Σπύρος Μουρελάτος: Η Δευτέρα της… κρίσης και το Υπουργικό της… γνωριμίας
Πολιτική
29/08/2021 | 11:28

Ιδιαίτερη σε κάθε περίπτωση αναμένεται η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη, καθώς αρκετοί εκ των συμμετεχόντων Υπουργών θα έρχονται για πρώτη φορά ενώπιος ενωπίω με το χαρτοφυλάκιο τους.

Και αυτό γιατί  σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Afteroffice.gr η ανακοίνωση του ανασχηματισμού «κλείδωσε» για το απόγευμα της Δευτέρας, εκτός βεβαίως συγκλονιστικού απροόπτου. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη εξέλιξη έχουν ήδη ενημερωθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ως γνωστόν βρίσκεται στις ΗΠΑ για προσωπικούς λόγους, οι πλέον στενοί του συνεργάτες, προκειμένου να «τρέξουν» τα διαδικαστικά.

Η άφιξη του πρωθυπουργού στο γραφείο του το πρωί της Δευτέρας θα σηματοδοτήσει την έναρξη του τελικού γύρου των  τηλεφωνημάτων με τους άμεσα ενδιαφερόμενους – αρκετές συνεννοήσεις έχουν ήδη γίνει και τις προηγούμενες ημέρες – προκειμένου να ολοκληρωθεί το παζλ του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Αναδόμηση τριπλής πρόκλησης: Ταμείο Ανάκαμψης και εκλογές

Εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης τραβά…το χαρτί ενός, όπως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, ευρέος όσο και δομικού ανασχηματισμού επιδιώκοντας να κάνει το…τρία στα τρία: να ανταποκριθεί στην απαιτητική πρόκληση της ταχείας προώθησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», να τιθασεύσει την πανδημία του κορονοϊού και να οδηγήσει το κόμμα σε μία δεύτερη συναπτή εκλογική επιτυχία στην προσεχή αναμέτρηση.

Εξ ου και ο επί θύραις ανασχηματισμός θέτει τρόπον τινά και το κόμμα σε εκλογική εγρήγορση, καθώς το σχήμα, που θα προκύψει θα οδηγήσει εκτός σημειακών αλλαγών τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές. Ως εκ τούτου, θεωρείται ειλημμένη η απόφαση της κατά μείζονα λόγο αξιοποίησης μελών της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδος κυρίως σε θέσεις Υφυπουργών, είτε αυτά διακρίθηκαν σε προηγούμενα κοινοβουλευτικά ορόσημα, είτε στη λογική μιας πιο ισοβαρούς εκπροσώπησης στην κυβέρνηση μεγάλων Νομών, που μέχρι πρότινος απουσιάζουν από την ανθρωπογεωγραφία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Υπό κρίση αρκετοί Υπουργοί – Νέα δομικά χαρακτηριστικά στο κυβερνητικό σχήμα

Μπορεί να ειπωθεί με σχετική βεβαιότητα πως ο επικείμενος ανασχηματισμός δεν θα μοιάζει με τους προηγούμενους της περιόδου Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτό γιατί μολονότι ο πρωθυπουργός δεν είναι θιασώτης των κατακλυσμιαίων αλλαγών, η αίσθηση πως πρέπει να δοθεί μία νέα ώθηση, να επέλθει το πολυπόθητο restart  – το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα διήλθε με σχετική επιτυχία από τις Συμπληγάδες του κορονοϊού και των Ελληνοτουρκικών – ωθεί τον πρωθυπουργό να εμπλέξει στις μετακινήσεις, αποχωρήσεις και εισόδους σχεδόν τους μισούς Υπουργούς.

Όπως εγράφη και τις προηγούμενες ημέρες στο Afteroffice.gr θεωρείται πολύ πιθανό να δούμε αλλαγές σκυτάλης στο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Υγείας, το Παιδείας, το Ναυτιλίας, το Δικαιοσύνης, το Τουρισμού, το Μετανάστευσης,  το Πολιτισμού, το Αγροτικής Ανάπτυξης. Αλλαγές θα έχουμε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και στο Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο, σε αυτό το Υπουργείο η παρέμβαση έλκει από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και εντάσσεται στη λογική της απόδοσης των ευθυνών για τους χειρισμούς, που προκρίθηκαν. Υπό μετακίνηση φέρονται σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι Άδωνις Γεωργιάδης, Βασίλης Κικίλιας, Νίκη Κεραμέως, Γιάννης Πλακιωτάκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Σπήλιος Λιβανός και Κώστας Τσιάρας.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο του επερχόμενου ανασχηματισμού θα είναι και οι δομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις. Εξάλλου, τις είχε  υπονοήσει ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου μετά τις πυρκαγιές σε Εύβοια και Αττική. Υπ’ αυτό το πρίσμα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η σύσταση ενός νέου Υπουργείου που θα ενσωματώνει την Πολιτική Προστασία και εν γένει δράσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Πιθανή αλλαγή φρουράς στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν αποκλείεται, επίσης, να συμπέσει με μεταφορά προς αυτό σημαντικών αρμοδιοτήτων. Μένει, επίσης, να αποσαφηνιστεί κατά πόσον θα προχωρήσει η σκέψη περί ενός αυτοτελούς Υπουργείου Περιβάλλοντος, ή κατά πόσον θα προικοδοτηθεί με έξτρα αρμοδιότητες το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πηγή:afteroffice.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer