ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ‘’ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ’’
Νόμοι – «ξόβεργα»
Στο ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων που το ΝΑΤ εξέδιδε, στο Σεπτέμβρη 2017, υπήρχε κάποιο μικροποσό από «αναδρομικά παρελθόντων ετών» το οποίο φορολογήθηκε με συντελεστή 20%. (Από σύγκριση με τους μήνες Αύγουστο και Οκτώβρη 2017) Απ’τη στιγμή που συμπεριλήφθησαν φορολογημένα στο ενημερωτικό σημείωμα και πληρώθηκε ο συνταξιούχος, υποτίθεται πως το ΝΑΤ έστειλε στην ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων) αυτά που πλήρωσε, κάτι που αυτή η αρχή θάπρεπε να συμπεριλάβει στην σχεδόν έτοιμη φορολογική μας δήλωση που πας στέλνει να συμπληρώσουμε / υποβάλλουμε. Τώρα έρχεται αυτή η «αρχή» , η ΑΑΔΕ και μας λέει πως έπρεπε να είχαμε υποβάλλει συμπληρωματική φορολογική δήλωση, το 2018(;), για εκείνο το μικροποσόν και μας απειλεί πως θα μας επιβάλλει πρόστιμο 100 ευρώ. Επειδή όμως συνταξιούχος σημαίνει ηλικιωμένος, άρα με τα ηλεκτρονικά λίγες σχέσεις έχει, συμπεραίνουμε πως πρόκειται περί παγίδας. Κι’αν πηγαίναμε στα δικαστήρια πιστεύουμε πως θα γλυτώναμε το κατοστάρικο, αλλά θα πληρώναμε πολλαπλάσια σε δικηγόρους και έξοδα δίκης.
Παγίδα εξ άλλου θεωρούμε και το υπερβολικό χρονικό διάστημα αναμονής ανανέωσης των αδειών οδήγησης ( του απαραίτητου πλέον μέσου μετακίνησης μας τετράτροχου), το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ την διάρκεια ισχύον του σημειώματος που μας χορηγείται σαν προσωρινή άδεια. Οπότε είτε θα πρέπει να πληρώνουμε ταξί, όσοι προσέχουν / θυμούνται τις ημερομηνίες, είτε να κυκλοφορούμε με την σκέψη πως δεν φταίμε εμείς για τις καθυστερήσεις, αλλά το πρόστιμα δεν το γλυτώνουμε , κατά πάσα πιθανότητα.
Πρόστιμο για τούτο, πρόστιμο για το άλλο, επιβολή «εισφοράς αλληλεγγύης» (προς ποιους άραγε;), κόψιμο στην μέση των συντάξεών μας που το ίδιο το κράτος υπολόγισε και μας έδωσε και με βάση τις οποίες κι’εμείς κανονίσαμε την ζωή μας, αποδείχτηκε τελικά πως ο ρόλος του κράτους είναι να στήνει νόμους – παγίδες, «ξόβεργα» που να συλλαμβάνει τους «παρανομούντες» ηλικιωμένους πολίτες του, μεταξύ των οποίων και τους ναυτικούς, που λόγω της πολύχρονης απουσίας τους (μας) αργήσαμε να πάρουμε χαμπάρι με τι «κράτος» έχουμε να κάνουμε.