Στην Κέρκυρα
Συμμετοχή της Αδελφότητας στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων [εικόνες]
Πολιτισμός
12/09/2018 | 16:53

Στις 5-7 Σεπτεμβρίου 2018 είχαμε τη χαρά να συμμετάσχουμε στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων, το οποίο πραγματοποιήθηκε  στην Κέρκυρα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και την αιγίδα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων.

Την Αδελφότητα εκπροσώπησαν η πρόεδρος κ. Μαριολένη Νεοφύτου & η αντιπρόεδρος & υπεύθυνη νεολαίας κ. Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά. 

Η αυλαία του συνεδρίου άνοιξε στο Αχίλλειο με την επίσημη τελετή προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.Αναστασίου, ενώ την δεύτερη ημέρα η κήρυξη των εργασιών έγινε από τον Προέδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, παρόντων  του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ.Τέρενς Κουίκ & άλλων εκπροσώπων της Κυβέρνησης, πολιτικών, διοικητικών, ιερατικών, στρατιωτικών, λιμενικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και εκπροσώπων των απανταχού αποδήμων Επτανησίων.

Πλήθος αξιόλογων εισηγητών μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες τις σκέψεις τους , τις προτάσεις & τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις εξής θεματικές ενότητες:
– «Οικονομία, επενδύσεις και υποδομές»
-«Εκπαίδευση και ο ρόλος των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων  των Ιονίων Νήσων στις σχέσεις  με τους απόδημους»
-«Πολιτισμός, αλληλεπίδραση ομογενών με την ντόπια πολιτιστική δημιουργία, οι προκλήσεις του μέλλοντος»
-«Οι απόδημοι Επτανήσιοι εξιστορούν : Βιωματικές ομιλίες για τις δυσκολίες, τις επιτυχίες και τον τρόπο ζωής των Επτανησίων στο εξωτερικό. Η ανάγκη για συνεργασία όλων μας». 

«Αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε από το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων ,φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός», είπε  ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος επισημαίνοντας ότι το  1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία, προκειμένου να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αποδήμων Επτανησίων με σημαντική δυνατότητα παρέμβασης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία των 14 νέων Αποδήμων Επτανησίων , οι οποίοι μέσω του προγράμματος «Return to Roots» (Επιστροφή στις ρίζες), το οποίο πραγματοποιείται με συγχρηματοδότηση της  Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού,  περιηγήθηκαν για 15 ημέρες στα νησιά του Ιονίου, προκειμένου να γνωρίσουν τις πατρίδες τους και να μεταφέρουν την εμπειρία τους από το ταξίδι και όσα γνώρισαν στο Συνέδριο. 

Η Πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά, κ. Μαριολένη Νεοφύτου, στις παρεμβάσεις που έλαβαν χώρα, τόνισε πως πρέπει να δοθεί από τους μεγαλύτερους «βήμα» στους νέους ανθρώπους, να τους ακούσουμε προσεκτικά ως προς αυτά που προτείνουν αλλά και ως προς αυτά που επιζητούν από τους συλλόγους μας, γιατί στους νέους ανήκει το μέλλον και η συνέχεια της παράδοσής μας.

Τα συμπεράσματα  του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων, διατυπώθηκαν στο τέλος από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο και έγιναν ομόφωνα αποδεκτά :
«Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων αποφασίζει:

1. Την ανάληψη κοινής δράσης για την απόδοση ψήφου στους Έλληνες πολίτες εκτός επικράτειας, ως υλοποίηση της Συνταγματικής Επιταγής.

2. Το συντονισμό Περιφέρειας – Επιμελητηρίων- Κρατικών Αρχών για την παγίωση της προώθησης των τοπικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού , ιδιαίτερα εκεί που ζουν οι απόδημοι.

3. Την ανταλλαγή πολιτιστικών δράσεων, όπως κινηματογραφικές παραγωγές, καλλιτεχνικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, με τη δημιουργία ετήσιου προγράμματος της ΠΙΝ.

4. Τη λειτουργία θερινών Σχολείων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για απόδημους μαθητές-φοιτητές με αντικείμενα , την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό.

5.Τη δημιουργία Επιστημονικού Ινστιτούτου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για τη μελέτη και έρευνα της Επτανησιακής αποδημίας, αλλά και γενικότερα, με τη συνδρομή των Ομογενειακών Οργανώσεων.

6.Την ανάγκη να υπάρξει ειδική πρόνοια για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας καθώς και τη διατήρηση των επτανησιακών ιδιωματισμών. Συνεννόηση με την Κυβέρνηση ώστε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της διδασκαλίας στα σχολεία εξωτερικού.

7. Τη δημιουργία πλατφόρμας επικοινωνίας, από την ΠΙΝ, όπου οι απόδημοι και ιδιαίτερα οι νέοι, θα μπορούν να προσθέτουν πληροφορίες, βίντεο και ό,τι χρειάζεται για τα νησιά. Η πλατφόρμα αυτή θα είναι υπό την εποπτεία του Γραφείου Αποδήμων της ΠΙΝ.

8. Τη σύσταση Επιτροπής από τους ομογενειακούς φορείς που θα αναλάβει τη δημιουργία βάσης δεδομένων με καταγραφή όλων των φορέων των Επτανησίων. Ο κατάλογος θα επιδοθεί στην Περιφέρεια και θα δημοσιευτεί στον Τύπο, ώστε να επιτευχθεί η επικαιροποίηση δεδομένων και η αποφυγή ηθελημένων ή αθέλητων αποκλεισμών.

9. Τη συμβολή και τεχνική υποστήριξη, από την ΠΙΝ και τους δήμους, των Οργανώσεων των Αποδήμων σε προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων που μπορούν να διασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους συμπράττοντες φορείς.

10. Τη συγκρότηση προσωρινής Επιτροπής με στόχο τη δημιουργία- σύσταση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Επτανησίων. Η προσωρινή Επιτροπή αποτελείται από :
Tον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Βασίλειο Ματαράγκα, (ΗΠΑ),    τον Γ.Γ. Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «ΟΔΥΣΣΕΥΣ», Κωνσταντίνο Βαγγελάτο (ΗΠΑ), το μέλος του Συλλόγου Νέας Υόρκης «ΚΕΦΑΛΟΣ» Άγγελο Ρουχωτά (ΗΠΑ), τον  Πρόεδρο του Συλλόγου Κεφαλλήνων «Ο ΑΙΝΟΣ» Σωτήριο Αντύπα, (Μόντρεαλ Καναδά), το μέλος του Συλλόγου Κεφαλλήνων «Ο ΑΙΝΟΣ», Νίκο Σπαθή, (Μόντρεαλ Καναδά), τον Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι  κ.κ. Ιωάννη  (Αφρική), τον Πρόεδρο του  Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας Γεράσιμο Κλωνή, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κεφαλονίτικων και Ιθακησίων Σωματείων «ΟΚΙΣ», Γεώργιο Μιχαλάτο και τον Πρόεδρο Επτανησιακής Συνομοσπονδίας και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής Ι.Καποδίστριας,(ΟΣΚΑ),Ιωάννη Παργινό (Αθήνα).

Τέλος το Συνέδριο εκφράζει την ευχή για την ενίσχυση της κοινής δράσης όλων των ομογενειακών οργανώσεων του εξωτερικού, καθώς και των οργανώσεων εσωτερικού των Επτανησίων, στον κοινό στόχο της σύσφιξης των σχέσεων με τη γενέτειρα και της υπεράσπισης της πατρίδας».

Θερμά συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων  & τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο για την εξαιρετική πρωτοβουλία , την κ. Έλενα Γισδάκη για την επιμέλεια της διοργάνωσης & τη βοήθεια, τους συμμετέχοντες Επτανήσιους γηγενείς & απόδημους για τις εισηγήσεις τους & την πρόθεση συνεργασίας προκειμένου να γεννηθεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Επτανησίων.

Προς αυτή την κατεύθυνση κι εμείς ως Αδελφότητα Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε έχοντας κρατήσει στο νου & την καρδιά βαθιά χαραγμένα τα λόγια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.Αναστασίου :

«Έχετε υπ’ όψην σας πως όλοι τρέχουμε. Εγώ ανήκω και στις τρεις γενεές, και παιδί και νέος και γέρος, αλλά νομίζω ότι όλοι μας έχουμε ξεπεράσει τις δυνάμεις μας. Έχουμε όμως μία κρυμμένη γεννήτρια αγάπης μέσα στην καρδιά μας· το θέμα είναι να τη βάλουμε να ζήσει για να μπορέσει να μεταφέρει όλη αυτή τη δύναμη, την αλήθεια, την ομορφιά και την αγάπη. Καλή δύναμη σε όλους μας! » 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ