Στην πολιτική μετράει το αποτέλεσμα -Ευρωπαϊκή «αύρα» πνέει στο νέο Αργοστόλι!
22/02/2019 | 13:14

Του Νίκου Παπαδάτου*

Διάβασα κάπου –δεν θυμάμαι που – ότι κάποιοι «κύκλοι»  προκειμένου να «μειώσουν» το έργο της τωρινής υπό τον δήμαρχο  Αλέξανδρου Παρίση  Δημοτικής  Αρχής, ισχυρίζονται πως τα έργα που υλοποιούνται τα τελευταίο καιρό στο Αργοστόλι τα είχαν σχεδιάσει (είχαν δηλαδή φτιάξει τις σχετικές μελέτες) οι προηγούμενοι δήμαρχοι Φόρτες και Τσιλιμιδός και απλά η Δημοτική Αρχή τα υλοποιεί!

Ξεχνάνε όμως, ή αγνοούν οι «κύκλοι» αυτοί ότι  το μείζον στην πολιτική είναι ακριβώς αυτό: η υλοποίηση του σχεδιασμού! Δηλαδή, οι μελέτες να γίνονται έργα! Αυτό κάνει τη «διαφορά»!

Ο όποιος στρατηγικός πολιτικός σχεδιασμός παραμένει  δευτερευούσης και τριτευούσης σημασίας, αν δεν συντρέξουν και οι προϋποθέσεις υλοποίησής του!

Τι να το κάνω εγώ, αν έχω ένα συρτάρι γεμάτο «μελέτες»,  και  αυτές συνεχίζουν να παραμένουν στο συρτάρι επ’ αόριστον;

Χαρακτηριστική είναι –εν  προκειμένω – και η ρήση  του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Στην πολιτική μετράει πρωτίστως το αποτέλεσμα»!

Δηλαδή, το παραγόμενο έργο!

Και για όσους δεν φοράνε κομματικές ή άλλου είδους παρωπίδες, βλέπουν, διαπιστώνουν,  ότι  η τωρινή Δημοτική Αρχή  έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να υλοποιεί σημαντικά έργα υποδομής στο Αργοστόλι, που αλλάζουν άρδην την όψη της πρωτεύουσάς μας και της προσδίδουν ευρωπαϊκή αύρα! Εχουμε και λέμε: αναβάθμιση Κεντρικής Πλατείας (αν και χρειάζεται ένα σύγχρονο σιντριβάνι), αναβάθμιση  κεντρικής οδού  Π. Βαλλιάνου, αναβάθμιση παραλίας  Κυανής Ακτής,  αναβάθμιση παραλίας Αργοστολίου, αναβάθμιση Γέφυρας Δεβοσέτ,  εργοστάσιο αφαλάτωσης για καθαρό και υγιεινό πόσιμο νερό, αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης  με σωλήνες τελευταίας τεχνολογίας (θέμα υγείας κι αυτό) κ.ο.κ.

Και προπάντων, είναι χειροπιαστή πραγματικότητα  το έργο  TOP που είναι αναμφίβολα το υπερσύγχρονο Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου, που κάποια στιγμή θα λειτουργήσει κι αυτό!  Και για το οποίο ήδη έχω γράψει σχετικό ξεχωριστό άρθρο.

Βέβαια, για να τα λέμε όλα, αυτό που επίσης χρειάζεται το Αργοστόλι είναι να ασφαλτοστρωθούν τουλάχιστον οι κεντρικοί δρόμοι π.χ. οδός προς Λάσση, Λ. Βεργωτή, οδός Ι. Μομφεράτου  κ.ο.κ. Αλλά ας ελπίσουμε ότι το έργο αυτό θα είναι έργο πρώτης προτεραιότητας για την επόμενη τετραετία.

Επίσης μια παρατήρηση: το έργο της παραλιακής ζώνης του Αργοστολίου από το Μαϊστράτο: πρέπει να πάει ΌΧΙ μέχρι την αποβάθρα του φέρι-μποτ Αργοστολίου-Ληξουρίου, όπως γράφει το eKefalonia,  αλλά μέχρι το Λιμεναρχείο, ώστε να «δέσει» με την οδό 21ης Μαϊου. Ετσι είναι το σωστό.

Συμπέρασμα:  Οι πολιτικοί (βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες, περιφερειάρχες κ.λπ.)  έρχονται και παρέρχονται.  Αυτό που έχει σημασία είναι τι έργο αφήνουν πίσω τους!  Δηλαδή, στο τόπο τους! Αυτό είναι που τελικά «μετράει» στην υστεροφημία τους!

Και επίσης: είναι μεγίστη ικανοποίηση για έναν πολιτικό –ειδικά της ελληνικής επαρχίας- να λέει: «Αυτό το  έργο, το έφτιαξα εγώ!»…

Αυτά, εν τάχει!

ΥΓ: Οσα κατά καιρούς γράφω σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με τοπικά «παιχνίδια εξουσίας». Απλά, εγώ  έτσι βλέπω τα πράγματα και έτσι τα καταγράφω. Αλλωστε, όπως λέει και ο Πλάτων «Ανθρωπος  -τουτέστιν πολίτης-  είναι αυτός που μπορεί να κρίνει αυτά που βλέπει»!  Τώρα, αν η κρίση μου επί των συμβαινόντων «δικαία εστί», αξιολογείστε την αναλόγως,  εσείς που κάνετε τον κόπο να με διαβάζετε!

*O Νίκος Παπαδάτος είναι συνταξιούχος τραπεζικός – οικονομολόγος