Μιλά για όλους και για όλα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Αλέξανδρος Παντελειός, υποψήφιος δήμαρχος Αργοστολίου, ανοίγει τα χαρτιά του και τις επόμενες κινήσεις του στο ekefalonia
15/05/2019 | 09:25

Ο επικεφαλής της παράταξης “Κεφαλονιά Νησί για Όλους” μιλά στο ekefalonia και τον Ανδρέα Αρβανιτάκη για όλους και για όλα.

 

Συνάντησα τον Αλέξανδρο στην πλατεία Καμπάνας έξω από το παλιό της καφενείο. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έχει το πακέτο το παραδοσιακού πολιτικού, έλειπε η έπαρση, το ύφος “σου κάνω χάρη που σου μιλάω”. Μπροστά μου είχα έναν νεαρό επαγγελματία με κέφι και όρεξη για δουλειά. Βάλαμε λοιπόν μπρος το μαγνητοφωνάκι και ξεκινήσαμε

 

Αλέξανδρε, διανύουμε μια εποχή κατά την οποία η πολιτική έχει απαξιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ειδικά στη νέα γενιά, μέρος της οποίας είσαι κι εσύ. Εσένα τι σε έκανε να ασχοληθείς με την πολιτική και δη την αυτοδιοίκηση;

 

Ανδρέα σε ευχαριστώ για την πρόσκληση και για το γεγονός ότι μου δίνεις την ευκαιρία να απευθυνθώ στους αναγνώστες του e-kefalonia. Είμαστε μια γενιά της οποίας η πλέον παραγωγική ηλικία συνέπεσε με την οικονομική ύφεση στη χώρα μας. Ήταν αναμενόμενο λοιπόν, οι νέοι να αμφισβητούν οτιδήποτε κατά την άποψή τους οδήγησε εκεί, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και της πολιτικής. Επιπροσθέτως, στο κυνήγι της δουλειάς και του μεροκάματου, λίγος χρόνος μένει για πολιτικές αναζητήσεις.

Όμως οι δυσκολίες θέλουν μάχες και γι’ αυτό οφείλουμε να μην τα παρατήσουμε. Διαφορετικά θα πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι θα αποφασίζουν άλλοι για εμάς, χωρίς να εκπροσωπείται η γενιά μας σε αυτές τις αποφάσεις. Και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε.

Για την προσωπική μου ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο αναφοράς. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια παρατεταμένη διαδικασία σκέψεων, συνειδητοποιήσεων και -τον τελευταίο μόλις χρόνο- ενεργειών.

Η συνειδητοποίηση της ανάγκης για μια εντελώς νέα και διαφορετική πρόταση για την τοπική αυτοδιοίκηση στο νησί μας, καθώς και η ευκαιρία που μου δόθηκε να συμμετάσχω στις διαδικασίες της Κίνησης Πολιτών «Κεφαλονιά, νησί για όλους» ήταν όσα απαιτήθηκαν για να είμαστε μαζί σήμερα και να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη.

Η Κίνηση Πολιτών «Κεφαλονιά, νησί για όλους» πρόκειται για ένα  εγχείρημα αυτό-οργάνωσης, που γρήγορα απέκτησε πρωτόγνωρη δυναμική

 

Η δημοτική κίνηση της οποίας ηγείσαι πώς προέκυψε;

 

Πριν φτάσουμε στη δημοτική κίνηση, θα ήθελα να σου πω για τη συλλογικότητα που προανέφερα, την Κίνηση Πολιτών «Κεφαλονιά, νησί για όλους» η οποία προηγήθηκε χρονικά, αλλά και ουσιαστικά. Πρόκειται για ένα  εγχείρημα αυτό-οργάνωσης, που ξεκίνησε από μια συζήτηση μεταξύ ανθρώπων με παρόμοιες αναζητήσεις και κατέληξε να είναι μια ανοιχτή συλλογικότητα με μια πρωτόγνωρη δυναμική.

Η δημοτική κίνηση είναι η μετεξέλιξη ενός μόνο μέρους αυτού του κινήματος, ένα απαραίτητο εργαλείο για να μπορεί η κίνηση πολιτών να κινηθεί σε διεκδικητική κατεύθυνση μέσα από τη συμμετοχή μας στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Η ομάδα των τριάντα ανθρώπων που συμμετέχουμε στο συνδυασμό «Κεφαλονιά, νησί για όλους» είμαστε αυτοί στους οποίους ανατέθηκε η ευθύνη της υλοποίησης αυτού του στόχου. Υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι τόσοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε και συμμετέχουν μαζί μας στις διαδικασίες της κίνησης πολιτών. Προϊόν αυτών των διαδικασιών είναι και το Πρόγραμμα των Πολιτών, το οποίο έχουμε θέσει σε διαβούλευση με όλους τους συμπολίτες μας και αποτελεί ακόμη μια τομή στην πολιτική ζωή του τόπου.

 

 

Εδώ στο νησί και όχι μόνο στις δημοτικές εκλογές έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε αρχηγικές και προσωποπαγείς παρατάξεις. Από την μέχρι τώρα δράση σας φαίνεται πως δεν κινείστε σε αυτό το πλαίσιο.

 

Πρέπει να γίνει αντιληπτή η βασική διαφορά της κίνησής μας από τις συνηθισμένες δημοτικές παρατάξεις. Δεν πρόκειται για ένα συνδυασμό που στήθηκε γύρω από το πρόσωπο ενός αρχηγού, χτίζοντας πάνω στις προσωπικές του επιδιώξεις. Είναι πρώτα απ’ όλα μια συλλογικότητα, η οποία αφού έθεσε τις αρχές και τους στόχους της, στη συνέχεια επέλεξε τον άνθρωπο που θα την εκπροσωπήσει και θα αναλάβει την ευθύνη για την υλοποίηση των συλλογικών στόχων.

Το γεγονός ότι καλούμαι εγώ να εκπροσωπήσω και να διεκδικήσω εκ μέρους της κίνησης με τιμά, ακριβώς γιατί υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι που με επέλεξαν να το κάνω. Αυτό ο κόσμος το έχει καταλάβει. Και αυτός είναι ο λόγος που δεν θα ακούσετε συχνά ότι είμαστε «η κίνηση του Παντελειού», είμαστε η Κίνηση των Πολιτών.

 

 

Μπορείς να μου πεις επιγραμματικά τους βασικούς άξονες του προγράμματος της κίνησής σας;

 

Στις προτάσεις που έχουμε ήδη καταθέσει, μιλάμε για ένα νέο μοντέλο διοίκησης. Ο πρώτος άξονας αυτού του μοντέλου είναι να έρθει ο πολίτης στο επίκεντρο της αυτοδιοίκησης.Μιλάμε για μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ πολίτη και διοίκησης.

Αφ’ ενός χρειάζεται ενημέρωση από το Δήμο προς τον πολίτη για όλα τα θέματα, δηλαδή διαφάνεια και ανοιχτά δεδομένα. Δεν μιλάμε μόνο για την τυπική δημοσιοποίηση μέσω της «διαύγειας», αλλά για βάσεις δεδομένων οι οποίες θα συγκεντρώνουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και θα τα διαθέτουν στον πολίτη για κάθε χρήση.

Αφ’ ετέρου πρέπει ο πολίτης να μπορεί να απευθυνθεί στο Δήμο για να ενημερώσει για τυχόν προβλήματα και να μπορεί να καταθέτει τις προτάσεις του. Μιλάμε για μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τις υπηρεσίες του Δήμου και για μια πλατφόρμα διαβούλευσης κρίσιμων θεμάτων με τους πολίτες.

Όλα αυτά είναι εφικτά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, δημιουργώντας ένα σύγχρονο και λειτουργικό ψηφιακό Δήμο. Εμείς έχουμε την τεχνογνωσία και το πραγματικό ενδιαφέρον να υλοποιηθούν.

Ο δεύτερος άξονας του μοντέλου διοίκησης που προτείνουμε είναι να γίνει η κοινότητα το κύτταρο της αυτοδιοίκησης. Ένα δύσκαμπτο κέντρο διοίκησης, δεν μπορεί να δει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιφέρειας. Και για εμάς, η περιφέρεια του Δήμου είναι τόσο σημαντική όσο το Αργοστόλι. Θέλουμε κοινότητες ενεργές και ανεξάρτητες από τις δημοτικές παρατάξεις, ώστε να διεκδικούν για τα χωριά που εκπροσωπούν και όχι για τους υποψήφιους που τους στήριξαν.

Τέλος, ερχόμαστε με ουσιαστικές προτάσεις σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής: Η καθημερινότητα του πολίτη, ο τουρισμός, η ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα, η παιδεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, το περιβάλλον και η ενέργεια, η κοινωνική αλληλεγγύη, η πολιτική προστασία κλπ, είναι τομείς που μας ενδιαφέρουν άμεσα και έχουμε καταθέσει δεκάδες προτάσεις για κάθε έναν ξεχωριστά. Είναι οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει σε διαβούλευση στη σελίδα myidea.nisigiaolous.gr και ήδη έχουμε δεχτεί πλήθος σχολίων και προτάσεων από συμπολίτες μας.

 

Η αντιμετώπιση που συναντάς στον κόσμο ποια είναι;

 

Τους τελευταίους μήνες έχουμε έρθει σε επαφή με πάρα πολλούς συμπολίτες μας. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων μιλάμε βλέπει θετικά την κίνησή μας και γενικά λαμβάνουμε πολύ θετικά μηνύματα. Θεωρητικά, αν μας ψήφιζαν όλοι όσοι συμφωνούν με τις αρχές και τους στόχους μας και αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητα αυτής της προσπάθειας, θα βγαίναμε από την πρώτη Κυριακή.

Δεν μπορώ να ξεχάσω την εκδήλωσή μας στην Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη. Μια εκδήλωση στην οποία η αίθουσα γέμισε από ανθρώπους που ήρθαν με πραγματικό ενδιαφέρον να ακούσουν. Δεν ήταν μια πολιτική εκδήλωση πανηγυρισμού, ήταν μια παρουσίαση ουσίας και δείγμα του πολιτικού πολιτισμού και του ήθους που πρεσβεύουμε. Και αυτό το αναγνώρισε ο κόσμος, μας άκουσε, ήρθε κοντά μας, μας στήριξε. Εκείνη τη μέρα ήρθαν άνθρωποι και μας είπαν ότι θέλουν να συμμετέχουν. Και συμμετέχουν, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ψηφοδέλτιό μας. Δεν ξέρω αν αυτό έχει συμβεί σε άλλη δημοτική παράταξη στη Κεφαλονιά.

 

Στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στην Κοργιαλένειο ο συνεργάτης σου κ. Κονιδάρης είπε ότι χωρίς την απλή αναλογική η κίνηση “Κεφαλονιά Νησί για όλους” δεν θα υφίστατο. Συμμερίζεσαι την άποψη αυτή; Για ποιο λόγο;

Είναι γεγονός ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής έπαιξε το ρόλο της στην επιλογή μας να συμμετέχουμε στις δημοτικές εκλογές. Η απλή αναλογική θα δημιουργήσει την 1ηΣεπτεμβρίου ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο για να λειτουργήσει, θα χρειάζεται όσα η κίνησή μας εισάγει στην πολιτική ζωή του τόπου. Την πολιτική των συνεργασιών, τη συναίνεση, τον πολιτικό πολιτισμό.

Έχουμε αποδείξει ως κίνηση ότι όλα αυτά τα γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα, τα εφαρμόζουμε ήδη στις διαδικασίες μας. Και θεωρούμε υποχρέωσή μας να τα εισάγουμε στο δημοτικό συμβούλιο του νέου Δήμου Αργοστολίου. Είμαστε οι εγγυητές της δημοκρατικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως της θέσης που θα καταλάβουμε στις προσεχείς εκλογές.

 

 

Η απλή αναλογική, όπως ειπώθηκε, καθιστά την άσκηση Διοίκησης αδύνατη χωρίς συνεργασίες. Εκτιμάς ότι ως “Κεφαλονιά Νησί για Όλους” μπορείτε να συνεργαστείτε με κάποια από τις παρατάξεις που διεκδικούν τον Δήμο και υπό ποιες προϋποθέσεις;

 

Όπως προανέφερα, η πολιτική των συνεργασιών είναι βασική αρχή της κίνησής μας. Όμως οφείλουμε να διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα. Υπάρχει η αντίληψη από ορισμένους, πως συνεργασία σημαίνει να πάρει μια παράταξη δυο τρεις θέσεις στη δημοτική διοίκηση και σε αντάλλαγμα να «δώσει» τις ψήφους που λείπουν στον πρώτο για να έχει την πλειοψηφία. Αυτό για εμάς δεν είναι συνεργασία, αυτό είναι συναλλαγή.

Για την κίνησή μας, συνεργασία σημαίνει ότι έχουμε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις, βάσει των οποίων μπορούμε να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Κάθε πρόταση η οποία είναι σύμφωνη με τις προγραμματικές μας θέσεις θα τη στηρίξουμε. Για κάθε πρόταση που θεωρούμε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, θα αντιπροτείνουμε τη δική μας άποψη.

Αυτό θεωρούμε ότι είναι στάση ευθύνης, αυτό απαιτείται ώστε το δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει να είναι παραγωγικό και ευέλικτο. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε εδώ και θα είμαστε ανεξαρτήτως της θέσης που θα καταλάβουμε στις εκλογές.

 

 

Τέλος, Αλέξανδρε, θα ήθελα να πεις απευθυνόμενος στους αναγνώστες μας γιατί κάποιος να ψηφίσει “Κεφαλονιά Νησί για όλους”.

 

Γιατί είναι μια κίνηση από ανθρώπους που το μοναδικό τους κίνητρο είναι το καλό του τόπου μας. Είμαστε άνθρωποι μακριά από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, πολίτες της κοινωνίας μας, που καταθέτουμε μια σειρά από προτάσεις εκ μέρους όλων των συμπολιτών μας. Και καλούμε τους συμπολίτες μας να μας εξουσιοδοτήσουν με την ψήφο τους να διεκδικήσουμε για όλους ένα καλύτερο αύριο, μια ανάπτυξη για τον τόπο μας με σεβασμό στον πολίτη, το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας.

Κάθε ψήφος στην κίνηση «Κεφαλονιά, νησί για όλους» είναι ψήφος ουσίας, είναι μια εντολή για να μπουν νέοι άνθρωποι, με νέες ιδέες και εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης στο δημοτικό συμβούλιο. Και όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη της κίνησής μας την επόμενη μέρα των εκλογών, τόσο πιο κοντά θα είναι η αλλαγή που περιμένουμε στο πολιτικό τοπίο του τόπου μας.

 

Αλέξανδρε σ ευχαριστώ για τη συνέντευξη

 

Κλείνοντας, Ανδρέα, και αφού σε ευχαριστήσω ακόμη μια φορά για αυτή τη συνέντευξη, να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που γνωρίζω έναν νέο άνθρωπο που ασχολείται με τη δημοσιογραφία με συνέπεια και αντικειμενικότητα. Η ενημέρωση του κόσμου είναι ένα σημαντικό λειτούργημα και θέλουμε να γίνεται χωρίς υποδείξεις, όπως ακριβώς το κάνεις και εσύ.