Τα κατοχικά, μα ευεργετικά κάλαντα στο Αργοστόλι το 1943 -44
Πολιτισμός
26/12/2023 | 10:15

Γράφει ο Γεράσιμος Γαλανός

Η δημοσίευση αφιερώνεται στη μνήμη της αλησμόνητης Ελένης Καμπίτση – Κοσμετάτου

Ήταν Δεκέμβρης του 1943, πλησίαζαν οι γιορτές των Χριστουγέννων, και η Γερμονο-ιταλική κατάκτηση, απλωμένη για τα καλά σ’ όλη την Ελλάδα, δυνάστευε και έλεγχε τα πάντα. Πάνω απ’ όλα η πείνα κυριαρχούσε στα ταλαίπωρα σώματα των κατακτημένων Ελλήνων.
Κάποιοι φιλανθρωπικοί θεσμοί και οι απελευθερωτικές οργανώσεις αγωνίζονταν να στηρίξουν τον απλό λαό, όσο το δυνατό ήταν μπορετό.


Στο Αργοστόλι, ο Παιδικός Βρεφικός Σταθμός αντιμετώπιζε πολύ μεγάλη οικονομική δυσχέρεια και έκανε συχνές εκκλήσεις για οικονομική βοήθεια, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του, για να μπορεί να στηρίξει τα μικρά παιδιά, ιδίως τα βρέφη. Από τους βασικούς πρωτεργάτες του Σταθμού και Έφορος στο Διοικητικό του, ήταν η Ελένη Καμπίστη – Κοσμετάτου, η οποία πέρα από την πολύτιμη παρουσίας της, στήριζε μαζί με τον σύζυγό της, τον αείμνηστον Μαρίνο Κοσμετάτον, οικονομικά τον Σταθμό.
Στις εκκλήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για οικονομική βοήθεια προς κάλυψη των δαπανών και τη συνέχεια της λειτουργίας του Σταθμού, μια μεγάλη παρέα από νέους και νέες του Αργοστολιού, ζήτησαν από τη Φιλαρμονική Κεφαλληνίας μουσικά όργανα, για να πουν τα κάλαντα στην πόλη, και, τα χρήματα που θα μάζευαν θα ήταν προς ενίσχυση του Παιδικού Σταθμού.
Η πρωτοβουλία της παρέας των « καλανταδόρων» του Αργοστολιού απέδωσε ικανοποιητικά και στήριξαν με τα χρήματα που μάζεψαν τον Παιδικό Σταθμό. Ήταν μια μεγάλη ευεργετική στιγμή για το κατοχικό Αργοστόλι, γιατί αυτή η « καλαντική κίνηση» της προσφοράς, μπόρεσε και έγινε κάτω από τα μάτια των κατακτητών του φασιστικού Άξονα, που ήθελε να ελέγχει την κάθε κίνηση των πολιτών…


Επιπλέον, ενεργοποίησε τους κατοίκους του Αργοστολίου και πρόσφεραν ότι παραπάνω μπορούσαν, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να δοθούν μεγάλα χρηματικά ποσά, αλλά και υλικά αγαθά, όπως καυσόξυλα και διάφορα προϊόντα προς ενίσχυση του συσσιτίου για τα παιδιά και τα βρέφη. Ο Παιδικός Σταθμός, με πρώτη την « καλαντική ευεργεσία του 1943» μπόρεσε να συνεχίσει μέσα στη δύσκολη κατοχική περίοδο την πορεία του και την προσφορά του …

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ