Σπαράγγια στον φούρνο με beurre blanc
Μαγειρική
11/06/2021 | 14:38
Συστατικά
Για τα σπαράγγια
- 250 γρ. σπαράγγια
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- 3 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη
Για τη beurre blanc
- 40 γρ. κρασί λευκό
- 40 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
- 2 κ.σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 50 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- 240 γρ. βούτυρο, καλά παγωμένο, κομμένο σε κύβους 1 εκ.
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα σπαράγγια
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Ξεφλουδίζουμε τη βάση των σπαραγγιών με τη βοήθεια ενός πίλερ, μέχρι λίγο πριν από το σημείο όπου ξεκινούν τα άνθη τους.
- Πλένουμε τα σπαράγγια και κόβουμε τη σκληρή βάση τους με το χέρι.
- Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με το ελαιόλαδο, το αλάτι, την παρμεζάνα, και τα ψήνουμε για 15 λεπτά.
Για τη beurre blanc
- Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το κρασί, το ξίδι, το κρεμμύδι, το θυμάρι, το φύλλο δάφνης και βράζουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μείνουν 2-3 κ.σ. από το μείγμα.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι και τα βράζουμε για 1 λεπτό ακόμα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και ρίχνουμε το βούτυρο ανά 2-3 κυβάκια, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Συνεχίζουμε να προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, με λίγα κυβάκια τη φορά, προσέχοντας να μην έχουν λιώσει εντελώς τα προηγούμενα όταν βάζουμε τα επόμενα.
- Δεν θέλουμε να πάρει μεγάλη θερμοκρασία το μείγμα, γιατί θα κόψει η σάλτσα. Έτσι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ώστε να κρατιέται λίγο δροσερό.
- Η σάλτσα θα πρέπει να έχει την υφή μιας Ηollandaise.
- Αφαιρούμε το μείγμα από τη φωτιά, ελέγχουμε τα καρυκεύματα, και περνάμε τη σάλτσα από μια σήτα, ώστε να μη μείνουν μέσα τυχόν κομματάκια από το κρεμμύδι.
- Περιχύνουμε τα σπαράγγια με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
12:57
12:26