Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ ενημερώνει για μια σημαντική νίκη του κινήματος, σε σχέση με την προστασία της μητρότητας για τις γυναίκες εκπαιδευτικούς. Κάτω από το βάρος των διαμαρτυριών, έγινε αποδεκτή η ένσταση της συναδέλφισσας Μαρίας Βλάχου, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής Υποψήφιων Συντονιστών / τριών Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ60 Νηπιαγωγών για το 1ο και 2ο ΠΕΚΕΣ Ιονίων Νήσων της ΠΔΕ Ιονίων Νήσων. Με τη νέα αυτή απόφαση γίνεται η αποδοχή ότι κακώς το εν λόγω Συμβούλιο είχε προχωρήσει σε περικοπή των μορίων που αντιστοιχούσαν στη διδακτική της υπηρεσία, εξαιτίας λήψης άδειας επαπειλούμενης κύησης. Σημειώνουμε ότι, στις 4/06/2020, είχε γίνει ανάκληση του πίνακα ΣΕΕ κλάδου ΠΕ60 του 2018 και το Συμβούλιο Επιλογής, με βάση την απαράδεκτη αρχική του απόφαση, είχε προχωρήσει στην κατάρτιση νέου προσωρινού αξιολογικού πίνακα κλάδου ΠΕ60, με αφαίρεση των μορίων που αντιστοιχούσαν στη διδακτική προϋπηρεσία κατά τη διάρκεια της επαπειλούμενης κύησης. Κι αυτό είχε γίνει διαρκούσης της θητείας τής συναδέλφου και 21 μήνες μετά την τοποθέτησή της!!!
Ήταν κρίσιμη η μάχη που δώσαμε ενάντια στην κατάφορη αδικία σε βάρος των συναδέλφων γυναικών δημοσίων υπαλλήλων και δη των εκπαιδευτικών, για την προστασία της μητρότητας, κάτι που αναδείξαμε συνολικά, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου Επιλογής. Σε αυτή τη μάχη στρατεύθηκαν όχι μόνο κι άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς, όπως η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ-ΚΙ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Λευκάδας κι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ζακύνθου αλλά και δεκάδες συνάδελφοι. Η δημόσια στήριξη της προσπάθειάς μας από τη Διονυσία Κουμαριώτη, Συντονίστρια Φιλολόγων και ΟΣ του 2ου ΠΕΚΕΣ, τα e–mails και τηλεφωνήματα αλληλεγγύης που λάβαμε από όλη την Ελλάδα, δείχνουν την οξύτητα του προβλήματος. Ενός προβλήματος που απαιτείται να αντιμετωπιστεί με πολιτικούς όρους.
Θεωρούμε πως πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για μια ξεκάθαρη νομοθετική ρύθμιση από τη μεριά του Υπουργείου Παιδείας, που πρέπει να σταματήσει να παίζει το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου». Να σταματήσει να είναι στη διακριτική ευχέρεια των Συμβουλίων Επιλογής η προσμέτρηση ως διδακτικής ή μη της προϋπηρεσίας που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια αδειών επαπειλούμενων κυήσεων. Οι συνταγματικές επιταγές περί προστασίας της μητρότητας να σταματήσουν να ερμηνεύονται από το Υπουργείο με «ήξεις αφήξεις». Μια σειρά εγκύκλιοι που αναφέρονται στην επαπειλούμενη κύηση (ΔΙΔΑΔ/Φ.35.31/1606/οικ.7575 26/03/2012 του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αρ. 52, παρ.3 του Ν.3528/2007, σχετική διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έγγραφα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών κοκ.) αλλά και δικαστικές αποφάσεις, όπως η 145/19 του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης που δικαιώνει συνάδελφο για το ίδιο ακριβώς θέμα, να σταματήσουν να εφαρμόζονται αλά καρτ ή να βρίσκονται στη «διακριτική ευχέρεια» των εκάστοτε Συμβουλίων Επιλογής!!! Άλλωστε, χωρίς μια τέτοια νομοθετική αποσαφήνιση ούτε για την εν λόγω συναδέλφισσα μπορεί να θεωρηθεί πως δόθηκε ουσιαστικό τέλος στην ταλαιπωρία της ούτε βέβαια και για οποιαδήποτε άλλη συνάδελφο.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για:
– Να υπάρξει ξεκάθαρη νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, βάζοντας τέλος στις διακρίσεις σε βάρος των εγκύων γυναικών, για να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η κύηση και η μητρότητα ως ασθένεια και να τιμωρούνται συνάδελφοι εκπαιδευτικοί με περικοπή διδακτικής υπηρεσίας.
– Να υπάρξει οριστική και αμετάκλητη δικαίωση της συναδέλφισσας Μαρίας Βλάχου.
Αργοστόλι 13/07/2020
Ο Πρόεδρος |
Η Γραμματέας |
Δημήτρης Μαντζουράτος |
Σοφία Μισαηλίδου |