Σήμα κινδύνου για δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον αλιευτικό τομέα, αλλά και για τα ιχθυαποθέματα των ελληνικών θαλασσών, εκπέμπουν το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας
SOS από την ελληνική αλιεία
Οικολογία
08/05/2013 | 11:33

Σήμα κινδύνου για δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον αλιευτικό τομέα, αλλά και για τα ιχθυαποθέματα των ελληνικών θαλασσών, εκπέμπουν το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο για την Αλιεία Ocean2012, ενόψει της αναθεώρησης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) στην Ευρώπη, η οποία θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούνιο. Η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι κρίσιμης και ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο που δίνει δουλειά σε 40 χιλιάδες οικογένειες.

Καταστρεπτικά θα είναι τα αποτελέσματα για τον ελληνικό αλιευτικό στόλο μιας κακής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αλιεία Καταστρεπτικά θα είναι τα αποτελέσματα για τον ελληνικό αλιευτικό στόλο μιας κακής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αλιεία Ιχθυαποθέματα

Η βασική γραμμή που θέτουν οι δύο φορείς είναι, εκτός από τον τερματισμό της υπεραλίευσης, να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ζήτημα της ανάκαμψης των ιχθυαποθεμάτων έως το 2020. Μόνο εάν ληφθούν άμεσα πολιτικές και μέτρα που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη των ιδιαίτερα υποβαθμισμένων ευρωπαϊκών ιχθυαποθεμάτων μπορούμε να ελπίζουμε στο μέλλον της αλιείας στις ευρωπαϊκές θάλασσες.

Η χώρα μας διαθέτει το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ευρώπη – περίπου 16 χιλιάδες επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη. Ειδικά για τα μικρά νησιά της χώρας τα οποία δεν έχουν βιώσιμο τουρισμό και στηρίζουν την επιβίωσή τους στην αλιεία, όπως οι Φούρνοι, η Λήμνος, η Αμοργός και τα μικρονήσια των Κυκλάδων αλλά και της Δωδεκανήσου, τα αποτελέσματα μιας κακής πολιτικής θα είναι καταστρεπτικά. «Εκτιμάται», εξηγεί ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ότι «εάν η αναθεώρηση της ΚΑλΠ κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην Ελλάδα περίπου 10.000 νέες θέσεις εργασίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο 100 χιλιάδες σε ορίζοντα δεκαετίας».

Δραματικές θα είναι οι συνέπειες και για τα ιχθυαποθέματα της χώρας, τα οποία και σήμερα βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Με βάση έρευνα του «Αρχιπελάγους», η υποβάθμιση των ιχθυαποθεμάτων στις θάλασσές μας είναι δραματική και συνεχώς επιδεινώνεται, με μείωση παραγωγικότητας που σε κάποιες περιοχές φτάνει το 50%-80% σε διάστημα μόλις δύο ετών!

«Είναι γεγονός ότι η στάση του Ελληνα υπουργού Αθ. Τσαυτάρη σήμερα δεν στηρίζει τους στόχους μιας αειφόρου αναθεώρησης της ΚΑλΠ. Παράλληλα, τα διάφορα αρμόδια υπουργεία για θέματα αλιείας κατά τις τελευταίες δεκαετίες στηρίζουν επανειλημμένα αποφάσεις και πολιτικές που αναπόφευκτα οδηγούν στην κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων και του αλιευτικού κλάδου. Η δε στάση του κ. Τσαυτάρη θεωρείται ως η πλέον άτεγκτη ανάμεσα στους Ευρωπαίους ομολόγους του, καθώς φαίνεται να εθελοτυφλεί απέναντι στον κίνδυνο που βρίσκεται προ των πυλών και απειλεί να βάλει ταφόπλακα σε ένα δυνατό χαρτί της χώρας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη από την κρίση», θα προσθέσει η Αν. Μήλιου, υδροβιολόγος, συντονίστρια του Δικτύου Ocean2012 για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ακόμη ότι λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων κάθε χρόνο η Ελλάδα χάνει πολλά εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν αξιοποιούνται οι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί της Ε.Ε. για την αλιεία. Ωστόσο τονίζουν ότι αν η Ευρώπη ακολουθήσει τις προτάσεις που ούτως ή άλλως έχουν γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αλιείας, την επίτροπο Μ. Δαμανάκη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα ιχθυαποθέματα θα μπορέσουν να επανέλθουν σε βιώσιμα επίπεδα.

Ωθηση

Παράλληλα, θα δοθεί νέα οικονομική ώθηση στον αλιευτικό κλάδο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον 3,53 εκατομμύρια τόνους εκφορτώσεων, αριθμός που κρίνεται επαρκέστατος για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών σε ψάρια για 155 εκατ. Ευρωπαίους πολίτες. Αυτές οι επιπλέον ψαριές θα άξιζαν 3,188 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από τις ετήσιες επιδοτήσεις που δίνονται στα μέλη της Ε.Ε.

«Παρά τις προβληματικές πολιτικές που εφαρμόζονταν για χρόνια στη χώρα μας, οι θάλασσες της Ελλάδας εξακολουθούν να έχουν δυνατότητες ανάκαμψης. Πολύ περισσότερο εξακολουθούν να έχουν τη δύναμη να αναστρέψουν τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης και να βγάλουν τη χώρα από το τούνελ της κρίσης δημιουργώντας 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Δεν είναι αργά λοιπόν, είναι όμως τώρα η τελευταία ιστορική ευκαιρία για την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων. Πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία, αλλά πάνω απ’ όλα πρόκειται για την τελευταία, καθώς η επόμενη αναθεώρηση της ΚΑλΠ θα γίνει ύστερα από 10 χρόνια, και τότε θα είναι σίγουρα πολύ αργά», προσθέτει ο κ. Τσιμπίδης.

Πηγή: enet.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer