικτικά: Οι γιατροί συμβουλεύουν να φοράμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας πάνω από 30. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 60 προσφέρει διπλάσια προστασία, αντίθετα η διαφορά είναι αμελητέα. Και να είσαι σίγουρη πως ποτέ δεν θα είσαι 100% προστατευμένη. Γι’ αυτό ασχέτως του δείκτη, δεν πρέπει να παραβλέπεις να το ανανεώνεις συστηματικά και να αποφεύγεις τον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες.
Υπάρχουν μέρη που όλοι μας ξεχνάμε: Τα πιο συνηθισμένα μέρη που αμελούμε να βάλουμε αντηλιακή κρέμα, είναι τα αφτιά, το κρανίο, τα βλέφαρα, οι μασχάλες, και τα χείλη. Μπορεί να τα ξεχάσεις εσύ, ο ήλιος όμως δε θα το κάνει.