Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο
Στον πάγο η άρση του lockdown – Πότε θα τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός
Covid-19
01/12/2020 | 08:40

Ο αργός ρυθμός της πτώσης των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τον υψηλό ακόμα αριθμό των διασωληνωμένων και την παρατεταμένη πίεση στα δημόσια νοσοκομεία σπρώχνουν προς τα πίσω χρονικά την άρση των περιοριστικών μέτρων και αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να σταθμίσει εκ νέου τις αποφάσεις του για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Και μπορεί η κόπωση των πολιτών να αποτυπώνεται στην καθημερινότητα και οι ημέρες των εορτών που πλησιάζουν να απαιτούν διαφορετική ψυχολογία, ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύει σε όλους τους τόνους, ότι οι πολίτες πρέπει να μη χαλαρώσουν στην τήρηση των μέτρων και να πάρουν απόφαση ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι μοναχικά.

Υπό το πρίσμα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε διαρκείς τηλεδιασκέψεις, τόσο με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, όσο και με τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια, μέσω νέου τηλεοπτικού μηνύματος,  για το τι μέλλει γενέσθαι προς το τέλος της εβδομάδας. Για το λόγο αυτό και προκειμένου να μην επικρατήσει σύγχυση στους πολίτες έβαλε φρένο στις φήμες για ημερομηνίες – κλειδιά και ζήτησε την αυστηροποίηση των ελέγχων για τους απείθαρχους. Πάντως, χθες έδωσε μία πρώτη γεύση παράτασης της καραντίνας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα».

Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη Rt δεν αντικατοπτρίζει το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς σε αντίθεση με τον δείκτη που υποχωρεί, το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό και παραπέμπει σε εκείνο που ήταν στις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε χαλάρωση στη συμπεριφορά των πολιτών θα πυροδοτήσει αμέσως την αναπαραγωγή της λοίμωξης.

Ο καθηγητής ανέφερε πως στις δύο μητροπολιτικές περιφέρειες είναι σαφής η υποχώρηση των νέων θετικών στον κορονοϊό διαγνώσεων, -στην Αττική η μείωση είναι 30% και στη Θεσσαλονίκη 20% – αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Δυτική Ελλάδα και με τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας. Η Πιερία, η Πέλλα, η Δράμα και οι Σέρρες έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το φορτίο νοσηρότητας που θα συνεχίσουν να κουβαλούν αλλά και το πλέγμα των μέτρων που θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν.
Στην Πιερία εσπευσμένα σήμερα ο Κοντοζαμάνης

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του υπουργείου Υγείας και των επιδημιολόγων βρίσκεται η Πιερία, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού δεν παρουσιάζουν την αναμενόμενη μείωση, στην ευρύτερη περιοχή. Την ίδια ώρα, το σύστημα υγείας της Κατερίνης δέχεται μεγάλο αριθμό ασθενών, με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, να επισκέπτεται σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο της  πόλης. Εκεί, αναμένεται να έχει επαφές με γιατρούς και στελέχη του υγειονομικού τομέα στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Προπαραμονή Χριστουγέννων η μερική άρση

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες,  την 21η Δεκεμβρίου δηλαδή λίγες μόνο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για μερική άρση του lockdown, δηλαδή για άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς κανόνες και SMS, όχι όμως και της εστίασης, καθώς ακόμα και οι επαγγελματίες του κλάδου διαφωνούν με τη λύση -ακορντεόν του άνοιξε – κλείσε.
Αρνητικοί σε άνοιγμα οι επιχειρηματίες της εστίασης

Όπως δήλωσε στο newsbeast.gr ο κος Ιωάννης Φιλοκώστας, πρόεδρος των Εστιατόρων του νομού της Θεσσαλονίκης «καλύτερα είναι να μην ανοίξουμε καθόλου, γιατί θα ψωνίσουμε και θα κοιτάμε τα πράγματα. Επικρατεί ανασφάλεια και καχυποψία στους πολίτες. Ποιος θα βγει να πάει για φαγητό; Σκεφτείτε, ότι στο πρώτο lockdown, όταν ανοίξαμε μεταξύ 26 Μαΐου και 30 Ιουνίου είχαμε 80% πτώση του τζίρου σε σχέση με το 2019!».

«Οι προμηθευτές είναι απλήρωτοι. Αντιμετωπίζουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα» τόνισε η Νίκη Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου καταστηματαρχών και καταναλωτών εστίασης και διασκέδασης και πρόσθεσε: «Το να ανοίξουμε για λίγες ημέρες και να κλείσουμε πάλι δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Ουσιαστικά, θα κληθούμε να χρηματοδοτήσουμε μια ζημιογόνα λειτουργικότητα».

Πηγή: newsbeast.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ