Τα στρουμφάκια στη νέα εποχή
Στρουμφίτα, Δρακουμέλ και Μπαμπαστρούμφ ετών … 60
27/10/2018 | 17:53

Ηταν 23 Οκτωβρίου 1958 όταν για πρώτη φορά αυτά τα μικροσκοπικά, μπλε πλασματάκια με τα άσπρα σκουφάκια έκαναν την εμφάνισή τους σαν συνοδευτικές φιγούρες των βελγικών κόμικ «Johan et Pirlouit». Αργότερα ο σκιτσογράφος τους Πιερ Κιουγιφόρ τους αφιέρωσε μια ολόκληρη σειρά. Αυτό ήταν! Σήμερα, ετών 60 πλέον, τα Στρομφάκια είναι διάσημα σε όλη την Ευρώπη – κι όχι μόνο.

. «Μιλάμε σίγουρα για μια περίπτωση παγκοσμιοποίησης» δηλώνει η Βερονίκ Κιουγιφόρ, κόρη του διάσημου σχεδιαστή. Από το θάνατό του το 1992 προσπαθεί να συνεχίσει το έργο του με τη βοήθεια της μητέρας της και του αδελφού της. Τα στρουμφάκια έχουν κάνει καριέρα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Ινδία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Λατινική Αμερική.

Τα στρουμφάκια σπάνε ταμεία φθάνοντας σχεδόν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η ταινία που άφησε εποχή ήταν «τα στρουμφάκια και ο μαγεμένος αυλός» το 1975. Στη δεκαετία του 1980 ακολούθησε μια τηλεοπτική σειρά με 270 επεισόδια, η οποία απέσπασε πολλά βραβεία Emmy.

Τα στρουμφάκια στη νέα εποχή

Την εποχή εκείνη κυριαρχούσε μια απίστευτη στρουμφομανία. Οι φιγούρες τους δεν έλειπαν από κανένα παιδικό δωμάτιο. Τώρα η Βερονίκ Κιουγιφόρ δηλώνει πως μια νέα σειρά επεισοδίων πρόκειται να γυριστεί το 2021. Αυτή τη φορά θα είναι κατασκευασμένα τρισδιάστατα σε κομπιούτερ όπως συνέβη και με την ταινία «Τα στρουμφάκια-το χαμένο χωριό» το 2017. Στη Γερμανία η σειρά θα προβληθεί από τα δημόσια κανάλια ARD και ZDF.

H επιτυχία της σειράς οφείλεται στο πάθος του σκιτσογράφου που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο να δημιουργεί φιγούρες κόμικ. Η κόρη του τον θυμάται μια ζωή σκυμμένο σε ένα τραπέζι, να ζωγραφίζει. Εκτός αυτού έπρεπε να ασχοληθεί με τα συμβόλαια για τις σειρές, τα βιβλία κτλ.

Ακόμα και σήμερα τα στρουμφάκια δημιουργούνται με πολύ αγάπη. Τα ζωγραφίζουν πρώτα στο χαρτί και αργότερα η διαδικασία συνεχίζεται στο κομπιούτερ. Τα 100 διαφορετικά στρουμφάκια παρά τα εξήντα τους χρόνια εξακολουθούν και σήμερα να χαρίζουν χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

Πηγή: DW