Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το λεκανοπέδιο
Σεισμός στην Αττική: Έγιναν 15 σεισμοί μέσα στη νύχτα -Τι λένε οι σεισμολόγοι
Κοινωνία
16/01/2018 | 08:35

Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας) ταρακούνησε λίγο πριν τις 10:25 την περιοχή της Αττικής. Αρχικά το Γεωδυναμικό έδωσε 4,2 Ρίχτερ το μέγεθος. Σχεδόν μισή ώρα αργότερα προέβη σε διόρθωση, δίνοντας 4,4 Ρίχτερ το σεισμό στην Αττική.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ιδιαίτερα σε όλες τις περιοχές, ενώ η διάρκειά του ήταν πάνω από 6 δευτερόλεπτα.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το λεκανοπέδιο και οι κάτοικοι του αναστατώθηκαν, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που βγήκαν έξω από τα σπίτια τους.

Η σεισμική ακολουθία  ήταν σχετικά έντονη, για το μέγεθος του σεισμού. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Αθήνας, μόλις 5 λεπτά μετά το σεισμό των 4,4 Ρίχτερ, καταγράφηκε μετασεισμός 2,5 και 2,9 Ρίχτερ ενώ έως το πρωί ακολούθησαν 15 μετασεισμοί.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας:  «Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε πως οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν στις 22:24 ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προέρχεται από απόσταση 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας όπου εντοπίζεται και το επίκεντρο της δόνησης».

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έδωσε το σεισμό στους 4,5 βαθμούς Ρίχτερ, το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω το μέγεθος στα 4,3 Ρίχτερ. Το Αριστοτέλειο δίνει το μέγεθος του σεισμού στους 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σταμάτας, στην περιοχή της Αττικής και 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Αθήνας.

Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 5 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο κ.Χουλιάρα προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Για την σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε το βράδυ της Δευτέρας την Αττική, μίλησαν στον realfm και τον Νίκο Στραβελάκη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας πρόκειται για συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας που είχαμε στις αρχές Ιανουαρίου μεταξύ Μαραθώνα και Πεντέλης. Τότε είχαν καταγραφεί πάνω από είκοσι σεισμικές δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 3,8 Ρίχτερ με επίκεντρο την ακτογραμμή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης.

Ο σεισμός της Δευτέρας σημειώθηκε στο βορειοδυτικό άκρο της Πεντέλης προς τη Σταμάτα και είχε μέγεθος 4,4 Ρίχτερ.

Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας η περιοχή δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα συνεπώς η δυνατότητα να έχουμε κάποιο μεγάλο σεισμό είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Η περιοχή έχει μόνο μικρά ρήγματα που μπορεί να δώσουν μικρούς σεισμούς ως αυτό το μέγεθος αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκδηλωθεί εκεί σεισμός πολύ μεγάλου μεγέθους.

Τέλος δήλωσε ότι θα συγκαλέσει άμεσα την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, βρίσκεται σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργός, ενώ ήδη έχει μιλήσει με αρκετούς συναδέλφους του και η γενική εκτίμηση είναι πως πρόκειται για μικρή σεισμική δραστηριότητα που θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες αλλά δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία.

Καθηγητής Τσελέντης: Από το ρήγμα της Ν. Μάκρης ο σεισμός – Είναι σε διέγερση – Είχαμε σήματα

Ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε  ότι πρόκειται για σεισμό 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε πολύ αισθητός γιατί είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος με επίκεντρο κοντά στη Νέα Μάκρη.

Αποτελεί συνέχεια των σεισμικών δονήσεων που είχαμε στις 9 Ιανουαρίου.

Όπως επεσήμανε δεν θα πρέπει να περιμένουμε πιο μεγάλα γεγονότα αλλά το φαινόμενο θέλει παρακολούθηση.

Όπως είπε ο καθηγητής τα συστήματα αυτά ανιχνεύουν την έκκληση ραδονίου, ενός υλικούς που εντοπίζεται σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε σεισμική διέγερση.

Εδώ και κάποιες ημέρες, όπως αποκάλυψε ο Α. Τσελέντης είχαν εντοπιστεί δείγματα ραδονίου στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Όπως είπε οι επιστήμονες περίμεναν κάποιο γεγονός, δεν γνώριζαν ωστόσο ποιο είναι το ρήγμα το οποίο θα ενεργοποιηθεί.

Όπως είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τώρα με ιδιαίτερη προσοχή τη συμπεριφορά του φαινομένου. Μέσα στη νύχτα και μετά τη δόνηση των 4,4, Ρίχτερ, όπως είπε ο καθηγητής, έγιναν άλλες 15 δονήσεις, μικρότερες, οι οποίες ως τώρα δεν δείχνουν μετατόπιση του φαινομένου προς άλλα ρήγματα όπως αυτά σε Ωρωπό και Αταλάντη τα οποία μπορούν να δώσουν μεγαλύτερες δονήσεις.

Αυτό που επισήμανε ο κ. Τσελέντης είναι πως τις επόμενες ημέρες, εάν συνεχιστεί η ίδια ακολουθία, τότε το φαινόμενο θα φθίνει. Στην περίπτωση ωστόσο που για κάποιες ημέρες δεν υπάρξουν μικροσεισμοί στην περιοχή, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και νέος σεισμός της τάξης των 4,5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τις περιοχές όπως η Αταλάντη ή ο Κορινθιακός που έχουν τη δυνατότητα για μεγάλους σεισμούς, λέγοντας πως ούτε το φαινόμενο μοιάζει να μετατοπίζεται από τη Σταμάτα προς κάποιο από τα γειτονικά ρήγματα, ούτε υπάρχουν άλλες ενδείξεις, όπως το ραδόνιο, που να θέτουν σε συναγερμό τους επιστήμονες.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Τα 5 Ρίχτερ είναι «οροφή»

Μιλώντας στον Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6 ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι οι σεισμοί 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ είναι η «οροφή» για την περιοχή από την οποία προκλήθηκε ο σεισμός των 4,4 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας στην Αττική.

«Όταν μια περιοχή αρχίζει να δίνει μικρούς σεισμούς αρχίζει να γίνεται επίφοβη αλλά είμαι αισιόδοξος για το ιστορικό της περιοχής» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτηρίζοντας «συνηθισμένα για τα ελληνικά δεδομένα τα 4,4 Ρίχτερ».

Μιλώντας ειδικά για την περιοχή από την οποία προκλήθηκε ο σεισμός που ανησύχησε την Αττική ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι μια περιοχή που έχει αρχίσει να δίνει μικρούς σεισμούς από τις 2 Ιανουαρίου αλλά δεν έχει ιστορικό σεισμών όπως οι άλλες περιοχές».

Όσον αφορά τους άλλους σεισμούς που σημειώθηκαν πανελλαδικά τις επόμενες ώρες μετά τα 4,4 Ρίχτερ της Δευτέρας στην Αττική ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε ότι «ειναι πολύ συνηθισμένα τα σημεία στα οποία σημειώθηκαν σεισμοί τις επόμενες ώρες μετά το σεισμό των 4,4 Ρίχτερ της Αττικής. Σεισμοί μεγέθους της τάξης των 3,5-3,7 Ρίχτερ είναι η απολύτως φυσιολογική δραστηριότητα για τον ελλαδικό χώρο».

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ