Σεμινάρια από τη Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου
Πολιτισμός
06/10/2017 | 09:58

Σε συνέχεια του πρώτου σεμιναριακού κύκλου που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο, η Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου έχει την τιμή να φιλοξενήσει στις 19 – 21 Οκτωβρίου τον επιφανή αρχιμουσικό και συνθέτη Σπυρίδωνα Προσωπάρη, Αρχιμουσικό και Διευθυντή Σχολών της ιστορικής Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου, ο κ. Προσωπάρης θα διδάξει την τάξη ενοργάνωσης και διεύθυνσης μπάντας της Φιλαρμονικής μας και θα διευθύνει την νεανική μας μπάντα η οποία παρουσία του θα δώσει συναυλία το Σαββάτο 21 Οκτωβρίου και ώρα 20:30 στην αίθουσα του ξενοδοχείου Summery, που ευγενώς παραχωρήθηκε δωρεάν.

Με την επίσκεψη του Σπύρου Προσωπάρη κλείνει ο πρώτος σεμιναριακός κύκλος της Φιλαρμονικής που περιείχε εργαστήρια, πρόβες και διαλέξεις με εγνωσμένης αξίας μουσικούς και εκπαιδευτικούς όπως ο αναπληρωτής αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Εταιρείας “Μάντζαρος” της Κέρκυρας κ. Σπύρος Ρουβάς και ο κ. Θεμιστοκλής Συμβουλόπουλος, Α’ κορυφαίος τυμπανιστής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ.

Στα πλάνα της Φιλαρμονικής είναι η διεξαγωγή του δεύτερου κύκλου σεμιναρίων και εργαστηρίων με επίκεντρο τα ξύλινα πνευστά τον προσεχή Μάρτιο ενώ η χρονιά θα κλείσει με την παρουσία στο Ληξούρι πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένου αρχιμουσικού βραβευμένου σε διεθνή διαγωνισμό για να συμπράξει με την Φιλαρμονική μας και να διδάξει τους πολυάριθμους μαθητές της.

Είναι η πρώτη φορά που μια τόσο υψηλής καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής αξίας ενέργεια λαμβάνει χώρα στη Φιλαρμονική μας και αυτό οφείλεται στην εξαιρετική εργασία του αρχιμουσικού μας Χαράλαμπου Α. Μακρή και της υπευθύνου της σχολής ξυλίνων οργάνων Σπυριδούλας Κοντογιώργη. Το υψηλό επίπεδο διδασκαλίας αποδίδει καρπούς και η Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου έρχεται σε επαφή και συνεργασία με βασικούς συντελεστές των δύο μεγαλύτερων και εξίσου ιστορικών μουσικοεκπαιδευτικών οργανισμών της Επτανήσου με διεθνή αναγνώριση, την Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας και την Φιλαρμονική Εταιρεία “Μάντζαρος” θέτοντας τη βάση για περαιτέρω συνεργασία σε εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά θέματα.

Τα εργαστήρια και οι πρόβες των σεμιναρίων της Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου είναι ανοικτά προς όλους τους ενδιαφερόμενους. Περισσότερες πληροφορίες καθημερινά από 18:00 – 20:00 στο κτήριο της Σχολής (Π. Σκαρλάτου & Γρ. Λαμπράκη), στο τηλέφωνο 2671092386 και ηλεκτρονικά στο email της σχολής lixouri.filarmoniki@gmail.com .

Τέλος, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις επιχειρήσεις, με την υποστήριξη των οποίων πραγματοποιήθηκε ο πρώτος σεμιναριακός κύκλος «Κοινοπραξία Ταξιάρχης», Aura Boutique Hotel και V+S CORNER BAR RESTAURANT

Από το  Διοικητικό Συμβούλιο

ΣΠΥΡΟΣ ΠΡΟΣΩΠΑΡΗΣ

Διευθυντής Σχολών και Αρχιμουσικός της Μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1979. Έκανε τα πρώτα μουσικά του βήματα στη Φιλαρμονική ‘Καποδίστριας’ με αρχιμουσικούς τους Χαρίλαο Μανιατόπουλο, Γεώργιο Περούλη και δάσκαλο στα κρουστά τον Αναστάσιο Κότση. Παράλληλα φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο με διευθυντές τους Κωνσταντίνο Καραμούτσο και Δημήτριο Μάνδυλα και στο Ωδείο Κέρκυρας με καθηγητή τον Αναστάσιο Καζιάνη, λαμβάνοντας τα πτυχία αρμονίας και ενοργάνωσης – διεύθυνσης μπάντας. Σε ηλικία 16 ετών δημιούργησε υπό τη διεύθυνσή του το μουσικό σύνολο ”Φιλόμουσοι Νέοι” στη Φιλαρμονική Κυνοπιαστών (αρχιμουσικός Γεώργιος Αρκούδης). Με τη λήξη της θητείας του στη Μουσική του Π. Ναυτικού με αρχιμουσικό τον Αλέξανδρο Παυλάκο, σπούδασε κρουστά με τον Δημήτριο Μαρινάκη, ανώτερα θεωρητικά με τον Ιωάννη Καστρινό και σύνθεση με τον Μιχάλη Τραυλό, λαμβάνοντας τα πτυχία αντίστιξης και φούγκας και τα διπλώματα κρουστών και σύνθεσης όλα με άριστα και διακρίσεις. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας και μπάντας με τους Dοnato Renzetti, Lucas Vis και Leon Bly.

Ως κρουστός υπήρξε τακτικός συνεργάτης της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ενώ συνεργάστηκε με την ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ κ.α. Ως αρχιμουσικός εμφανίστηκε σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Θέατρο Ακροπόλ διευθύνοντας μεταξύ άλλων τη Μαθητική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ψυχικού, τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου ‘Fontys’ της Ολλανδίας, το σύνολο χάλκινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ‘Μέταλλον’, φιλαρμονικές και χορωδίες. Έχει συνθέσει μουσική (91 έργα) κυρίως για ορχήστρα πνευστών (μπάντα), και έχει ενορχηστρώσει περί τα 625 έργα, πολλά από τα οποία έχουν λάβει βραβεία και έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Ρωσία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Πολωνία, Βουλγαρία και Ν.Κορέα), ενώ έχουν προβληθεί από τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα.

Τον Ιούνιο του 2000 ο Δήμος Πειραιά του αναθέτει τη δημιουργία και οργάνωση της Φιλαρμονικής (η οποία ήταν ανενεργή από το 1969!). Ως Αρχιμουσικός της πραγματοποίησε εκατοντάδες εμφανίσεις τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα με συναυλίες έργων κλασσικής, κινηματογραφικής, ελαφράς, τζαζ και ελληνικής μουσικής ενώ συνεργάστηκε με σολίστες από την Κ.Ο.Α., την Ε.Λ.Σ., την Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. και με καλλιτέχνες ελαφράς μουσικής.

Ο Σπύρος Προσωπάρης έχει τιμηθεί για την έως τώρα δραστηριότητά του από πνευματικούς φορείς της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας και της Κέρκυρας. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Αρχιμουσικών Φιλαρμονικών (ΠΑΣΥΔΑΥΦΟ-ΟΤΑ) στον οποίο διετέλεσε μέλος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. για 9 έτη, καθώς επίσης και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Συμφωνικών Μπαντών και Συνόλων (WASBE).

Από το 2007 έως το 2012 σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στην τάξη του διακεκριμένου Αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού στο Ωδείο Αθηνών, ενώ τον Ιούνιο του 2012 έλαβε το δίπλωμα της διεύθυνσης ορχήστρας από το ‘Fontys Conservatory’ της Ολλανδιας με καθηγητή τον Αρχιμουσικό Arjan Tien. Από τον Οκτώβριο του 2010 είναι Διευθυντής σχολών και Αρχιμουσικός της Μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer