Συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς
Κοινωνία
12/11/2018 | 19:55

Το Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων του Γ.Ν.Κ συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 14-11-18 διαμαρτυρόμενο για την κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης σε Κεφαλονιά και Ιθάκη.
Η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας μειώθηκε πανελλαδικά κατά 350 εκατομμύρια ευρώ και για τον ΕΟΠΥΥ κατά 226 εκατομμύρια ευρώ το 2018. Από 1,5 δις το έτος 2015 μειώθηκε στα 786 εκατομμύρια ευρώ εφέτος όσον αφορά στα νοσοκομεία. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Οι ανάγκες ανανέωσης και συντήρησης του εξοπλισμού και των υποδομών αυξάνονται ημέρα με την ημέρα λόγω παλαιότητας. Στο Γ.Ν.Κ οι βλάβες του κτιρίου από το σεισμό του 2014 ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί. Οι πολίτες πληρώνουν όλο και περισσότερα από το υστέρημά τους για να βρουν την υγεία τους (οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι 3,5% του ΑΕΠ όταν στις άλλες χώρες της Ευρώπης είναι στο 1% του ΑΕΠ τους ). Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού βάζουν φραγμούς στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Στο Γ.Ν.Κ δεν υπάρχει αιματολόγος , ΩΡΛ, ψυχίατρος, δερματολόγος, και γαστρεντερολόγος με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναζητούν τις υπηρεσίες των αντίστοιχων ειδικοτήτων στον ιδιωτικό τομέα επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την τσέπη τους.
Στην πτέρυγα Βεργωτή, η ΜΕΘ και η Ψυχιατρική Κλινική παραμένουν ερμητικά κλειστές βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή των ασθενών. Σε όλη την Ελλάδα 150 κρεβάτια ΜΕΘ είναι κλειστά και από τα 570 λειτουργούν μόνο τα 420 αναγκάζοντας τους ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους και στους διαδρόμους των νοσοκομείων παίζοντας την ζωή τους κορόνα- γράμματα. Οι μισές σχεδόν οργανικές θέσεις στο Γ.Ν.Κ είναι ακάλυπτες και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να γίνονται πολυεργαλεία καλύπτοντας πολλαπλά πόστα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε 69223 μόνιμους υπαλλήλους και σήμερα είναι 63150. Συνολικά τα 9 χρόνια των μνημονίων το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε κατά 25000. Αντί για μόνιμες προσλήψεις τα κενά καλύπτονται από επικουρικούς εργαζόμενους, πρώην ερολαβικούς και συμβασιούχους του ΟΑΕΔ και του ΚΕΕΛΠΝΟ. 12000 συμβασιούχοι των νοσοκομείων πανελλαδικά βρίσκονται σε ομηρία.
Για όλους αυτούς τους λόγους απεργούμε και διεκδικούμε:
• Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να καταργηθούν όλες οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις της μερικής και προσωρινής εργασίας.
• Να υπογραφεί ειδική συλλογική σύμβαση που θα ρυθμίζει τη μείωση των ωρών εργασίας, τις άδειες του προσωπικού και θα διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια καθώς και την τήρηση του νομοθετικού πλαισίου για τα ωράρια και τις ημέρες ανάπαυσης.
• Να μην περικοπεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας αλλά να επεκταθεί και να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους.
• Να αυξηθεί ο βασικός μισθός γιατί τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μειωθεί κατά 40% στα χρόνια των μνημονίων. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
• Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.
• Να ανακληθεί η εκχώρηση νοσοκομείων, αρχαιολογικών χώρων και δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο.
• Τη γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε πληρωμής, συμμετοχής για κάθε είδους εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες.
• Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και σύγχρονο σύστημα υγείας και πρόνοιας.
• Την επιστροφή όλων των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.
• Να μην κλείσει το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο, αλλά αντίθετα να ενισχυθεί με προσωπικό και εξοπλισμό, όπως και το Κ.Υ. Σάμης και Ιθάκης ώστε να αποσυμφορηθεί το Γ.Ν.Κ και να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας όλοι οι κάτοικοι των νησιών μας.
Όλοι στη συγκέντρωση την Τετάρτη 14-11-18, στις 11:00, στο Γ. Νοσοκομείο Κεφαλονιάς.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΟΥΤΣΙΝΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ   ΤΣΙΜΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ