Σωτήρης Κουρής: Δειλινάτα -Τουριστική ανάπτυξη;
Αυτοδιοίκηση
04/04/2023 | 22:40

Η πολύ καλή σκέψη και κατεύθυνση του Προέδρου και του Κοινοτικού Συμβουλίου Δειλινάτων να οργανώσει μία συζήτηση για την αξιοποίηση και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με βρήκε δυστυχώς εκτός Κεφαλονιάς και έτσι δεν μπόρεσα να παραβρεθώ.
Έτσι δεν είχα και την ευκαιρία να ακούσω τις απόψεις των εξαίρετων ομιλητών και να έχω την δυνατότητα παρέμβασης .
Γι αυτό θέλω να εκφράσω τις απόψεις μου για την ανάπτυξη των Δειλινάτων και της ευρύτερης περιοχής .
Σαν πρώτη γενικη Αρχή πρέπει να έχουμε ότι ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΜΕ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ για την πόλη. ( Αργοστόλι )
Σαν Δεύτερη γενική Αρχή πρέπει να στηρίξουμε τις υπάρχουσες δομές κάθε χωριού και ιδιαίτερα να δούμε την αξιοπρεπή διαβίωση των ντόπιων κατοίκων .
Τα Δειλινάτα ( το μεγάλο χωριό) με κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την κτηνοτροφία , την ορεινή γεωργια και που οι νέοι στρέφονται προς τον δευτερογενή τομέα ( ξυλουργοί , ηλεκτρολόγοι , υδραυλικοί , τυροκόμοι , έμποροι κλπ) , θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα και ένα στρατηγικό σχεδιασμό που θα μπορέσει αυτό το χωριό να γίνει ελκυστικός τόπος για κάθε πιθανό επισκέπτη .
Η πλούσια κτητροφική , γεωργική ( ορεινή ) και η εξαιρετική πολιτιστική παράδοση του χωριού μπορούν να αποτελέσουν τα βασικά στοιχεία ανάπτυξης .
Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να γίνουν όλες αυτές οι ενέργειες ώστε οι απασχολούμενοι σε αυτούς τους τομείς να ζήσουν με αξιοπρέπεια για το επάγγελμα τους και την προσωπική τους ζωή . Πρέπει οι νέοι του χωριού να μην σκέπτονται να φύγουν από το χωριό για να ζήσουν , αλλά να επιζητούν το μέλλον τους μέσα από τις οικογενειακές ασχολίες .
Άρα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για τα Δειλινάτα που σαφώς μπορεί με τις κατάλληλες τροποποιήσεις να αναπτυχθεί σε όλη την ορεινή Κεφαλονιά ( Πυλαρος – Ομαλα – Πυργί ) .
Αυτό το Στρατηγικό Σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τις εξής ενότητες .

Α. ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Ασφαλείς οδικές προσβάσεις με διαπλατύνσεις , σημάνσεις , ασφαλτοστρώσεις .
Δίκτυο αγροτικής οδοποιίας με επισκευή και δημιουργία νέων αγροτικών δρόμων .
Εργα ανάσχεσης των υδάτων από τα ρεμματα και τις νεροσυρμές .

Β. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΥΚΛΩΝΑ «ΙΑΝΟ»

( Παραθέτω το σχέδιο που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Νοέμβριο του 2020 για την χρηματοδότηση του).
Εκτιμώ , λοιπόν ότι οι ορεινές αγροτικές περιοχές που επλήγησαν από το Μεσογειακό Κυκλώνα , όπως τα Δειλινάτα , θα πρέπει να τύχουν της ολοκληρωμένης στήριξη σας δημιουργώντας και χρηματοδοτώντας ενδεχομένως ενός ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΧΩΡΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ στον Αγροτικό τομέα με διάφορους άξονες δράσεις όπως:
α. Δημιουργία αναβαθμίδων και δενδροφύτευση για την αποφυγή της διάβρωσης του εδάφους αλλά και την αντικατάσταση της βλάστησης που καταστράφηκε, ιδιαίτερα στις περιοχές των ανεμογεννητριών .
β. Δημιουργία φραγμάτων ανάσχεσης και δεξαμενών τα οποία όχι μόνο θα ανασχέσουν την ορμητικότητα του νερού σε έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά θα εξασφαλίσουν και την άρδευση των αγροτικών επιχειρήσεων εξοικονομώντας παράλληλα ποσότητες ύδατος που σήμερα αντλούνται από τους υπόγειους υδροφορείς.
γ. Αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας που είχε ολοκληρωτικές καταστροφές για την εξασφάλιση της προσβασιμότητάς στις αγροτικές περιοχές,
δ. Εξηλεκτρισμός αγροτικών επιχειρήσεων με απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή τους για να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον της οικονομίας μας.
ε. Μεταστέγαση κτηνοτροφικών μονάδων που βρίσκονται πλησίον χειμάρρων και ρεμάτων .
στ. Απώλεια γής . Αποκατάσταση των μπαζωμένων γεωργικών εκτάσεων και των κτημάτων που παρασύρθηκαν από την ορμή των χειμάρρων .
ζ. Χρηματοδότηση για εκσυχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων τόσο σε κτίρια ( στάνες ) , με ειδικό πρότυπο σχέδιο προκάτ κατασκευής με την οικοδομική του άδεια πληρωμένη και ένταξη των μονάδων αυτών σε σχέδια βελτίωσης για προμήθεια ή αντικατάσταση αρμεκτιρίων, παγολεκανων, γεωργικών μηχανημάτων κλπ.
Οι ανωτέρω δράσεις είναι ενδεικτικές και ενδεχομένως να προταθούν και άλλες εφόσον σχεδιαστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και τεθεί άμεσα σε διαβούλευση στους φορείς της περιοχής.
Στίς δράσεις αυτές θα μπορούν να συμμετέχουν διάφοροι φορείς και επιχειρήσεις , όπως :
Οι Δήμοι για τον εξυχρονισμό και την ανανέωση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού , και την αποκατάσταση της αγροτικής Οδοποιίας .
Οι εταιρείες ανεμογεννητριών για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου τους με αναβαθμίδες και φυτεύσεις (η συμμετοχή τους θα είναι σε ένα ποσοστό 50%).
Οι κτηνοτροφικές επιχειρήσεις με την δημιουργία νέων μονάδων ή τον εξυχρονισμό των υπαρχουσών .
Οι Δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης με την συμμετοχή τους στήν δημιουργία Δεξαμενών Αρδρευσης και Ύδρευσης .
Οι Δασικές Υπηρεσίες με την δημιουργία φραγμάτων ανάσχεσης με κορμούς και προγράμματα αναδασώσεων .
Οι εθελοντικές οργανώσεις περιβάλλοντος και πυροπροστασίας με την δημιουργία προγραμμάτων ελέγχου της βόσκησης και των αναδασώσεων .
Οι Πανεπιστημιακές σχολές με την δημιουργία προγραμμάτων σιτηρεσίων των ζώων .
Και πολλές άλλες δράσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν με τίς ανάλογες προκυρηξεις με κλειστό χρονικό πλαίσιο .

Γ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έλεγχος της υπερβόσκησης , νέες φυτεύσεις καλλωπιστικών ή οπωροφόρων δένδρων ή αμπελιών .
Διατήρηση των κουφόλιθιών και των πέτρινων καλυβών .
Χωροθέτηση όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων του χωριού .

Δ. Εκπαίδευση – Πολιτισμός – Αθλητισμός

Ένας συνδυασμός με την λειτουργία τάξεων των ΔΙΕΚ με καλλιτεχνικά και δημιουργικά θέματα θα δώσει την δυνατότητα της εξειδίκευσης και πιστοποίησης πολλών δραστηριοτήτων και να δώσουν το υπόβαθρο για ανάπτυξη . ( ΔΙΕΚ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΛΩΝ – ΔΙΕΚ ΤΥΡΟΚΟΜΙΑΣ κλπ ) Ο συνδυασμός του Μπασσειου Ιδρύματος με την Ιερά Μόνη θεμάτων μπορούν να δώσουν τις βασικές υποδομες . Κάθε πανηγύρι του χωριού πρέπει να αξιοποιηθεί και να εμπλουτιστεί .
Επίσης η επέκταση του γηπέδου ποδοσφαίρου και σε αλλά ομαδικά αθλήματα (μπάσκετ, βολλευ, Τεννις ) θα δώσει επι πλέον απασχόληση στην νεολαία και θα τονίσει τον τοπικό ανταγωνισμό. Και γιατί όχι μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων με περιβάλλοντας χώρους θα δώσει άλλη διάσταση.

Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις η τουριστική ανάπτυξη που αναζητούμε θα είναι στρεβλή και δεν θα έχει την δυναμική ανάπτυξη που χρειάζεται η περιοχή, γιατί τόσο οι κάτοικοι , όσο και οι επισκέπτες θα χρησιμοποιούν την περιοχή μόνο για ύπνο και όχι για ξεκούραση και αναψυχή, εάν υποθέσουμε ότι το « ήλιος και θάλασσα» δεν θα είναι το brand name του χωριού .
Συμπερασματικά μπορούσαμε να πούμε ότι η τουριστική ανάπτυξη των Δειλινάτων και των άλλων ορεινών περιοχών της Κεφαλονιάς μας είναι εφικτή αρκεί να μπορούμε μα την διαχειριστούν με για το καλό των κατοίκων και των επισκεπτών .
Το Προγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027 , το ΕΣΠΑ 2021-2027 και η δεύτερη φάση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να δώσουν τις κατάλληλες χρηματοδοτήσεις ώστε να τα ορεινά χωριά μας και τα Δειλινάτα να αποκτήσουν το Αναπτυξιακό Ισοδύναμο των παραθαλάσσιων περιοχών της Κεφαλονιάς.

 

Σωτήρης Κουρής 3/4/2023
Περιφερειακος Συμβουλος
τ. Αντιπεριφερειαρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης (2011-2014).
τ. Αντιπεριφερειαρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΙΝ (2019-2022) .

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ