
Έχουν περάσει δέκα χρόνια περίπου απο τότε που η ομορφη πέτρινη γέφυρα με την κολόνα, ένα στολίδι και ταυτόχρονα σήμα κατατεθέν της πόλεως Αργοστολίου ενισχύθηκε, ανακαινίστηκε και πλακοστρώθηκε με κυβόλιθους.
Η γέφυρα την οποία διαχωρίζω σε τρία τμήματα, όπως ακριβώς είναι κατασκευασμένη, σε αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα έχει υποστεί θα έλεγα σημαντικές ζημιές, που τις αναφέρω αναλυτικά παρακάτω.
Οδόστρωμα
-Έχει μειωθεί σημαντικά η χρωματική απόχρωση των κυβόλιθων και η επιφάνεια των σε πολλά σημεία παρουσιάζει μεγάλη φθορά, θα έλεγα ότι κυριολεκτικά έχει “φαγωθεί” απο την θάλασσα, ενώ σε άλλα σημεία ιδιαίτερα γύρω από τις κολόνες φωτισμού, οι αρμοί έχουν χορταριάσει.
-Κατά μήκος των πέτρινων στηθαίων υπάρχει κανάλι απορροής των όμβριων του οδοστρώματος, το οποίο στο πρώτο και δεύτερο τμήμα έχει πλάτος περίπου 15εκ, ενώ στο τρίτο τμήμα το πλάτος φθάνει σχεδόν τα 35εκ. και είναι μια αισθητική κακοφωνία.
-Τα κανάλια λόγω της κακής κλίσης δεν αποχετεύουν σωστά, κατακρατούν άμμο, σκουπίδια, ιδιαίτερα στο τρίτο τμήμα και πευκοβελόνες, με αποτέλεσμα να έχουν φυτρώσει πολλά άγρια χόρτα.
Φωτισμός
-Το πρώτο τμήμα δηλαδή η βάση στήριξης των κολονών στο οδόστρωμα, έχει οξειδωθεί, οι οξειδώσεις “τρέχουν” και χρωματίζουν τους κυβόλιθους και αρκετοί “μεντεσεδες” των θυρίδων επίσκεψης είναι καταστραμμένοι και έχουν στερεωθεί με πλαστική ταινία.
Στηθαία
-Τα νέα πέτρινα στηθαία στο πρώτο και δεύτερο τμήμα σχεδόν δεν παρουσιάζουν καμία αλλοίωση. Εξωτερικά στο πρώτο τμήμα της γέφυρας υπάρχει μια προεξοχή σαν μαρκίζα που στηρίζεται στα πέτρινα φορούσια. Η προεξοχή αυτή σε άλλα σημεία είναι πέτρινη και άλλα είναι από σκυρόδεμα και στις δύο περιπτώσεις όμως είναι γεμάτη με υπολείμματα από τις λάσπες στερέωσης των στηθαίων.
-Στο τρίτο τμήμα της γέφυρας τα παλιά πέτρινα στηθαία παρουσιάζουν σημαντικές φθορές, η επιφάνεια τους έχει υποστεί τεράστια αλλοίωση και στις λεγόμενες “ψωμόπετρες” η επιφάνεια έχει “φαγωθεί” τόσο πολύ από τα καιρικά φαινόμενα, που σχεδόν αμμοποιείται και έχουν δημιουργηθεί διαμπερείς τρύπες.
-Οι αρμοί στο τμήμα αυτό παρουσιάζουν εσωτερικά και εξωτερικά του στηθαίου έντονες φθορές, έχει μειωθεί στο ελάχιστον το υλικό στήριξης και οι πέτρες στέκονται θα έλεγα, χαριν της ιδιαίτερης κατασκευής τους, (στην πλευρά που ενώνονται μεταξύ τους στην μία υπάρχει προεξοχή και στην άλλη εσοχή, δλδ κλειδώνουν) .
-Στο τέλος του τρίτου τμήματος, το αριστερό στηθαίο είναι μακρύτερο το δεξιού χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.
Μετά τις παραπάνω παρατηρήσεις θεωρώ ότι:
Γενικά η γέφυρα χρειάζεται σημαντική παρέμβαση προστασίας όσο είναι νωρίς και οι φθορές ελεγχόμενες. Είναι γνωστό ότι η διάβρωση έχει αύξουσα γεωμετρική πρόοδο.
-Διόρθωση των καναλιών για σταθερό πλάτος και καλύτερη απορροή, καθαρισμό αυτών σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί και το ειδικό μηχάνημα καθαριότητας του Δήμου να περνά και να καθαρίζει.
-Αφαίρεση των χορταριών με υδροβολή και στην συνέχεια ράντισμα με ειδικό δηλητήριο καταστροφής των ριζών των αγριόχορτων.
-Τοποθέτηση περισσότερων καλαθιών για τα σκουπίδια, το ένα είναι υπερβολικά λίγο.
-Επισκευή και χρωματισμός των κολονών φωτισμού.
-Επισκευή αντικατάσταση του σκυροδέματος της μαρκίζας με πέτρα και καθαρισμός συνολικά.
-Η βάση της κολόνας, (οβελίσκος) χρειάζεται μια συντήρηση και να προστεθούν τα δυο κολονάκια που λείπουν.
-Αντικατάσταση των φθαρμένων πέτρινων στηθαίων.
-Σωστή αρμολόγηση με ειδικά υλικά των αρμών, ίσως το κουρασάνι είναι μια λύση.
-Αφαίρεση των πεύκων που είναι σε επαφή με το μνημείο.
-Το χερσαίο τμήμα αμέσως μετά την γέφυρα μέχρι την διασταύρωση που γειτνιάζει με το μνημείο είναι τελείως εγκαταλειμμένο, θεωρώ ότι ότι χρειάζεται μια μελέτη ανάπλασης με την προέκταση του δεξιού τμήματος του στηθαίου της γέφυρας, την ολοκλήρωση των υπαρχόντων πεζοδρομίων εκατέρωθεν, με τις προσβάσεις στις γειτονικές ιδιοκτησίες, με πρόβλεψη σωστής απορροής των όμβριων προς την θάλασσα και την επέκταση του φωτισμού με ίδιες κολόνες.
-Τέλος, στις δύο άκρες της γέφυρας να τοποθετηθούν δυο καλλιτεχνικές κολόνες-πινακίδες με την ιστορία της γέφυρας.
-Σε μικρή απόσταση μετά τον μύλο “Πετρία” στην πρώτη στροφή για την Αγία Βαρβάρα στην αριστερή πλευρά κατάντι του δρόμου, υπάρχει μια πέτρα διαμορφωμένη που αναφέρεται “ο θρόνος του De Bosset” και χαμηλότερα στον παρακείμενο βράχο μια βραχογραφία, με ένα κείμενο ευχαριστήριο του Δήμου Αργοστολίου προς τον De Bosset για τον σχεδιασμό και την κατασκευή της γέφυρας. Θεωρώ ότι πρέπει να χαρακτηρισθεί μνημείο ως συνέχεια της γέφυρας, να απαλλοτριωθεί και περιφραχθεί ο χώρος, με την δημιουργία κατάλληλης πρόσβασης και να προστατευθεί.
Βασιλάτος Μάκης
Αρχιτέκτων
