Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση όλοι οι Έλληνες πολίτες άνω των 16 ετών πρέπει να έχουν προσωπικό γιατρό/φίλτρο για αποφυγή ταλαιπωρίας τω ιδίων και του συστήματος υγείας, ο οποίος χωρίς να χρεώνει τον πολίτη, θα τον παραπέμπει σε όποια ειδικότητα γιατρού χρειάζεται, αν χρειάζεται. Για όσους δεν επιλέξουν /εγγραφούν στο σύστημα θα υπάρξουν δυσκολίες στην πρόσβαση στα Νοσοκομεία καθώς και επιπλέον επιβάρυνση 10% στα φάρμακα από 01/10/2022 και 20% από 01/01/2023.
Το διαδίκτυο έχει πλημμυρίσει από σχετικές οδηγίες, λείπει όμως η κυριότερη: Τι θα κάνουμε αν δεν υπάρχει αρκετός αριθμός γιατρών που να συμμετέχουν στο καινούριο σύστημα; Γιατί έως σήμερα μόνο ένας γιατρός εμφανίζεται στο Αργοστόλι , τρείς στην Σάμη και ένας στον Καραβάδο.
Ερχόμενοι σε επαφή με τοπικούς γιατρούς και ερωτώντας γιατί αρνούνται, καταγγέλλουν ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι μη συγκεκριμένο και ότι σκοπός του κράτους είναι να τους καταστήσει δημοσίους υπαλλήλους, στερώντας τους το δικαίωμα να ασχοληθούν με τους ασθενείς τους, λόγω στενότητας χρόνου.
Όπως και να έχει το θέμα θα πρέπει το Ελληνικό κράτος να λύσει το πρόβλημα και να μην εξαγγέλλει μόνο ΤΙΜΩΡΙΕΣ σε όσους δεν πειθαρχήσουν να εγγραφούν σε λίστες γιατρών που δεν υπάρχουν.
Οι Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι δεν είναι υποχρεωμένοι να λύνουν τους γόρδιους δεσμούς που δημιουργεί η Ελληνική πολιτεία.