Η διεύρυνση των δυνατοτήτων μόρφωσης της νεολαίας στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχεται ένα ακόμη πλήγμα από την σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. Πλήγμα δέχεται και η ελληνική περιφέρεια, τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και η ανάπτυξη που θα μπορούσε να επιφέρει η λειτουργία των νέων τμημάτων. Αντί ανάπτυξης έχουμε κλειστές πόρτες και κατεδάφιση της πολύ καθοριστικής μεταρρύθμισης για το μέλλον των Δημόσιων Πανεπιστήμιων, του ΕΝΙΑΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Το μόνο έργο που έχει να επιδείξει το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, από τον Ιούλιο και έπειτα, είναι η αναίρεση βημάτων προόδου, καθώς και η ακύρωση πολιτικών ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που είχαν δρομολογηθεί και θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά την αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, που θα ξεκινούσαν τον Σεπτέμβριο 2019 (μεταξύ αυτών και το ‘ΤΕΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ’ στο Ληξούρι), την κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, την κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ανακοινώθηκε και η αναστολή λειτουργίας 37 νέων Τμημάτων, τα οποία ιδρύθηκαν και θα ξεκινούσαν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία το Σεπτέμβριο του 2020 (μεταξύ αυτών και το τμήμα ΕΘΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ στο Ληξούρι).
Τρεις δομές εκπαίδευσης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε για το Ληξούρι, με στόχο μια πλήρη και ολοκληρωμένη προσέγγιση στο αντικείμενο της Μουσικής Παιδείας:
1.Τριτοβάθμια με το τμήμα της ΕΘΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ.
2.Μεταδευτεροβάθμια με το τμήμα ‘ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ’.
3.Δευτεροβάθμια με το ‘ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ’.
Από αυτές τις δομές το μόνο που ακόμα δεν ξηλώνεται (ακόμα?) είναι το ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ –ΛΥΚΕΙΟ και που ελπίζουμε να αρχίσει να λειτουργεί το σχολικό έτος 2020-2021. Και πέρα από τον προβληματισμό και τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για το επιστημονικό περιεχόμενο και την βιωσιμότητα του τμήματος της ΕΘΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι το Ληξούρι έμεινε στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αυτό ενδέχεται να χαθεί.
Εξάλλου μας έχει συνηθίσει η ΝΔ σε κάθε περίοδο διακυβέρνησης της, να στοχοποιει το Ληξούρι και να ξηλώνει δομές εκπαίδευσης και μάλιστα επιτυχημένες. Να θυμίσουμε την μετά ΒΑΛΙΑΝΕΙΟ περίοδο(1976-78) που χάθηκε η ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα Τριτοβάθμιο Ιδρυμα με την εξαιρετική υποδομή της ΒΕΣ ,το κλείσιμο της Ακαδημίας Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού ,το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ με την μεταφορά του τμήματος ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ στην Λευκάδα.
Αυτό λοιπόν που βιώνουμε σήμερα είναι η επιστροφή στην ‘κανονικότητα’ της ΝΔ.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ επιπλέον δείχνει πόσο λίγο υπολογίζει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Ο σχεδιασμός και η λειτουργία των Τμημάτων αυτών εντασσόταν στο σχέδιο ανάπτυξης των ιδρυμάτων και στη μεγάλη τους πλειοψηφία είχαν νομοθετηθεί μετά από προτάσεις των πανεπιστημιακών αρχών. Επιπρόσθετα, η ακαδημαϊκή έναρξη λειτουργίας τους ήταν στην αποκλειστική ευθύνη των ιδρυμάτων, τα οποία γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές τους, ενώ είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη στελέχωσή τους.
Η μόνη μέριμνα του υπουργείου Παιδείας & Θρησκεύματος είναι η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, το κλείσιμο των σχολών, οι περικοπές των δαπανών , η μείωση του αριθμού εισακτέων και η στήριξη των Κολεγίων-Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, ξεπληρώνοντας ένα ακόμα γραμμάτιο στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Όπως δηλώνει ευθαρσώς και ο υπό διορισμό νέος πρόεδρος του ΙΕΠ: «το ρολόι των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση πρέπει να γυρίσει πίσω στο 2014 και να ξαναχτιστεί αυτό που γκρεμίστηκε στην τετραετία 2015-2019»…!!!!.
ΞΑΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ…ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΠΕΤΥΧΕ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Αργοστόλι 9/11/2019
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ