Από τις 6 Αυγούστου 2017, η Κατερίνα Στεφανίδη έγινε η τρίτη αθλήτρια μετά τις Ντραγκίλα και Ισινμπάγεβα, που είχε στην κατοχή της ταυτόχρονα Ολυμπιακό και παγκόσμιο τίτλο.
Περισσότερο και από τον Μπολτ, οι κάμερες όλων των δικτύων του κόσμου, τα κρατικά και τα μεγαλύτερα αθλητικά κανάλια περίμεναν με ανοιχτά κυκλώματα την Κατερίνα Στεφανίδη και τις δηλώσεις της μετά τον μεγάλο της θρίαμβο στη μικτή ζώνη, ενώ ο γύρος του θριάμβου διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα προκειμένου να χαιρετήσει τους Έλληνες που είχαν φτάσει για να την υποστηρίξουν και τους θαυμαστές της σε όλο τον κόσμο.
Σταρ του παγκόσμιου αθλητισμού, αθλήτρια υπόδειγμα του fair play για την IAAF, επιστήμονας, η Στεφανίδη βρίσκεται ανάμεσα στους λίγους αθλητές παγκοσμίως που προάγουν την ιδέα του αθλητισμού και του στίβου. Δεν είναι τυχαίο ότι είχε επιλεγεί στα μάτριξ του Λονδίνου προκειμένου να μιλά για το άλμα επί κοντώ.
Αήττητη από τις 5 Φεβρουαρίου του 2017, η Στεφανίδη με το Το 4,91 μ. έκανε την δεύτερη καλύτερη επίδοση σε τελικό παγκοσμίου Πρωταθλήματος, αφού το ρεκόρ αγώνων είναι 5,01 μ. και ανήκει στην Ισινμπάγεβα, ενώ με την ίδια επίδοση (4,91 μ.) επικράτησε το 2015 η Γιάρισλει Σίλβα.
Βάζοντας ως επόμενο στόχο την κατάκτηση ενός χρυσού στον κλειστό στίβο μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ και είπε ανάμεσα σε άλλα:
“Ευχαριστώ, σαφώς ήμαστε χαρούμενοι για το χρυσό μετάλλιο αλλά πιο σημαντικό για εμάς ήταν ότι έκανα πανελλήνιο ρεκόρ, καλύτερη επίδοση φέτος, κάτι που δείχνει ότι κάνουμε σωστά τα πράγματα ώστε να είμαι στην καλύτερη κατάσταση. Επίσης είχα και δυο καλά άλματα στο 5,02μ και ήταν μεγάλο βήμα για μένα ότι πέρασα το 4,91μ ενώ αγωνιζόμουν μόνη μου”.
“Περίμενα αρκετή ώρα να ξεκινήσω, από το 4.65μ, περίμενα ότι θα πάρει λιγότερη ώρα. Αλλά μετά για μένα το πιο δύσκολο ήταν από τα 4.65μ έως το 4.75 και το να κρατηθώ ζεστή. Εκεί στα 4,75μ ήταν το πιο δύσκολο άλμα. Μετά ήμουν λίγο τυχερή στο 4,82μ αλλά πήδηξα παραπάνω για να μην έχουν να λένε”.
” Δεν το καταλαβαίνω τι έχω καταφέρει και νομίζω γιατί πιθανότατα είμαι εδώ ακόμα αγωνίζομαι, έχω άγχος. Όταν τελειώσω τη καριέρα μου ίσως καταλάβω. Προσπαθώ να μην αγχώνω τον εαυτό μου γιατί κάνω προπονήσεις συνέχεια, βάζω στόχος ώστε να είμαι καλά στους αγώνες”.
“Μετά το Άμστερνταμ έχω δεχτεί μεγάλη αγάπη από τους Έλληνες. Δίνουμε και λίγη δημοσιότητα παραπάνω στον στίβο που είναι ανάγκη σε τέτοιες εποχές. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους που κάθισαν και με είδαν και για την αγάπη που μου δείχνουν”.
Ένας μεγάλος τελικός
Η Ελληνίδα αθλήτρια ξεκίνησε στον τελικό τελευταία τις προσπάθειες της από τα 4.65μ. και ακολούθησαν με την πρώτη προσπάθεια επιτυχημένα άλματα στα 4.75μ. και 4.82μ. Ξεπερνώντας τα 4.75μ., σε μία επανάληψη του τελικού των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, βρέθηκε να αγωνίζεται με μοναδική αντίπαλο την Αμερικανίδα Σάντι Μόρις, η οποία απέτυχε να ξεπεράσει τον πήχη στα 4.82μ.
Η Στεφανίδη τα ξεπέρασε με την πρώτη προσπάθεια για τρίτη φορά τον πήχη, με την αθλήτρια που έχει ατομικό ρεκόρ τα 5μ., να προσπαθεί να εξαντλήσει τις πιθανότητες της για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου αφήνοντας τα 4.82μ. και δοκιμάζοντας στα 4.89μ., όπου είχε δύο άκυρες προσπάθειες και ολοκλήρωσε τον αγώνα της. Αντιθέτως, η Ελληνίδα χωρίς άγχος ποια, άφησε τα 4.89μ. όπου είχε μία άκυρη και ξεπέρασε με την πρώτη τα 4,91μ. καταρρίπτοντας το πανελλήνιο ρεκόρ. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 4,90 μ. και το κατείχε η ίδια από τις 20 Φεβρουαρίου του 2016, ενώ μέχρι σήμερα η καλύτερη επίδοση της στον ανοιχτό ήταν 4,86 μέτρα.
Το χάλκινο μετάλλιο μοιράστηκαν οι Βενεζουελάνα Ρομπέιλις Πεϊνάδο με 4.65μ. και η Γιαρισλέι Σίλβα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον μετρά επτά μετάλλια στις μεγάλες διοργανώσεις εκ των οποίων τα τέσσερα χρυσά, ξεπερνώντας μάλιστα για 14η φέτος φορά 4.60μ. και παραμένοντας αήττητη από τις 5 Φεβρουαρίου.
Οι σημαντικότερες διακρίσεις της Στεφανίδη
2017 1η 4,91 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Λονδίνο
2016 1η 4,85 μ. Ολυμπιακοί Αγώνες, Ρίο
2017 1η 4,85 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Βελιγράδι
2016 1η 4,81 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ, Αμστερνταμ
2016 3η 4,80 μ.Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Πόρτλαντ
2015 2η 4,75 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Πράγα
Πηγή: thetoc