«Σφαγή» στις βαθμολογίες των Πανελλαδικών – 30.000 παιδιά εκτός ΑΕΙ λόγω εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
Κοινωνία
10/07/2021 | 13:54

Ανακοινώθηκαν χτες οι βαθμολογίες των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, με κύριο χαρακτηριστικό τις εξαιρετικά αυστηρές βαθμολογήσεις που εξαέρωσαν τα σχετικά βατά θέματα. Όπου υπήρχαν βατά θέματα, καθώς η Κοινωνιολογία του 1ου Πεδίου ήταν όποιον είχε μελετήσεις μαρξισμό και τα μαιθηματικά στα άλλα πεδία ή η έκθεση με τον Σείριο προκάλεσε επίσης «αιμορραγία» στους μαθητές

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πολύ αυστηρές βαθμολογήσεις και το πιο πιθανό είναι να δούμε “σφαγή των βάσεων” που σε συνδυασμό με το νέο σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα στείλει με μαθηματική ακρίβεια εκτός δημοσίων πανεπιστημίων χιλιάδες υποψηφίους.

Στην κυβέρνηση βρήκαν την φετινή χρόνια που δεν υπήρξε διδασκαλία για να αλλάξουν το σύστημα και να κόψουν 30.000 υποψήφιους και να τους στείλουν στα κολέγια εξοφλώντας «προεκλογικά γραμμάτια» κάτι πρωτοφανές καθώς από τον Β’ΠΠ ουδέποτε εφαρμόστηκε την ίδια χρονιά σύστημα αλλαγής στην εισαγωγή των υποψηφίων και αυτό είχε μια παιδοκεντρική λογική, την λογική της προετοιμασίας.

Όμως η κυβέρνηση μάλλον έχει άλλα στο νου της και αδιαφόρησε εισάγοντας ένα σύστημα που είναι άδικο 100% για όλα τα παιδιά το πρώτο και επίσης 100% επιπλέον άδικο για τα δυσλεκτικά παιδιά που δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν τηλεκπαίδευση στην οποία υποχρεώθηκαν φέτος.

Οι υποψήφιοι, θα πρέπει να περιμένουν την ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για κάθε τμήμα AEI και στη συνέχεια να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό δελτίο (για τα ΑΕΙ) ή το δεύτερο (για τα ΙΕΚ) ή και τα δυο, όπως θα ισχύει από φέτος, στις ημερομηνίες, που θα ορισθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Αλλά δεν θα συμπληρώσουν όλα τα παιδιά μηχανογραφικό!

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός-φροντιστής Γιώργος Χατζητέγας, οι βαθμολογικές επιδόσεις ανακοινώθηκαν χωρίς τα στατιστικά στοιχεία, γι’ αυτό δε μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια πώς θα κυμανθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής των τμημάτων και των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δηλαδή, “δεν έχει δημοσιοποιηθεί η μέση επίδοση των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο, από την οποία στη συνέχεια για κάθε τμήμα της Τριτοβάθμιας θα προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ανάλογα με το συντελεστή που έχει επιλέξει η κάθε σχολή”.

Με βάση τον αριθμό των διαγωνισθέντων, παρατηρεί ο κ. Χατζητέγας, φαίνεται ότι σε δυο επιστημονικά πεδία, το 1ο και το 2ο, στις σχολές δηλαδή των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών και των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών αντίστοιχα, οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν είναι λιγότεροι από πέρσι. “Πιθανόν αυτό θα εξισορροπήσει όποιες τάσεις ανόδου εκδηλωθούν στο 1ο και 2ο επιστημονικό πεδίο”, αναφέρει.

Αλλά η βάση των 8.000 μορίων αν δεν μειωθεί έστω κατά 3-5% θα αφήσει χιλιάδες υποψηφίους εκτός ΑΕΙ σε μία χρονιά που δεν υπήρξε καν φυσική διδασκαλία.

Σχετικά με το 3ο επιστημονικό πεδίο, τις Επιστήμες Υγείας και Ζωής, από τα συγκεντρωτικά στοιχεία των φροντιστηρίων, εξηγεί ο κ. Χατζητέγας, διαφαίνεται, ότι οι βαθμολογίες είναι καλύτερες από πέρσι και ότι θα σημειωθούν τάσεις ανόδου στις περιζήτητες ιατρικές σχολές.

Παρόμοια, και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, τις Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής, οι βαθμοί των υποψηφίων φαίνεται να είναι καλύτεροι από πέρσι.

Το βαθμολογικό όριο βάσης εισαγωγής

Το μεγάλο ερωτηματικό των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, συνεχίζει ο κ. Χατζητέγας, είναι το βαθμολογικό όριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) σε κάθε επιστημονικό πεδίο, καθώς “όσοι βρεθούν κάτω από αυτό, δε θα μπορούν να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό, που αναφέρεται στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα υποχρεωθούν να συμπληρώσουν το δεύτερο μηχανογραφικό, που περιλαμβάνει τις ειδικότητες των ΙΕΚ”.

Δηλαδή δεν θα συμπληρώσουν καν μηχανογραφικό όσοι δεν έπιασαν 8.000 μόρια; Και τους στέλνουν στα ΙΕΚ με την διετή φοίτηση για να γίνουν, τι; Καθαρίστριες και βοηθοί των βοηθών ιατρικών επαγγελμάτων και των υδραυλικών;

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ο κ. Χατζητέγας, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είναι δυσκολότερη από κάθε άλλη χρονιά και οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξαντλήσουν κάθε ευκαιρία που θα τους δοθεί, είτε στο πρώτο, είτε στο δεύτερο μηχανογραφικό, είτε και στα δυο. Τέλος, η αγωνία είναι μεγάλη, περιγράφει ο κ. Χατζητέγας, για όλους όσοι έχουν συγκεντρώσει από 9.000 έως 11.000 μόρια, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο να αποκλειστούν από το 1ο μηχανογραφικό ή να έχουν πολύ περιορισμένες επιλογές σε αυτό.

Υπενθυμίζεται, ότι συνολικά 92.090 υποψήφιοι συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις (75.435 των Γενικών και 16.655 των Επαγγελματικών Λυκείων) για τις συνολικά 77.415 θέσεις εισακτέων.

Πηγή: pronews.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ