Ανοιχτοί Ορίζοντες
Στέλιος Σπαθής: Προτάσεις που αγνοήθηκαν
Πολιτική
20/10/2020 | 23:37

Εδώ και έναν χρόνο, με αφορμή τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο, η παράταξη μας είχε αναπτύξει ένα πλήρες πλαίσιο προτάσεων για το περιβάλλον και την κλιματική κρίση. Αν είχαμε εισακουστεί τότε μπορεί να είχαμε αποφύγει την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ αλλά θα είχαμε προλάβει και το πρόβλημα με τις ανεμογεννήτριες.

Συγκεκριμένα είχαμε πει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2019:

 

“Χρειάζεται να χαράξουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για το ποιες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας θέλουμε, πού θέλουμε να βρίσκονται και με τι όρους (περιβαλλοντικούς, αισθητικούς κ.α.) … Τα θέματα αυτά πρέπει να συζητηθούν σε βάθος και με σοβαρότητα. Πρόκειται για προτεραιότητες και δεν είναι για να παραπέμπονται στις Καλένδες.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε την Πρόεδρο του Συμβουλίου να πάρει σχετική Πρωτοβουλία”

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο όπως είχε δημοσιευτεί από πέρσι:

 

Τη Δευτέρα 30/9 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης συζητήθηκε το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Στα πλαίσια της συζήτησης οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» δια του επικεφαλής τους έκαναν την παρακάτω τοποθέτηση:

 

Η Κλιματική Κρίση και Δήμος Σάμης

 

Το να πούμε όχι στις εξορύξεις στο Ιόνιο είναι αυτονόητο αλλά και κατά κάποιο τρόπο δωρεάν. Εννοώντας ότι δεν αρκεί να λέμε απλά όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων όταν αυτές είναι στην αυλή μας.

Σε αυτήν εδώ την αίθουσα δεν είμαστε εκπρόσωποι απλά κάποιου κινήματος, είμαστε Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι ευθύνες μας είναι πολύ μεγαλύτερες από το να επικυρώνουμε ψηφίσματα διαμαρτυρίας.

Πρέπει να αναλάβουμε σαν Δήμος το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταρτίσουμε ένα σχέδιο ενεργειακής εξοικονόμησης και σταδιακής απεξάρτησης του δήμου και της περιοχής μας από τα ορυκτά καύσιμα.

  • Ένα από τα πρώτα βήματα είναι η αντικατάσταση του δικτύου δημοτικού ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες τύπου LED. Πρόκειται για μια επένδυση που θα κάνει σίγουρη απόσβεση σε μικρό χρονικό διάστημα με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον.
  • Θα πρέπει να πάρουμε μέτρα που θα ενθαρρύνουν και θα διευκολύνουν την χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και του ποδηλάτου.
  • Θα πρέπει να προωθήσουμε την ηλεκτροκίνηση
  • Χρειάζεται να χαράξουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για το ποιες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας θέλουμε, πού θέλουμε να βρίσκονται και με τι όρους (περιβαλλοντικούς, αισθητικούς κ.α.).

Για παράδειγμα να διερευνήσουμε αν μπορούμε να ανακαινίσουμε τον παλιό νερόμυλο στον Καραβόμυλο ώστε να μετατραπεί σε μικρό-υδροηλεκτρική γεννήτρια.

  • Ίδρυση «Ενεργειακής Κοινότητας» Κοινωφελούς Χαρακτήρα με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού δυναμικού του δήμου και της περιοχής μας.

Τολμηρά βήματα πρέπει θα πρέπει να γίνουν και σε σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων.

Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό των απορριμμάτων μας καταλήγει να θάβεται, αυτό πρέπει να αλλάξει. Τα ποσοστά απορριμμάτων που εκτρέπονται από τους ΧΥΤΑ προς την ανακύκλωση – αξιοποίηση θα πρέπει να αυξηθούν θεαματικά τα επόμενα χρόνια. Διαφορετικά κινδυνεύουμε εκτός από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος να μας επιβληθούν και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα. Στην κατεύθυνση αυτή εκτιμούμε ότι πρέπει να γίνουν τα παρακάτω:

  • Πρώτο βήμα είναι να ορίσει ΑΜΕΣΑ ο δήμος «Πράσινο Σημείο» όπου θα μπορεί ο κάθε δημότης να αφήνει σε ξεχωριστές κατηγορίες τα διάφορα απορρίμματα αλλά και τα κλαδέματα του.
  • Σχετικά εύκολα μπορούμε να εκπονήσουμε ένα σχέδιο σε συνεργασία με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια της περιοχής μας ώστε τα υπολείμματα τροφών να συλλέγονται και να οδηγούνται σε διαδικασία κομποστοποίησης.

Αν το εγχείρημα αυτό πετύχει θα καταφέρουμε να εκτρέψουμε από την υγειονομική ταφή πάρα πολλούς τόνους υλικού, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρήματα για τον δήμο.

  • Θα πρέπει όμως να λειτουργήσουμε και σε μια κατεύθυνση πρόληψης, έτσι ώστε να μειώσουμε τα απορρίμματα που παράγονται εξαρχής. Είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο θα πρέπει να φροντίσουμε κάθε σπίτι στον Δήμο Σάμης να έχει πόσιμο νερό στη βρύση του. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε κατά εκατοντάδες χιλιάδες τα πλαστικά μπουκάλια που καταλήγουν στους κάδους.

Θεωρούμε ότι τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί το ήδη οξυμένο πρόβλημα της περιβαλλοντικής κρίσης αλλά θα είναι μια καλή αρχή. Τα θέματα αυτά πρέπει να συζητηθούν σε βάθος και με σοβαρότητα. Πρόκειται για προτεραιότητες και δεν είναι για να παραπέμπονται στις Καλένδες.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε την Πρόεδρο του Συμβουλίου να πάρει σχετική Πρωτοβουλία.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ