Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των εν Πάτραις Κεφαλλήνων «Ο Άγιος Γεράσιμος» προσκαλεί το κοινό στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του φιλολόγου, διδάκτορα Ιστορίας Πέτρου Πετράτου με τίτλο «Ο Ριζοσπαστισμός στην Κεφαλονιά της Βρετανικής Προστασίας. Οι πολιτικές λέσχες του νησιού».
Το βιβλίο στην εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 12 Μαΐου 2018, στις 19.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου των Κεφαλλήνων στην οδό Αράτου 39, πάνω από την Κορίνθου στην Πάτρα, θα παρουσιάσουν ο Δρ. Ιστορίας και υπεύθυνος των εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη Δημήτρης Αρβανιτάκης, ο τ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δημήτρης Βεργίδης και ο ίδιος ο συγγραφέας Πέτρος Πετράτος. Θα προλογίσει η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τζόγια Καππάτου.
Ο κ. Πέτρος Πετράτος είναι φιλόλογος, Δρ Ιστορίας. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε θέματα της Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, ενώ παράλληλα αναδεικνύει πτυχές της Κεφαλονίτικης ιστορίας. Συμμετέχει σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύει μελέτες του σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ έχει επιμεληθεί και προλογίσει βιβλία ιστορικού περιεχομένου.
Δυο λόγια για το βιβλίο
Έχοντας ως δεδομένο ότι στα Επτάνησα κατά την περίοδο της Βρετανικής Προστασίας (1815-1864) έλαβε χώρα ένας μεγαλειώδης ενωτικός αγώνας, αναπόφευκτα ο καθένας αναρωτιέται ποια ήταν εκείνα τα κέντρα που κατεύθυναν τον αγώνα. Οι μελέτες και οι μονογραφίες, που βιογραφούν πρόσωπα και ιστορούν γεγονότα εκείνης της περιόδου στην Κεφαλονιά, κάνουν αναφορές στη λειτουργία και τις δραστηριότητες πολιτικών λεσχών – αναφορές βέβαια που αποσπασματικά μας δίνουν πληροφορίες για τη δράση εκείνων των συσσωματώσεων.
Πληροφορίες, αλλά και πάλι αποσπασματικές, μας δίνουν οι εφημερίδες της εποχής και τα γραπτά κείμενα των πρωταγωνιστών εκείνων των γεγονότων. Αναφορές, και μάλιστα χρήσιμες, σε τέτοιες μορφές ανάπτυξης και δράσης συναντάμε και στο αρχειακό υλικό της εποχής.
Έμενε, όμως, να ερευνηθεί και να μελετηθεί συστηματικότερα και πληρέστερα η ίδρυση, η λειτουργία και η δράση των πολιτικών λεσχών, ακριβώς για να εξηγηθεί η δυναμική του ενωτικού κινήματος και να κατανοηθεί στις πραγματικές του διαστάσεις ο ο ριζοσπαστικός αγώνας. Έρχεται, λοιπόν, το βιβλίο αυτό και μέσα από την έρευνα και τη μελέτη των γραπτών πηγών και με τη συνδρομή της πρόσφατης βιβλιογραφίας δίνει την πληρέστερη δυνατή εικόνα της λειτουργίας, της δράσης και των επιτευγμάτων των πολιτικών λεσχών κατά την εποχή της Βρετανικής Προστασίας της Κεφαλονιά.