Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Στην Αττική τα 87 από τα 233 νέα κρούσματα κορονοιού – Στα ύψη η Ημαθία -Η γεωγραφική κατανομή
Κοινωνία
02/09/2020 | 20:22

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 233 νέα κρούσματα σήμερα. Στο «κόκκινο» η Αττική, μεταξύ άλλων Π.Ε.. Αναλυτικά η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα.

233 νέες μολύνσεις γνωστοποίησε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης (2/9) στην ανακοίνωσή του για τα νέα κρούσματα σήμερα, ενώ στο «κόκκινο» παραμένουν η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Ημαθία μεταξύ των περιοχών που «χτύπησε» ο κορονοϊός.

Σημειώνεται πως το νέο σύνολο των περιστατικών στη χώρα είναι 10.757, ενώ οι δισωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ παραμένουν 38, αριθμός αυξημένος σε σχέση με τα μεγέθη των αμέσως προηγούμενων εβδομάδων. Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε δύο νέους θανάτους λόγω της Covid-19, με το σύνολο των νεκρών να ανεβαίνει στους 273.

Πού εντοπίζονται

Ως προς τη γεωγραφία των 233 νέων κρουσμάτων που δηλώθηκαν στον αρμόδιο οργανισμό, έγινε γνωστό πως από τα 207 εγχώρια κρούσματα, τα 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Αττική και η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνουν τις υψηλότερες θέσεις στη λίστα των Π.Ε. με τους περισσότερους νέους φορείς του ιού, με την πρώτη να καταγράφει 87 και τη δεύτερη 17, ενώ ανησυχητικός αριθμός μολύνσεων σημειώθηκε και στην Ημαθία (15) η οποία καθημερινά εμφανίζεται στον χάρτη των προσβεβλημένων περιοχών.

Αναλυτικότερα:

20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

87 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 12 κρούσματα συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 16 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

17 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

15 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 9 συνδέονται με συρροή

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 1 αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 7 προέκυψαν από προληπτικό έλεγχο

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 στο ΚΥΤ Λέσβου και 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με συρροή

6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

5 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Η ανακοίνωση

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 233 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10757, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

2141 (19.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4779 (44.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 154 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 273 θανάτους συνολικά στη χώρα. 99 (36.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Στα 10.000 υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα

Σημειώνεται πως κατά την ενημέρωση της Τρίτης (1/9) για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως στη χώρα υπήρχουν 3.386 ενεργά κρούσματα πριν λίγες ημέρες.

Ωστόσο, μιλώντας σήμερα στον Τ/Σ Mega, ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εκτίμησε πως «πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων επί 50, τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται στις 10.000. Δεν είναι μακριά από αυτά που ξέρουμε. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως η πολιτεία γνωρίζει 3.000 ενεργά κρούσματα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης, υπογραμμίζοντας πως οι δύο αριθμοί δεν είναι αρκετά μακριά.

Τους λόγους που δείχνουν ότι ο κοροναϊός είναι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει, ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Πρώτον ξέρουμε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί, ή παρά πολύ ελαφρά νοσούντες, κι αυτό είναι πρόβλημα. Δεύτερον έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και τρίτον συρροές, αυτός ο συνδυασμός δείχνει ότι έχουμε πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μη φουντώσει» προειδοποίησε ο καθηγητής μέσω του ΣΚΑΪ.

Το πρώτο «στοίχημα» για τον περιορισμό της πανδημίας, επισήμανε, είναι η μεταφορά κρουσμάτων από νέους στους μεγαλύτερους, ελπίζω να μην τη δούμε. Το δεύτερο «στοίχημα» είναι τα δευτερογενή κρούσματα. «Είναι μεγάλη διάφορα σε οίκο ευγηρίας τα δύο κρούσματα και τα 20 κρούσματα. Τα 20 δείχνουν ότι είχαμε κενό ασφαλείας στα μέτρα. Είναι σημαντικό να δούμε ποσά δευτερογενή κρούσματα έχουμε σε κάθε συρροή». «Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε συνδυασμό με συρροές σε διάφορους χώρους δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται παντού σε όλη την Ελλάδα, αρά είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει», σημείωσε.

Όπως τόνισε ο κ. Βατόπουλος, «ο ιός δεν μπορεί να εξαφανιστεί ξαφνικά, το στοίχημα είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, λιγότερο σοβαρά και να μην έχουμε μεγάλες συρροές». «Δεν υπάρχει απάντηση στο ποτέ θα ξεμπερδέψουμε με τον κοροναϊό. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καλά καλά η φάση 3 των εμβολίων», πρόσθεσε.

Μπλόκαραν τα τεστ για κορονοϊό

Στο μεταξύ, επιστολή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) προς τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) που είδε το φως της δημοσιότητας το απόγευμα της Τετάρτης αναφέρει ότι οι δομές του ΕΣΥ δεν πρέπει να στέλνουν άλλα δείγματα για ανάλυση κορονοϊού, καθώς υπήρξε «αλόγιστη χρήση» και υπέρβαση του ορίου προμήθειας αντιδραστηρίων για την εν λόγω εξέταση!

Στην επιστολή αναφέρεται ότι το Κέντρο «δεν δύναται να πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο για τις δομές των Υγειονομικών Περιφερειών, διότι λόγω αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ».

Ο γραμματέας της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) Ηλίας Σιώρας και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Μαίρη Αγρογιάννη και Γιώργος Σιδέρης επισημαίνουν το γεγονός ότι η «αλόγιστη χρήση χαρακτηρίζεται η ανάγκη για μαζικά test. Είναι ντροπή! Την ίδια στιγμή, στα περισσότερα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων test!».

Σε συνέχεια των παραπάνω, έγινε γνωστό πως αρκετά τεστ παραμένουν στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά, εκκρεμεί η απάντηση 160 δειγμάτων στον «Ευαγγελισμό» 160 δειγμάτων, στο δε «Σωτηρία» 100 δειγμάτων. Είναι δείγματα που λήφθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο.

Απάντηση για το θέμα εξέδωσε ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης σημειώνοντας:

«Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8/9.

Κατά συνέπεια, και προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου.

Σημειώνεται ότι στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα, όπως επίσης ότι το ΕΚΕΑ ολοκληρώνει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των δειγμάτων που του αποστέλλονται εντός 24 ωρών και δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων».

Πηγή: ieidiseis

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ