Σήμερα τιμούν το έθιμο της τηγανίτας στην Κέρκυρα
e Gastronomie
11/12/2023 | 08:38

Το έθιμο της τηγανίτας στην Κέρκυρα, το γνωρίζουν οι περισσότεροι μέσα από τη γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα καθώς τις ημέρες εκείνες είθισται οι «τηγανίτες τ’ Αγιού» να βρίσκονται σε κάθε καντούνι, σε κάθε πλατεία, στην πόλη αλλά και σε κάθε χωριό. Σύμφωνα με ορισμένους το έθιμο ξεκινά στα ενετικά χρόνια της κατοχής του νησιού, όταν για να αντέξουν οι πιστοί να ξενυχτήσουν τον Άγιο Σπυρίδωνα, παραμονή της γιορτής του έτρωγαν κάτι νηστίσιμο που να τους «κρατάει».

Οι Κερκυραίοι θέλουν να μιλάνε για αυτό το έθιμο που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Οι μνήμες ξυπνούν. Και η ιστορία ξεκινάει, για τις συνταγές της τηγανίτας που γίνονται είτε με φρέσκο κερκυραϊκό βούτυρο, είτε με ελαιόλαδο. Βασικό όμως στοιχείο, το κερκυραϊκό μέλι που “λούζει” το έδεσμα»!

Το έθιμο πάντως θέλει κάθε χρόνο, παραμονή του Αγίου Σπυρίδωνα, στις 11 Δεκεμβρίου, η Ένωση Προσκόπων Κέρκυρας να προετοιμάζει, μαζί με τους εθελοντές, εκατοντάδες τηγανίτες και αυτές να μοιράζονται δωρεάν σε όλο τον κόσμο, ντόπιους και επισκέπτες. «Το έθιμο αυτό των Προσκόπων γίνεται κάθε χρόνο στο Φαληράκι και οι τηγανίτες είναι ευλογημένες» αναφέρει ο Γιώργος Καγκουρίδης, μέλος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Κέρκυρας.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer