Η φωτογραφία του πάντως πλημμύρισε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.
Tο δράμα που συγκλόνισε τον κόσμο
Κοινωνία
04/09/2015 | 14:20

Σαν να ήταν ντυμένος με τα καλά του: κόκκινο μπλουζάκι, μπλε βερμούδα και τα παπουτσάκια του, βαλμένα με αγάπη από τη μαμά ή και τον μπαμπά για το ταξίδι προς μια καινούργια ζωή χωρίς πόλεμο.

Κι έτσι με τα «καλά του» ξέβρασε το κύμα τον τρίχρονο Αϊλάν Κουρντί από τη Συρία στις τουρκικές ακτές, έτσι με τα «καλά» του τον έπιασε ο φακός σε μία φωτογραφία που σόκαρε την παγκόσμια κοινή γνώμη και που όπως ελπίζουν όσοι αποφάσισαν να τη δημοσιεύσουν, να την αφυπνίσει: όπως έγραψε στην βρετανική Independent, η Γιασμίν Αλιμπάι-Μπράουν, «η φωτογραφία του Αϊλάν μπορεί να ραγίσει το πολιτικό φρούριο όπου σκοντάφτουν οι πρόσφυγες».

Θεωρεί πως όπως η φωτογραφία του κοριτσιού που προσπαθεί να διαφύγει επίθεσης με βόμβες ναπάλμ έστρεψε την αμερικανική κοινή γνώμη κατά του πολέμου του Βιετνάμ, θα μπορούσε κι αυτή η φωτογραφία του μικρού αγοριού από τη Συρία να αντιστρέψει την κοινή ευρωπαϊκή γνώμη έναντι των προσφύγων.

Η φωτογραφία του πάντως πλημμύρισε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.

Φωτιά στα δίκτυα
Στην Τουρκία το hashtag «#KiyiyaVuranInsanlik» («Η ανθρωπιά ξεβράστηκε στην ακρογιαλιά»), ήταν για πολλές ώρες πρώτο στο twitter.

«Μικροσκοπικό θύμα της ανθρώπινης καταστροφής» έγραψε η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Η ιταλική La Repubblica έγραψε στο Twitter: «Μια εικόνα αφήνει άφωνο τον κόσμο».

Το σοκ και τον αποτροπιασμό τους εξέφρασαν και οι πολιτικοί (σε ορισμένες περιπτώσεις οι ίδιοι που μέχρι τώρα έκαναν ότι δεν έβλεπαν το δράμα των προσφύγων) και πληθαίνουν οι φωνές όσων ζητούν να θυμηθεί ξανά η Ευρώπη τις ανθρωπιστικές αρχές που κάποτε τη χαρακτήριζαν.

Η οδύσσεια
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμπντάλα, κουρέας στο επάγγελμα, κατάγεται από τη Δαμασκό και η οικογένεια αναγκάστηκε να μετακινηθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου. Εφυγαν από τη Δαμασκό το 2012, πήγαν στο Χαλέπι και στη συνέχεια στο Κομπάνι.

Λέγεται πως ο πατέρας πιάστηκε αιχμάλωτος από το ΙΚ, αλλά κατόρθωσε να ξεφύγει και να περάσει με την οικογένειά του στην Τουρκία. Εκεί τους αποκαλούσαν Κουρντί, εξαιτίας της καταγωγής τους.

Αυτό που ονειρευόταν η οικογένεια ήταν να πάει στον Καναδά όπου ζει εδώ και 20 χρόνια η αδελφή του Αμπντάλα, Τέεμα Κουρντί. Ηταν αυτή που τους πλήρωνε το ενοίκιο του σπιτιού τους στην Τουρκία (εργάζεται ως κομμώτρια) και που τους είχε στείλει μέρος των 4.000 ευρώ που ζητούσαν οι διακινητές για να περάσουν την οικογένεια από το Μπόντρουμ στην Κω.

Ο πατέρας: Τα παιδιά μού γλίστρησαν από τα χέρια

Ο απελπισμένος πατέρας του Αϊλάν, ο Αμπντάλα Σενού, που έχασε και τον πεντάχρονο γιο του Γκαλίπ και τη γυναίκα του Ρεχάν δηλώνει ότι δεν θέλει να αναζητήσει πλέον μία άλλη ζωή στη Δύση και συγκλονίζει περιγράφοντας πώς έχασε την οικογένεια του: «Είχαμε σωσίβια διάσωσης όμως το πλοίο βυθίστηκε ξαφνικά επειδή κάποιοι εκ των επιβαινόντων σηκώθηκαν από τις θέσεις τους.

Κρατούσα το χέρι της γυναίκας μου. Ομως τα παιδιά μου μου γλίστρησαν από τα χέρια» είπε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan. (Δώδεκα Σύροι πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού).

«Πληρώσαμε τους δουλέμπορους δύο φορές προκειμένου να περάσουμε στην Κω από Μπόντρουμ.

Στην πρώτη μας προσπάθεια μας σταμάτησε η ακτοφυλακή, στη δεύτερη προσπάθειά μας οι δουλέμποροι «δεν τήρησαν τον λόγο τους και το πλοίο δεν εμφανίστηκε ποτέ», πρόσθεσε. Την τρίτη τραγική φορά προσπάθησαν μόνοι αλλά το σκάφος τους γέμισε νερά αμέσως μόλις ξεκίνησε το ταξίδι τους προς την Κω.

«Δεν με άκουσαν»
«Το σκοτάδι είχε καλύψει τα πάντα και όλος ο κόσμος φώναζε. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η σύζυγός μου και τα παιδιά μου δεν άκουσαν τη φωνή μου. Προσπάθησα να κολυμπήσω έως την ακτή ακολουθώντας τα φώτα όμως δεν μπόρεσα να βρω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου μόλις έφτασα στη στεριά» εξήγησε ο Σενού.

«Πήγα στο νοσοκομείο και εκεί έμαθα τα άσχημα νέα» προσέθεσε ο πατέρας. Οπως είπε, η μόνη του επιθυμία πλέον είναι να επιστρέψει στο Κομπάνι και να θάψει την οικογένειά του εκεί και να ταφεί κι εκείνος δίπλα τους όταν έρθει η ώρα του.

Χρυσούλα Κατσαρού

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer