Σπαράγγια στον φούρνο με beurre blanc
11/06/2021 | 14:38

Συστατικά

Για τα σπαράγγια

  • 250 γρ. σπαράγγια
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 3 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη

Για τη beurre blanc

  • 40 γρ. κρασί λευκό
  • 40 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • 2 κ.σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 240 γρ. βούτυρο, καλά παγωμένο, κομμένο σε κύβους 1 εκ.

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα σπαράγγια

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Ξεφλουδίζουμε τη βάση των σπαραγγιών με τη βοήθεια ενός πίλερ, μέχρι λίγο πριν από το σημείο όπου ξεκινούν τα άνθη τους.
  • Πλένουμε τα σπαράγγια και κόβουμε τη σκληρή βάση τους με το χέρι.
  • Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με το ελαιόλαδο, το αλάτι, την παρμεζάνα, και τα ψήνουμε για 15 λεπτά.

Για τη beurre blanc

  • Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το κρασί, το ξίδι, το κρεμμύδι, το θυμάρι, το φύλλο δάφνης και βράζουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μείνουν 2-3 κ.σ. από το μείγμα.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι και τα βράζουμε για 1 λεπτό ακόμα.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και ρίχνουμε το βούτυρο ανά 2-3 κυβάκια, ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Συνεχίζουμε να προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, με λίγα κυβάκια τη φορά, προσέχοντας να μην έχουν λιώσει εντελώς τα προηγούμενα όταν βάζουμε τα επόμενα.
  • Δεν θέλουμε να πάρει μεγάλη θερμοκρασία το μείγμα, γιατί θα κόψει η σάλτσα. Έτσι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ώστε να κρατιέται λίγο δροσερό.
  • Η σάλτσα θα πρέπει να έχει την υφή μιας Ηollandaise.
  • Αφαιρούμε το μείγμα από τη φωτιά, ελέγχουμε τα καρυκεύματα, και περνάμε τη σάλτσα από μια σήτα, ώστε να μη μείνουν μέσα τυχόν κομματάκια από το κρεμμύδι.
  • Περιχύνουμε τα σπαράγγια με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com