Οι επιδόσεις των μαθητών στις πανελλήνιες εξετάσεις, ρίχνουν μεν τις βάσεις, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις αλλάζουν αυτές τις τάσεις.
Το θρίλερ με τις βαθμολογίες εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα καταλήξει στα τέλη Αυγούστου, όταν και θα ανακοινωθούν οι βάσεις. Ομως, ήδη γίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν.
Ο βασικός παράγοντας που τις διαμορφώνει, δηλαδή οι επιδόσεις των υποψηφίων, οδηγεί σε πτώση, καθώς φέτος υπήρξαν χαμηλότερες βαθμολογίες σε βασικά μαθήματα, σε σύγκριση με πέρυσι. Ομως, από την άλλη η ανησυχία των γονιών έπειτα από τις πολιτικές εξελίξεις και τους ελέγχους κεφαλαίων επηρέασαν την επιλογή σχολών.
Πολλοί γονείς απέτρεψαν τα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο κατοικίας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανατροπές στη διαμόρφωση των βάσεων. Αυτό μάλιστα αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα τις «μεσαίες» σχολές, εκείνες δηλαδή που δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή πολλών υποψηφίων.
Ενδεικτικά, η Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί περί τα 19.000 μόρια, με πτώση περίπου 250 μορίων, όμως σε πανεπιστημιακά τμήματα χαμηλής ζήτησης αναμένεται οι βάσεις να κατρακυλήσουν έως και κατά 1.500 μόρια, ενώ στα αντίστοιχα τμήματα ΤΕΙ έως και κατά 2.000 μόρια. Την ίδια στιγμή, θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν και σχολές με άνοδο βάσης, κυρίως εκείνες που βρίσκονται στις μέτριες βαθμολογικές κλίμακες (12 με 15), όπου φέτος υπήρξε υπερσυγκέντρωση υποψηφίων.
Οσο για το βαθμολογικό κατώφλι εισαγωγής, αναμένεται ότι θα είναι στο 3 ή το 4, με δεδομένο ότι το 2014, χρονιά ανόδου των βάσεων, στα πανεπιστήμια ήταν 7.773 μόρια, ενώ στα ΤΕΙ το κατώφλι ήταν 4.054 μόρια.
Να σημειωθεί ότι για την πρόβλεψη των βάσεων υπάρχει περιθώριο σφάλματος έως ±150 μορίων.