Ανακοινώθηκαν ήδη τα πρώτα εννέα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανός», με τις απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης και τα εμπλεκόμενα αρμόδια Υπουργεία και φορείς.
Τις τελευταίες μέρες είδαμε σε ανακοινώσεις των Δήμων των Ιονίων Νήσων που επλήγησαν, ανάμεσά τους και η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, τη σχετική πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων αποζημιώσεων για κατοικίες που υπέστησαν ζημιές, προκειμένου να γίνει η καταγραφή ζημιών από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου και να αναγνωριστούν οι δικαιούχοι ή μη της οικονομικής ενίσχυσης. Δέκα (10) απαιτούμενα δικαιολογητικά, καταληκτική προθεσμία 19.10.2020 και μια δυσάρεστη έκπληξη: η ενίσχυση αφορά αποκλειστικά κύριες κατοικίες και όχι δευτερεύουσες ή άλλης χρήσης κτίρια.
Συγκεκριμένα, δεν προβλέπεται αποζημίωση για δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες, υπόγειους βοηθητικούς χώρους, γενικά βοηθητικούς χώρους, αποθήκες, γκαράζ, αυτοκίνητα, καταπτώσεις εξωτερικών τοιχίων – περιφράξεις, κ.ά.
Ενώ όλοι ξέρουν ότι οι καταστροφές στα νησιά μας είναι εκτεταμένες, σύμφωνα με τα παραπάνω δεν πρόκειται να αποζημιωθεί ούτε το 1/3 των πληγέντων ενώ ο βουλευτής κ. Καππάτος σιωπά.
Γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο είναι παλιό (2001), όμως τόσο το 2007 όσο και το 2018, σε άλλες τραγικές περιστάσεις που ειδικά εμάς ακόμα μας στοιχειώνουν, υπήρξαν τροπολογίες ώστε να επεκταθούν τα μέτρα ανακούφισης με τρόπο συμβατό με την εκάστοτε συγκυρία.
Ειδικά τον Φεβρουάριο του 2018, που αντιμετωπίσαμε ως κυβέρνηση τα κενά της ίδιας ΚΥΑ, τα μέτρα στήριξης επεκτάθηκαν μεταξύ άλλων με σειρά τροπολογιών στις εξοχικές κατοικίες, ισχυροποιήθηκαν οι εφάπαξ αποζημιώσεις και κατοχυρώθηκε το ακατάσχετο/αφορολόγητο των ενισχύσεων, το οποίο ισχύει και σήμερα.
Θεωρούμε επιβεβλημένο να γίνει διάκριση του μέτρου υπέρ των νησιωτικών περιοχών, τόσο στη βάση της αντιμετώπισης των προκλήσεων της νησιωτικότητας, όσο και στη βάση της κοινής λογικής : τα νησιά εκ των πραγμάτων διαθέτων στο σύνολο της έκτασής τους αυξημένο έως πολύ αυξημένο ποσοστό δεύτερων ή/και εξοχικών κατοικιών, καθώς επίσης και ολόκληρα μεταναστευτικά χωριά, δηλαδή χωριά χωρίς μόνιμους κατοίκους αλλά με κατοικίες και περιουσίες που ανήκουν σε απόδημους συμπολίτες μας που τα συντηρούν, τα φροντίζουν και τα κατοικούν κατά περιόδους.
Για τα νησιά και ειδικά τα μικρά νησιά η διατήρηση της περιουσίας όλων των συνδημοτών και των συμπολιτών μας συμβάλει στη διατήρηση της ζωής πάνω σε αυτά, τη προστασία του περιβάλλοντος, τη συνοχή της κοινωνίας αλλά και την στήριξη των μικρών τοπικών οικονομιών, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να εξαιρείται από τα μέτρα στήριξης η δεύτερη/εξοχική κατοικία. Eιδικά μετά από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι λόγω Covid-19 και με δεδομένες όλες τις δυσκολίες της συγκυρίας θεωρούμε επιβεβλημένο το μέτρο των αποζημιώσεων τα επεκταθεί σε όλα τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές, εφόσον πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια της νομιμότητας κατοχής και κτήσης.
Τέλος, μαζί με τις διαπιστώσεις που κατέθεσε το πολιτικό κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που επισκέφθηκε τα νησιά μας περί σαφούς ανεπάρκειας των μέτρων σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις και τις καθυστερήσεις επίδοσής τους στους πολίτες, επαναλαμβάνουμε την μεγάλη ανάγκη στοχευμένων μέτρων για την τοπική οικονομία (καλλιέργειες, καταστήματα, βάρκες επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων κ.α.).
Την ανάγκη επιτάχυνσης πληρωμής των ενισχύσεων και επιδομάτων, στην Εύβοια μετά από τόσο καιρό λίγοι τα έχουν πάρει και στηρίζουμε το αίτημα αποζημίωσης και για την δεύτερη κατοικία όπως ήδη διατυπώθηκε στη Βουλή από τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και την ανάγκη άμεσης διενέργειας όλων των απαιτούμενων ενεργειών παρέμβασης και αξιοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε., που έχει δημιουργηθεί ακριβώς για τις μεγάλες φυσικές καταστροφές και στο οποίο οφείλει να προσφύγει άμεσα η χώρα μας και να το αξιοποιήσει.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ