Τα σενάρια για τις εκλογές
Στις 13 Οκτωβρίου 2019 οι εκλογές –Η απόφαση Τσίπρα που αποκάλυψε ο ίδιος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτική
29/04/2018 | 11:57

Στις 13 Οκτωβρίου του 2019 σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις εθνικές εκλογές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News.

Μάλιστα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας θα συνδυάσει τις βουλευτικές εκλογές μαζί με τις δημοτικές.

Όπως γράφει το πρωτοσέλιδο άρθρο που δημοσιεύει η εφημερίδα στο κυριακάτικο φύλλο της,  η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα έγινε το περασμένο Σάββατο στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε άλλες δυο προτάσεις σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών. Η μια να στηθούν οι κάλπες το φθινόπωρο του 2018 και η δεύτερη τον Μάιο του 2019. Όμως ο πρωθυπουργός τις απέρριψε για συγκεκριμένους λόγους.

Τα σενάρια για τις εκλογές

Το ένα σενάριο ήταν να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές τον Μάιο του 2019, μετά τις ευρωεκλογές. Όμως αυτό δεν ήταν πολύ δημοφιλές στις τάξεις των κυβερνητικών στελεχών. Ο λόγος; Υπήρχε ο φόβος πως αν γίνουν οι ευρωεκλογές πριν από τις βουλευτικές, θα μπορούσε να υπάρξει η λεγόμενη «χαλαρή» ψήφος. Και αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους φόβους, θα μπορούσε να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ευρεία ήττα.

Για να μην δημιουργηθεί η εικόνα πως η πρώτη θέση «δεν παίζεται», πολλοί θεώρησαν καλύτερο οι πρώτες επόμενες εκλογές να γίνουν στη λογική των σκληρών διλημμάτων για το ποιος θα έχει τα ηνία της χώρας την επόμενη μέρα μετά τα Μνημόνια. Έτσι, στήριζαν το ενδεχόμενο να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τις 26 Μαΐου 2019.

Η έκπληξη του Τσίπρα

Όμως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός εξέπληξε τους πάντες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Και άνοιξε τα χαρτιά του, αποκαλύπτοντας μια στρατηγική υψηλού ρίσκου: πρότεινε διπλές κάλπες (βουλευτικές και δημοτικές) στις 13 Οκτωβρίου 2019. Στη συζήτηση που ακολούθησε, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σημειώσει κακό σκορ. Αντίθετα, εκτίμησε, ότι η ΝΔ κινδυνεύει, λόγω χαλαρής ψήφου και κόπωσης, να έχει σημαντικές απώλειες και ίσως καταγράψει το χειρότερο αποτέλεσμά της σε ευρωεκλογές.

Η προοπτική αυτή ενισχύεται και από κάτι ακόμα: την ισχυρή πιθανότητα να υπάρξουν στα… δεξιά της ΝΔ δυο ή περισσότερα ψηφοδέλτια. Αυτό είναι πιο εύκολο στις ευρωεκλογές απ’ ό,τι στις βουλευτικές, όπου απαιτείται πανελλαδική συμμετοχή.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές για τη ΝΔ, που θα υπολείπεται από τη δημοσκοπική εικόνα και θα αποδυναμώνει τα σενάρια αυτοδυναμίας, θα προκαλέσει απογοήτευση και αποσυσπείρωση στη βάση της.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο Κώστας Σημίτης είχε χάσει τις ευρωεκλογές του 1999 αλλά κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2000.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να χρησιμοποίησε για να τονίσει τα επιχειρήματά του υπέρ των εκλογών στις 13 Οκτωβρίου του 2019 και το Κίνημα Αλλαγής και την πίεση που θα ασκηθεί στο νεοσύστατο κόμμα και τους ψηφοφόρους του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εκτίμησε πως δεν έχει το μηχανισμό που να μπορεί να ανταπεξέλθει σε δυο ταυτόχρονες εκλογικές αναμετρήσεις.

Εξάντληση τετραετίας και… ανασχηματισμός

Πολλά στελέχη συμφωνούν ότι στόχος πρέπει να είναι η εξάντληση της τετραετίας. Πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να μπει με ατζέντα νίκης στις εκλογές και όχι να προσφύγει σε αυτές για να αποφύγει την κατάρρευση.

Στελέχη είχαν εισηγηθεί, επίσης, στον Αλέξη Τσίπρα να κάνει ανασχηματισμό αποτελεσματικότητας το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τη Real News ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν ότι η εξάντληση της τετραετίας θα λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνηση είναι, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Πηγή: Εφημερίδα Real News

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer