Σήμερα η παρουσίαση του ψηφιδωτού στο Ληξούρι
29/09/2017 | 09:27

Την Παρασκευή στις 8 το βράδυ στον πεζόδρομο δίπλα στο ποτάμι θα γίνει εκδήλωση αφιερωμένη στις καλλιτέχνιδες που έφτιαξαν τα δύο ψηφιδωτά.
Η Στεφανία και η Σοφία με αγάπη και μοναδικό πάθος δούλεψαν αμέτρητες ώρες για να μας χαρίσουν τα έργα τους και έγιναν η κινητήριος δύναμη που ενεργοποίησε όλους όσους πρόσφεραν άλλοι την εργασία τους κι άλλοι σε υλικά.
Αύριο βράδυ λοιπόν τις αποχαιρετούμε.
Μας θυμίζουν μέσα από φωτογραφίες τους όλη τη διαδρομή της δημιουργίας των έργων και παίρνουμε τη σκυτάλη να συνεχίσουμε…
Σας περιμένουμε…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΗΣ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Μία μακρά σύνθεση, αποτελούμενη από τρία οβάλ σχήματα , που επομένως είναι γνωστά ως “μάτια”, συνδέονται σαν μια αλυσίδα, αφήνοντας τη δυνατότητα να συνεχιστεί από καλλιτέχνες  επιλογής στο μέλλον. Αρχικά το διαιρούμε σε 3 περιοχές, μπορούμε να δουλέψουμε και τα τρία σημεία ταυτόχρονα και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

Η παραμόρφωση της εικόνας είναι προφανής όταν εργάζεστε με κεραμίδι, μια αφαίρεση – τρόπος ειπείν.

Πρόταση εικόνας:

Τρία “μάτια”, τα πλευρικά είναι η Μεσόγειος Θάλασσα, που περιβάλλει το νησί της Κεφαλονιάς στο κέντρο:

Αριστερό μάτι: Η ελληνική “Tριήρης” αντιπροσωπεύει την κατάκτηση των θαλασσών και την πολιτιστική και εμπορική ανταλλαγή στη Μεσόγειο. Στο νερό, δίχτυα γεμάτα ψάρια – η συγκομιδή της θάλασσας.

Κεντρικό μάτι: Αντιπροσωπεύει το νησί της Κεφαλονιάς με την Bελανιδιά το Κυπαρίσσι και την Ελιά – τη συγκομιδή της γης.

Δεξί μάτι: Η θάλασσα με το ηλιοβασίλεμα. Ο Ήλιος ή ο Θεός Ήλιος στην ελληνική μυθολογία, συνοδεύεται από δελφίνια, ένα κοινό μοτίβο στα ελληνικά κλασικά ψηφιδωτά – και αναφορά στην ελληνική μυθολογία.

Το περιβάλλον είναι ο ουρανός τη νύχτα με φεγγάρι και αστέρια. Το πιο σκοτεινό μοτίβο επιλέχθηκε επειδή το μωσαϊκό ημέρας (λευκό) θα έδινε υπερβολική αντανάκλαση – όσο πιο χρωματιστό, τόσο πιο ευχάριστο στα μάτια.

Το ενδιαφέρον για τη δημιουργία αυτού του έργου ξεκίνησε από το Ιόνιο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού, σαν μέρος της διεθνούς έκθεσηςSEA(S)

Ο κ. ΓεώργιοςΚατσιβέληςσαν Αρχή έλαβε την πρωτοβουλία να επανακτήσει ο ποταμός στο Ληξούρι την αξία του και να γίνει σημείο συνάντησης για τους πολίτες και σημείο ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες.

Όλα ξεκίνησαν στις 11 Σεπτεμβρίου

Η ομάδα καλλιτεχνών που θα συνεχίσει τα  έργα είναι:

Γερόνιμος, Ελένη, Στέλλα,Ανεσίνα, ΑnaMaría, Μάκης

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Κ.Γαλανόπου δεσμεύτηκε να δημιουργηθεί εργαστήριο για τα παιδιά του Ληξουριού ώστε να  μάθουν την τεχνική TRENCADIS……..

…………………………………………………………………………………

SofiaRubio,27/09/17

Πριν από δύο εβδομάδες ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στον ποταμόστο Ληξούρι. ΗΔημαρχία  έφτιαξε για μας  ένα σκίαστρο για κάλυψη από τον ήλιο και μας προμήθευσε  ανακυκλωμένα υλικά, τσιμέντο, σφυριά , δώρο των ανθρώπων της πόλης ….

Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε και μόλις φάνηκε το έργο, αρχίσαμε να νιώθουμε την εξαιρετική Κοινότηταπου υπάρχει στο Ληξούρι. Χωρίς κανείς να τους το ζητήσει  κατέβηκαν στο ποτάμι και άρχισαν να βοηθούν, να εργάζονται οικειοθελώς για την υπερηφάνεια ότι θα είχαν θέση στην δημιουργία του έργου  και από την αγάπη τους για την πόλη τους.

Έθεσαν  το χρόνο τους και τα εστιατόρια τους στη διάθεσή μας. Κάποιοι με  ένα χαμόγελο στα πρόσωπά τους μας έδωσαν φρούτα, φαγητό, μπύρες, νερό και βέβαια δεν υπήρχε έλλειψη καφέ  ή μπισκότου στην τέλεια στιγμή. Πώς να ξεχάσουμε το κρασί που μας προσφέρεται καθημερινά με την υπερηφάνεια ότι είναι  από την οικογένειά.Κάθε ένας συνεργάζεται και εμπλέκεται και σταδιακά το ψηφιδωτό γίνεται συλλογικό έργο της κοινότητας του  Ληξουριού.

Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή είναι μόνο η αρχή ενός μεγάλου έργου για την κοινότητα, ότι μόνο και μόνο εάν δουλέψουμε σαν ομάδα και βάλουμε ο καθέναςτο δικό μας λιθαράκι, μέσα σε λίγο χρόνοτο ποτάμι θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία στο Ληξούρι.

Συγχαρητήρια και ευχαριστώ όλους για την ανθρώπινη ζεστασιά και αγάπη που έχουμε λάβει καθημερινά, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε κομμάτι σας, σας ευχαριστούμε  και καλή τύχη.

Με αγάπη από την Εστεφάνια , τη Μερσέ και τη Σοφία.