Με την κατάθεση μεσάνυχτα Παρασκευής 24/4/2020 στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον δήθεν “εκσυγχρονισμό” της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα περιορισμού στη λειτουργία του κοινοβουλίου για να «περάσει» ότι δεν θα μπορούσε σε κανονικές συνθήκες. Επιχειρεί ξανά να “κάνει την κρίση ευκαιρία” για συγκεκριμένα συμφέροντα που εκπροσωπεί, πλήττοντας το περιβάλλον της χώρας και τις δημόσιες πολιτικές προστασίας του.
Το νομοσχέδιο έχει ήδη προκαλέσει πολλές και έντονες αντιδράσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τον επιστημονικό κόσμο και τα κινήματα που ζητούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την άμεση απόσυρση του. Ιδιαίτερα μετά την άρνηση του αρμόδιου υπουργού κ. Χατζηδάκη να επεκταθεί η ανεπαρκής διαβούλευση που έγινε εν μέσω πανδημίας, αλλά και του γεγονότος ότι στην τελική μορφή του, το νομοσχέδιο περιέχει 50 επιπλέον άρθρα από όσα κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, ορισμένα με φωτογραφικές διατάξεις και “ειδικές” ρυθμίσεις και εξυπηρετήσεις…
Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο:
- Διαλύει τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες περιβαλλοντικού ελέγχου.
- Συνεχίζει το ξεπούλημα του φυσικού δημόσιου πλούτου και των δικτύων ενέργειας.
- Καταργεί την Εταιρεία Διαχείρισης Αποβλήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (ΕΔΑΚΙ), πρώην Διαδημοτική Επιχείρηση. Ο κρίσιμος τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων φεύγει από την ευθύνη των τοπικών Δημοτικών Αρχών και πηγαίνει στην Περιφερειακή Αρχή, μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΔΑΚΙ,όπως ο ΧΥΤΥ στην Παλλοστή, τα οχήματα, η Μονάδας Επεξεργασίας , τα 8,5 εκ. ευρώ του νέου έργου που πρόσφατα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Την ευθύνη πλέον της διαχείρισης θα έχει ένας φορέας με έδρα την Κέρκυρα και 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον εκάστοτε Περιφερειάρχη και μέλη έναν Περιφερειακό σύμβουλο και τρεις Δημάρχους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
- Καταργεί τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου. Ιδρύεται ένας ενιαίος Φορέας, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ο οποίος θα αναλάβει ρόλο συντονιστικό και επιτελικό. Οι υπάρχοντες Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών εντάσσονται στον Οργανισμό αυτό, ως 24 Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, οι οποίες λειτουργούν σε επίπεδο Τμήματος και αποσκοπούν στην υλοποίηση σχεδίων διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο. Μια εκ των Μονάδων αυτών είναι και η ‘’ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ,ΑΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ’’ με έδρα τη Ζάκυνθο και απλό παράρτημα στο Αργοστόλι!!
Όσα δεν μπόρεσαν δηλαδή να κάνουν πριν το 2015 με το πρόσχημα των μνημονίων επιχειρούν να τα περάσουν τώρα, εν μέσω πανδημίας και με μόνο δύο βουλευτές από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα να συμμετέχουν στην επιτροπή της Βουλής που θα το επεξεργαστεί την Τρίτη και την Τετάρτη.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο από την υπολειτουργούσα Βουλή με διαδικασίες-εξπρές δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και η αντίδραση του λαού των νησιών μας, των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων πρέπει να είναι άμεση και καθοριστική. Πρόκειται για προκλητικά αντιδημοκρατική πρακτική, με κατ’ επίφαση τήρηση των κοινοβουλευτικών κανόνων.
Καλούμε την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να σεβαστεί το Κοινοβούλιο και τους Έλληνες πολίτες, που δίνουν μάχη για τη ζωή αυτή την κρίσιμη περίοδο και να αποσύρει άμεσα αυτό το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο-έκτρωμα.
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 26/4/2020
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ