Τα λαμπερά εγκαίνια της Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης, το παρασκήνιο και η συναυλία – γιορτή με την Ειρήνη Καράγιαννη [εικόνες]
Πολιτισμός
27/08/2021 | 10:46

Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη, πραγματοποιήθηκαν εχθές το απόγευμα τα επίσημα εγκαίνια της Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν και απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριος ο οποίος τέλεσε και τον καθιερωμένο αγιασμό, ο Δήμαρχος Σάμης κ. Γεράσιμος Μονιάς – Νέττης, ο Βουλευτής του Νομού μας κ. Παναγής Καππάτος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου μας κ. Αντώνης Καλλιβωκάς και ασφαλώς ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης Δρ. Γρηγόρης Γρηγορακάκης. Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο Δήμαρχος Ληξουρίου κ. Γιώργος Κατσιβέλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργοτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Κουρής, ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος των Πουλάτων, οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας, υπηρεσιακοί παράγοντες και πλήθος κόσμου. Υψηλές παρουσίες και επιτέλους, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, για έναν ιδιαίτερα ευχάριστο λόγο…

Όλοι οι ομιλητές επισήμαναν την σπουδαιότητα του Μουσείου και της υπαίθριας συλλογής των ψηφιδωτών για τον Δήμο και την πόλη της Σάμης, που αποδεικνύει αλλά και αναδεικνύει με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, την ιστορική συνέχεια του τόπου μας στο διάβα των αιώνων. Παράλληλα άπαντες απέδωσαν τα εύσημα σε όλους όσοι εργάστηκαν διαχρονικά προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του έργου τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ αναφέρθηκαν στις προοπτικές που δημιουργεί το Μουσείο για την οικονομία, τον τουρισμό, αλλά και το πολιτιστικό μας προϊόν. Ιδιαίτερα σε μία δύσκολη για τον Δήμο μας συγκυρία.

Από την πλευρά της η κυρία Μενδώνη στην ομιλία της, υπερθεμάτισε στα όσα ανέφεραν οι προηγούμενοι ομιλητές και επιπλέον αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες όλων των συναρμόδιων φορέων που είχαν ως αποτέλεσμα, πέραν του Μουσείου, να εκτελούνται ή να έχουν προγραμματιστεί ώστε να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα στην Κεφαλλονιά, έργα και παρεμβάσεις πολιτισμού ύψους 8 εκ. ευρώ. Επιπλέον επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος του νησιού μας και ιδιαίτερα του Δήμου μας, μέσω της ανάδειξης σειράς αρχαιολογικών, βυζαντινών, μεταβυζαντινών και νεότερων μνημείων, της δημιουργίας του Σπηλαιολογικού Πάρκου Σάμης, αλλά και της επισκευής του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου. Τέλος επισήμανε τις προσπάθειες της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού να δημιουργηθεί, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, το κατάλληλο πλαίσιο για την αποτελεσματική προστασία των μνημείων μας από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που ήδη βιώνουμε.

Με την ολοκλήρωση των χαιρετισμών, η Υπουργός έκοψε την κορδέλα και οι παρεβρισκόμενοι μαζί με τους εκπροσώπους του τύπου, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους πραγματικά εντυπωσιακούς χώρους του Μουσείου με τα ακόμη πιο εντυπωσιακά εκθέματα, με τον ίδιο τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Γρηγορακάκη να εκτελεί χρέη ξεναγού. Όπως ήταν δε αναμενόμενο, ακολούθησε δείπνο προς τιμήν της Υπουργού και των επισήμων σε γνωστό εστιατόριο της περιοχής. Επισημαίνουμε ότι όπως έγινε γνωστό, το Μουσείο θα λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 έως τις 16:30 και το πρώτο διάστημα η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων, πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Μουσείου, συναυλία με την σπουδαία μονωδό – υψίφωνο Ειρήνη Καράγιαννη και σύνολο εγχόρδων που καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό. Η συναυλία είχε τίτλο «Στα βήματα του Οδυσσέα» και επρόκειτο για μία αναφορά μέσω του λόγου και της μουσικής στον αρχέγονο και άρρηκτο δεσμό του ανθρώπου με τις ρίζες του και την ανάγκη του να «επιστρέφει» νοητά ή έμπρακτα και να επαναπροσδιορίζεται μέσα από αυτές. Το πρόγραμμα περιελάμβανε σύγχρονα και κλασικά τραγούδια από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο μεγάλων συνθετών, όπως ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Χρήστος Λεοντής, ο Δημήτρης Λάγιος, ο Lucio Dalla, ο George Frideric Handel, αλλά και ο νεότερος Θοδωρής Οικονόμου.

Ένα όνειρο έγινε επιτέλους πραγματικότητα, καθώς η Σάμη απέκτησε έναν μουσειακό χώρο αντάξιο της μακραίωνης ιστορίας της. Έναν χώρο που στόχο έχει να αποτελέσει μέρος της καθημερινότητάς μας που θα εξελίσσεται διαρκώς και θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία.

Ευχαριστούμε όλους όσοι κοπίασαν για να πάρει σάρκα και οστά το διαχρονικό αίτημα κατοίκων και φορέων της Σάμης και ας ευχηθούμε ότι η Αρχαιολογική Συλλογή θα είναι απλώς ο προπομπός σειράς έργων που θα σηματοδοτήσουν μία πολιτιστική αναγέννηση για τον τόπο μας. Κρυφή μας δε ελπίδα στα Πουλάτα είναι, στον σχεδιασμό να περιλαμβάνονται η συντήρηση και ανάδειξη του προσεισμικού τέμπλου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και φυσικά η αξιοποίηση του σπηλαίου Αγγαλάκι.

Πηγή: poulatakefalonias.gr

 

Πηγή: poulatakefalonias.gr

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ