Παρουσιάστηκαν περιπτώσεις εκκένωσης περιοχών
Συνεδρίασε το συντονιστικό για θέματα Πολιτικής Προστασίας -11 νέα μηχανήματα θα προμηθευτεί ο Δήμος [εικόνες]
Κοινωνία
13/09/2018 | 12:07

Συνεδρίασε χθες, 12 Σεπτεμβρίου 2018, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Κεφαλλονιάς για θέματα πολιτικής προστασίας, στο Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος», αναπτύσσοντας θέματα συντονισμού και αναβάθμισης του μηχανισμού του Δήμου, δράσεις πυροπροστασίας κυρίως, αλλά και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση κινδύνων από φυσικές καταστροφές.

Σημαντική ήταν η ενημέρωση – παρουσίαση που έκανε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κεφαλλονιάς, κ. Χαράλαμπος Τουμάσης. Ήταν δομημένη σε τρία μέρη: α) μέτρα ενίσχυσης του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και των δράσεων πυροπροστασίας, β) σχέδιο δράσης οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών και γ) συντονισμός σε τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα εδόθη στο πρώτο μέρος κατά το οποίο έγινε ενημέρωση για το γεγονός ότι ο Δήμος έχει ήδη προμηθευτεί ένα φορτηγό (υδροφόρο με ανατροπή) και ένα μη επανδρωμένο DRONEμε δυνατότητα πληθώρας εφαρμογών και υπηρεσιών σε επίπεδο Δήμου. Συγχρόνως, κι αυτό είναι ίσως το πιο σοβαρό, έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ 2014-2020 με τη βοήθεια του Περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτου το έργο «Συμπλήρωση του αναγκαίου εξοπλισμού για παρεμβάσεις πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών και λοιπών συμβάντων φυσικών καταστροφών στην Κεφαλονιά» που αφορά στην προμήθεια έντεκα (11) νέων οχημάτων και μηχανημάτων για ενίσχυση του στόλου του Δήμου, κόστους 1,67 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή μάλιστα το έργο είναι στη φάση της δημοπράτησης.

 

Αξίζει να προστεθεί εδώ ότι ο Δήμος Κεφαλλονιάς παράλληλα έχει ενισχύσει τις ομάδες πυροπροστασίας, έχει δημιουργήσει ομάδα μη επανδρωμένου αεροσκάφους (DRONE), προχωρά στην ένταξη όλων των υπαλλήλων σε συνεργεία και ομάδες και κάνει ενέργειες για την εκπαίδευση των οδηγών και των χειριστών, ώστε να εκδοθούν επιπλέον διπλώματα για τα νέα μηχανήματα και οχήματα, όπου απαιτείται.

Ο κ. Τουμασης, τόνισε ότι η καταστροφή στο Μάτι της Αττικής έχει συγκλονίσει άπαντες, αλλά έχει επίσης προβληματίσει σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση, με γνώμονα πάντα την προστασία του πολίτη. Συμπλήρωσε ότι το φετινό πρόγραμμα δράσεων του Δήμου δεν κάλυψε, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, όλες τις ανάγκες και γι΄ αυτό πρότεινε αύξηση της δαπάνης για εργασίες πυροπροστασίας ανά δημοτική ενότητα.

 

Στο τρίτο μέρος της παρουσίασής του μίλησε για τα πλημμυρικά φαινόμενα, εξηγώντας πως με το νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση ο Δήμος ΔΕΝ έχει πια την αρμοδιότητα του καθαρισμού και της αστυνόμευσης των ρεμάτων, αφού αυτή μεταφέρεται στην Περιφέρεια. Σχολίασε ως πολύ σημαντικό πρόβλημα τις ιρλανδικές διαβάσεις σε Μακρυώτικα, Δρακοπουλάτα, Διλινάτα, ποτάμι Πόρου και Σιμωτάτα και πρότεινε να σημανθούν κατάλληλα με την τοποθέτηση προειδοποιητικής πινακίδας. Σχετικά με τις αντιπλημμυρικές εργασίες τέλος, ενημέρωσε ότι ο Δήμος έχει εκτελέσει η βρίσκονται στο στάδιο της εκτέλεσης ανά δημοτική ενότητα εργασίες κόστους 43000 ευρώ.

Ολοκληρώνοντας, εξέφρασε την άποψη πως σε κάθε φαινόμενο καταστροφής είναι χρήσιμο ο καθένας να γνωρίζει τον ρόλο του και φυσικά να υπάρχει συντονισμός όλων των αρμοδίων φορέων.

Αξίζει: Εξαιρετικά χρήσιμη ήταν η παρουσίαση της κας Ελένης Λουκέρη στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν οι περιπτώσεις εκκένωσης των περιοχών Ραζάτων και Πόρου σε περίπτωση πυρκαγιάς, δίνοντας στοιχεία για τους χρόνους που απαιτούνται για τις ενέργειες όλων των φορέων που εμπλέκονται. Τέτοιες παρουσιάσεις – μελέτες γίνονται σε ελάχιστους Δήμους στην Ελλάδα. Εκτός αυτού, ο Δήμος Κεφαλλονιάς, με τον εξοπλισμό που θα αποκτήσει από το έργο που δημοπρατείται άμεσαθα είναι ένας από τους πιο καλά εξοπλισμένους Δήμους πανελλαδικά.

eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia