Το νομοσχέδιο της κ. Κεραμέωςγια την ιδιωτική εκπαίδευση που έρχεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή, βρίσκει την πλειονότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να διαφωνεί με τις ρυθμίσεις εκείνες που πλήττουν τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τη μία και τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων να δίνουν σκληρή μάχη εις βάρος των εργαζομένων εκπαιδευτικών-καθηγητώναπό την άλλη.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου τα ιδιωτικά σχολεία αποκτούν χαρακτηριστικά μεγάλων επιχειρήσεων, μετατρέπονται σε supermarketμε δυνατότητα να εμπορεύονται κάθε είδους υπηρεσία που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με την εκπαίδευση, από την προσχολική εκπαίδευση ως την διά βίου κατάρτιση.
Η κάμψη της δημόσιας εποπτείας στην ιδιωτική εκπαίδευση αντιστρατεύεται τη συνταγματική πρόβλεψη που απαιτεί και σε αυτήν, ισότιμη δημόσια εποπτεία με εκείνη που ασκείται στη δημόσια εκπαίδευση, αποτελώντας το στοιχείο εκείνο που κατοχυρώνει την ισοτιμία των τίτλων σπουδών ιδιωτικών και δημόσιων εκπαιδευτηρίων.
Το νομοσχέδιο πλήττει επίσης τους ίδιους τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων και τους γονείς τους: Υπάρχει συνταγματικό κεκτημένο για την εκπαίδευση στη χώρα μας και μάλιστα οι προσπάθειες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν «ομότροπες», προς την ίδια κατεύθυνση κινούμενες: την αναγνώριση ότι οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία δεν είναι -φυσικά- απλοί ιδιωτικοί υπάλληλοι αλλά λειτουργοί.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αρνητική θέση για το νομοσχέδιο πήραν η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα και η ΔΑΚΕ Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, αποδεικνύοντας ότι η κ. Κεραμέως είναι απαξιωμένη ακόμη και στον δικό της πολιτικό-ιδεολογικό χώρο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΟΙΕΛΕ.
Η ευελιξία που επαγγέλλεται το νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως είναι ευελιξία για απολύσεις. Η δυνατότητα, ούτως ή άλλως, πάντα υπήρχε. Αυτό που δεν υπήρχε και τώρα αλλάζει, είναι ότι οι απολύσεις θα γίνονται χωρίς αιτιολόγηση! Γιατί το ιδιωτικό σχολείο, όπως το ρυθμίζει το σχέδιο νόμου, καθίσταται πλέον μια κοινή επιχείρηση. Ως και η διετής σύμβαση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που ίσχυε μέχρι το 2021 καταργείται, ώστε να μπορούν οι σχολάρχες να απολύσουν αμέσως τους «υπαλλήλους» τους, καταβάλλοντας μικρότερες αποζημιώσεις.
Για τέλος στο καθεστώς της “μονιμοποίησης” των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μιλάει η υπουργός ενώ για τη ρύθμιση που θεσμοθετεί την απασχόληση των εκπαιδευτικών σε φροντιστήρια, σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών, στις απογευματινές δράσεις, τα Σαββατοκύριακα ή ακόμη και μετά την επίσημη λήξη του σχολικού έτους, χωρίς καμία εποπτεία και άρα με τον κίνδυνο να καλπάσει η μαύρη εργασία και η φοροδιαφυγή, η υπουργός μίλησε για «νέες ευκαιρίες απασχόλησης των εκπαιδευτικών», για «παροχή κινήτρων» και για «αύξηση του μισθού τους», ενώ για τη μείωση του ωραρίου είπε το αμίμητο: «Είναι ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους στο σπίτι».
Δεν είναι τυχαίο ότι, η κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης, δηλαδή, η χωρίς όρους απελευθέρωση των απολύσεων ήταν από τα πρώτα μελήματα της κυβέρνησης και τώρα βεβαίως φτάνει και στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Με την εκπληκτική σύλληψη, να διορίζεται ο εκπαιδευτικός από το υπουργείο Παιδείας και να απολύεται από το υπουργείο Εργασίας!
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ