Ντροπή και αίσχος
Σοκάρει η αποκάλυψη της Βρετανικής GUARDIAN: Βανδαλισμένο το ταφικό μνημείο του Κεφαλλήνα ευεργέτη Παναγή Βαλλιάνου στο Λονδίνο [εικόνες]
 Ομογένεια
15/06/2021 | 09:45

Αποκαλυπτικό είναι το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας GUARDIAN, σχετικά με την απίστευτη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ταφικό μνημείο της οικογένειας, των γνωστών εθνικών ευεργετών, Βαλλιάνου στο Λονδίνο.

Είναι δυνατό ο άνθρωπος που έδωσε τόσα πολλά στην Κεφαλονιά, που έφτιαξε ένα τέτοιο Κληροδότημα με τόση μεγάλη προίκα, σήμερα να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση;;; (οι φωτογραφίες στο άρθρο μιλούν από μόνες τους).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο μνημείο έχουν ενταφιαστεί εκτός από τον Παναγή, τα αδέρφια του Μαρίνος και Ανδρέας, καθώς και ο γιός του Μαρίνου ο Αλκιβιάδης με τη σύζυγο του Αγγελική.

Το δημοσίευμα αυτό πέρασε και σε άλλες εφημερίδες, όπως η Daily Mirror και η Daily Star, που είναι ευρύτερης κυκλοφορίας ανάμεσα στους επισκέπτες του νησιού.

Ευτυχώς που υπάρχει η πλατεία και το επιβλητικό άγαλμα του στο Αργοστόλι να τον θυμίζουν τον μεγάλο ευεργέτη Παναγή Βαλλιάνο!!!

Αναλυτικά το δημοσίευμα της Βρετανικής Gurdian αναφέρει:

Τα όμορφα διατηρητέα μνημεία που ανεγέρθηκαν στη μνήμη κορυφαίων μελών της ελληνικής κοινότητας στο Λονδίνο του 19ου αιώνα, αλλά και οι τάφοι στο νεκροταφείο West Norwood βρίσκονται τώρα σε τρομερή κατάσταση. Ένα φέρετρο που φωτογραφήθηκε πρόσφατα ήταν καλυμμένο με ένα παχύ στρώμα περιττωμάτων περιστεριών.

Ο δήμος Lambeth, ο οποίος αγόρασε υποχρεωτικά το νεκροταφείο πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, απέσυρε πρόσφατα την ασφάλεια για να εξοικονομήσει χρήματα και οι δημότες ζητούν επείγουσα δράση για την προστασία των μνημείων από την καταστροφή.

Το νεκροταφείο του νότιου Λονδίνου περιλαμβάνει την Ελληνική Νεκρόπολη, και μερικά από τα μνημεία  βρίσκονται στην Ιστορική Κληρονομιά της Αγγλίας στο Risk Register.

Η Δρ Βικτώρια Σολομωνίδη-Hunter, μια Ελληνο-Βρετανίδα αναπληρωτής λέκτορας στο University College London, δήλωσε ότι εκπλήσσεται τόσο από την ομορφιά των μνημείων όσο και από την «αποτρόπαια κατάσταση της φθοράς».

Είπε: «Ένα από τα πιο όμορφα μνημεία είναι αυτό των αδελφών Vagliano, οι οποίοι – μεταξύ άλλων σημαντικών έργων – χρηματοδότησαν την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας στα τέλη του 19ου αιώνα. Το μνημείο είναι αντίγραφο του Πύργου των Ανέμων [που χτίστηκε στην Αθήνα περίπου το 100-50 π.Χ.]. Είναι σε άσχημη και έχει ανάγκη αποκατάστασης. Τα περιττώματα περιστεριών στο εσωτερικό έχουν ύψος 70 εκατοστά. ”

Τον Μάρτιο, σοκαρίστηκε όταν έμαθε ότι το μνημείο είχε βανδαλιστεί, αφού είχε ήδη υποστεί κλοπή της αρχικής του πόρτας και ότι το χαρτόνι που κάλυπτε την είσοδο είχε σπάσει, αφήνοντας τις δύο κάσκες σε πλήρη θέα. «Ένα από αυτά ήταν ανοιχτό, σε κατάσταση αποσύνθεσης», είπε.

Ο Solomonidis-Hunter, ένας πρώην πολιτιστικός σύνδεσμος στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, αναφέρει: «Δυστυχώς, αν δεν γίνει τίποτα, φοβόμαστε ότι αυτό το κύμα βανδαλισμού θα συνεχιστεί».

Ο καθηγητής Bob Flanagan, ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και πρόεδρος του νεκροταφείου Friends of West Norwood, είπε ότι το μνημείο Vagliano ήταν «ένα πλήρες χάος». «Το συμβούλιο Lambeth δεν φαίνεται να έχει τα μέσα να αναλάβει δράση. Έχουν απομακρύνει τον φύλακα από τα σαββατοκύριακα, χωρίς διαβούλευση, για να εξοικονομήσουν χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι τα μνημεία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. ”

Οι εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν στο νεκροταφείο, μετά από επιχορήγηση 4,6 εκατομμυρίων £ από το Εθνικό Ταμείο Κληρονομιάς Λοταρίας, και άλλα 2,1 εκατομμύρια £ από το συμβούλιο Lambeth. Το μαυσωλείο Vagliano δεν είναι μεταξύ αυτών. Θα κοστίσει περίπου 60.000 £ για την επισκευή. Ο Παναγής Βαλλιάνος, Έλληνας έμπορος και εφοπλιστής, το κατασκεύασε για τον αδερφό του, Μαρίνο, ο οποίος τέθηκε εκεί εκεί το 1896, και ο Παναγής θάφτηκε εκεί το 1902.

Ενώ μια πηγή του συμβουλίου του Lambeth παρατήρησε ότι ο γενικός κανόνας στα περισσότερα νεκροταφεία είναι ότι η συντήρηση μεμονωμένων μνημείων είναι ευθύνη των ιδιοκτητών τάφων, ένας επίσημος εκπρόσωπος είπε: «Το νεκροταφείο West Norwood είναι ένα ιστορικό και πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο και το συμβούλιο έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό διατηρώντας και βελτιώνοντάς το προς όφελος ολόκληρου του δήμου. Ξεκινάμε τον επόμενο μήνα ένα έργο αποκατάστασης πολλών εκατομμυρίων λιρών, το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στο ελληνικό περίβλημα. ”

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ